• Merhaba Ziyaretçi.
    "Yapay Zeka Objektif " Fotoğraf Yarışması başladı. İlgili konuya  BURADAN  ulaşabilirsiniz. Sizi de bu yarışmada görmek isteriz...

Kolanın zararları

Çağlayağmur

👪
Süper Moderatör
Büyük çoğunluğun zevkle tükettiği ve hazır beslenmenin olmazsa olmazlarından olan kola, verdiği damak tadının yanında, götürüsü getirisinden fazla olan bir içecek.


Kolanın zararlarını anlayabilmek için bir tabağa et parçası koyup üzerine kola döküp bir süre beklemeniz yeterli. 2 günün sonunda etin eriyip kaybolduğunu göreceksiniz. Ayrıca bir bardak kola içine öldükten sonra bile en fazla dayanabilen organlarımızdan olan diş veya kemik parçası atın ve 3–4 gün bekletin. Kemiğin lastik gibi olduğunu göreceksiniz. Bunu sebebi kolanın sahip müthiş asitlik derecesi( PH=3,4).

Size bir örnek daha. Kola, insan vücudunun dışarıya atmak için çalıştığı karbondioksiti bol miktarda içermektedir. 2001 yılında Delhi Üniversitesinde “kim daha fazla kola içecek“ diye bir yarışma düzenlendi. 8 litre kola içen kişi 10 dakika içinde herkesin gözü önünde öldü. Neden, karbondioksit zehirlenmesi.
Sanırım kolanın insana verdiği zararı tahmin edebilmişsinizdir.

Peki, kolanın içeriğinde neler var? Yüksek oranda
şeker, kafein, boya maddeleri, fosforik asit, karbondioksit gibi sağlık için zararlı maddeler içermektedir. Bu maddeler ve zararlarına kısaca değinelim;

Fosforik Asit: Genç kadınlarda, osteoporoz hastalığı riskini artırmaktadır. Yani kemiklerin kolay kırılması.
Kafein: Kafein kullanımı huzursuzluk, sinirlilik, heyecan, uykusuzluk, yüz kızarıklılığı, fazla idrar ve sindirim şikâyetleri gibi rahatsızlıklardır.(<250mgr) Daha yüksek dozlarda ise (=1 gr) kas seyirmesi, düşünce ve konuşmanın düzensiz akması, yorgunluk duymama ve fizikomotor ajitasyonu oluşabilir. Kafein, sindirim sistemi ve kalp rahatsızlıklarının gelişmesine ve ağırlaşmasına neden olabilir. Üst karın ağrıları, bazen peptik ülser ve kanamalar oluşabilir. Ekstrem yüksek dozlarda ise ritim bozukluğu eklenebilir, tansiyon düşer ve kan dolaşımı durabilir.
Boyar Madde(karamel): Şekerin 170 dereceye kadar ısıtılması ile elde edilir. Alerjik bünyelere zararlı bir maddedir.
Karbondioksit Gazı: Sağlığa zararlı bir gaz olup, yüksek oranda alınması ani ölümlere neden olur.
Karmin: Renklendiricidir. Cochineal adı verilen böceklerden elde edilir. Şampuan ve kozmetik sanayinde kullanılır.
Yapay Tatlandırıcılar: Aspartam E951, Asesülfan E950, Sakarin E954. Bu maddelerin Alzheimer riski oluşturduğu bildirilmektedir. Özellikle aspartamın çocukların zihinsel gelişimlerini olumsuz etkilediği klinik
deneylerle ispatlanmıştır.
% 5 Oranında Etil Alkol: TSE’nin gazozların genel özellikleri adlı tabloda etil alkol bulunabileceği belirtilmiştir. Etil alkolün zararlarını herkesin inkâr etmeyeceği zararlı bir madde.
Kokain: Mide duvarında tahrişlere ve obeziteye neden olur. Bağırsaklarınıza ne yaptığınızı tahmin etmek zor değil.
Şeker: Bir bardağında yaklaşık 32 küp şeker bulunmaktadır.
Yukarıdaki maddelere ilave olarak kola:

Böbreklerden kalsiyum atılımını hızlandırır.
Diş çürüklerini artırmaktadır.
Aşırı içilmesi kas hastalıklarına neden olmaktadır.
Renklendirici olarak meyan kökü bulundurmaktadır. Meyanı fareler çok sever ve meyan toplanırken farelerle birlikte toplanır. Tarım araçları meyanı toplarken aynı zamanda fareleri de toplamakta ve parçalamaktadır. Makine depoları fare parçaları ve meyanla dolmaktadır.
Ani olarak kan şekerini yükselttiği için, vücudun yağ depolamasına neden olmaktadır.
 
Top