• Merhaba Ziyaretçi.
    "Yapay Zeka Objektif " Fotoğraf Yarışması başladı. İlgili konuya  BURADAN  ulaşabilirsiniz. Sizi de bu yarışmada görmek isteriz...

Komposto ile hoşaf arasındaki fark nedir?

Enda

Neylersin!!!
V.I.P
Uzun zamandır birbirinin yerine kullanılan hoşaf ve komposto gerçekten aynı şey sanılmıştır. Ancak gerçek olan geleneksel sofralarımızın baş tacı olan hoşaf ve kompostonun birbirinden farklı olduğudur.

Komposto

Fransızca'da karışım anlamına gelen 'komposto' Ortaçağ Avrupası kaynaklı meyve ve şeker şurubundan yapılan bir tatlıdır. Meyveler suyun içerisinde şeker ve baharatla pişirilir.

Şurubun içerisine vanilya, limon, portakal, tarçın, karanfil, hindistan cevizi veya üzüm koyulabilir. Sıcak ya da soğuk servis edilir.

Komposto, Ortaçağ İngiltere'sinde en son ana menüden önce servis edilirdi. Rönesans döneminde ise yemeğin sonunda servis edilirdi. Ayrıca kompostonun Avrupa'dan değil de Bizans'tan geldiğine dair de savlar vardır.
images

Malzemelerinin ucuz ve kolay bulunabilir oluşundan ok kolay hazırlanıyor oluşu ve dolayı komposto, Avrupa'da bir dönem Yahudi yemeği olarak da bilinirdi.

Bazı yerlerde kompostonun üzerine krema, tarçın veya vanilya şekeri ilave edilir.

Komposto ve hoşaf arasındaki fark

Komposto ve hoşaf arasında ciddi bir fark yoktur. Genellikle kurumuş meyvelerle yapılana hoşaf, taze ve yaş meyve ile yapılana ise komposto denir. Ancak bu yöreden yöreye farklılık içerir.


Özetlemek gerekirse, parça veya bütün halinde kuru meyvelerin şekerli suda pişirilmesine 'hoşaf', parça veya bütün halinde taze veya yaş meyvelerin şekerli suda pişirilmesine ise 'komposto' denir.

Hoşaf daha çok Anadolu tınılıdır. "Hoş Ab" yani "Hoş su" kelimesinden türetilmiştir ve Arapça kökenlidir. Komposto Latince "compositus" kelimesinden türetilmiştir. Hoşaf "hoş su" demek iken, komposto "karışım" demektir.
Alıntı
 
Top