• Merhaba Ziyaretçi.
    "Yapay Zeka Objektif " Fotoğraf Yarışması başladı. İlgili konuya  BURADAN  ulaşabilirsiniz. Sizi de bu yarışmada görmek isteriz...

KOKUNUN BİLEŞENLERİ (Parfümlerin Bilesenleri)

wien06

V.I.P
V.I.P
Ticari parfümler;esans yağları, reçineler ve sabitleyiciler gibi 300′ün üzerinde bileşeni ihtiva eder.Kendimize parfüm seçerken genellikle , müthiş renklerle süslenmiş şişelere kapılırız ve burnumuzu neyin hoşnut ettiğini de iyi biliriz fakat içeriklerini pek önemsemeyiz ve parfümü aldığımız satıcının söyledikleriyle yetiniriz.”Bu parfüm çok güzel , daha yeni çıktı , çok satıyor , teninize çok uyumlu ” v.s. gibi sözlerden daha fazlasını duymak en doğal hakkımız. Parfümeride kullanılan bütün bileşenleri burada sıralmak mümkün değil ama bazılarını ve en çok sevilenleri belirtmek gerekir.A’dan Z’ye bu koku bileşenlerinin bir kısmına göz atalım.

ACI BADEM YAĞI
Doğada:Bu esans yağı acı badem ağacından elde edilir.
Parfümde:Acı badem yağı parfümeride ender olarak kullanılır ama ilaçlarda daha sık görülür.

AÇELYA
Doğada:Pek çok bahçecilik meraklısının aşina olduğu coşkulu renklere sahip açelya, koku özelliği yönünden pek fazla tanınmaz.Bununla beraber, kokulu açelyalar vardır ama çok enderdirler ve kokularını pek vermezler.
Parfümde:Parfümlerde kullanılmak için açelya kokusu sentetik olarak üretilir.

AHUDUDU
Doğada:Bu lezzetli kırmızı yemişler çalılar üzerinde yetişir ama parfümlerde kullanılan esansı sentetik olarak üretilir
Parfümde:Estee (Estee Lauder) , ahududuyu üst nota olarak kullanır.

AMBER
Doğada:Amber, ispermeçet balinasının bağırsaklarında şekillendiği düşünülen ama tropikal bölgelerde kıyılarda yüzerken bulunan bir maddedir ve parfümcüler tarafından sıklıkla griamber kelimesinin bir kısaltması olarak kullanılır.Amber kelimesi, ladenden elde edilen koyu yağlı reçinesini tarif etmek ve Oriental koku ailesindeki çarpıcı , sıcak ve toz halindeki parfümleri belirtmek içinde kullanılır.
Parfümde:İspermeçet balinasının soyu tehdit altında olduğundan günümüzde parfüm endüstrisinde sabitleyici olarak sentetik griamber kullanılır.

ANANAS
Doğada:Bu tropikal meyvenin yağı özsuyundan damıtılır.
Parfümde:Parfümcüler ananas yağını kullanırlar veya bu kokuyu sentetik olarak üretirler.Ananas notaları Lacrolx ‘in C’est la Vie’ sinde ve Calvın Klein ‘ in üniseks kokusu cK One ‘ da bulunur.

ANASON
Doğada:Esans yağı, havucun akrabası olan bu bitkinin tohumlarından damıtılır.
Parfümde:Anason genellikle üst nota olarak kullanılır. Yves St.Laurent’in Champagne’ inde belirgindir ve L’Eau de Minuit (Lolita Lempicka)’ de bir üst nota olarak kullanılmıştır.

ANJELİKA
Doğada:Bu esans yağı Avrasya’lı anjelika bitkisinin kök ve meyvesinden damıtılır.
Parfümde:Anjelika miskimsi , benzoin benzeri bir kokuya sahiptir ve bazen özellikle Chypre koku ailesinin harmanlarında sabitleyici olarak kullanılır.

ARDIÇ:
Doğada:Selvi ailesinin bir üyesi olan bu ağaç, tatlı bir bal ve çam kokusuna sahiptir. Parfümeri için yağı buhar damıtımı yolu ile elde edilir.
Parfümde:Ardıç, odunsu bir nota ilave etmek amacı ile erkek kokularında kullanılır.Claiborne for Men ‘ de kullanılmıştır.

ARMUT
Doğada:Parfümcüler bu tanıdık meyvenin kokusunu sentetik olarak üretirler.
Parfümde:Francesco Smalto ‘nun II Bacio ‘ su meyvemsi üst notalarının biri olarak sevimli bir armut notasına sahiptir.

ASELBENT
Doğada:Aselbent, güçlü sabitleyici özelliklerine sahip vanılyayı andıran bir balzamdır.
Parfümde:Bu bileşen genellikle bir nota olarak kullanılır.Tedbirli olarak kullanıldığında , buketi sümbül, fulya ve sümbülteber karışımını andırır ve par Amor (Clarins) parfümünün bir baz notasını oluşturur.

BAHÇE NANESİ
Doğada:Bu nane ailesinin en tanınmış üyesidir.Yağı bazen parfümeride kullanılır, ama esas kullanımı eczacılık alanındadır.
Parfümde:Bahçe nanesi, Biagiotti’nin Roma parfümünün üst notalarından biridir.Bu bitkinin kurutulmuş yaprakları potbori böcek kaçırıcı harmanlar için harika bir katkıdır.Farelerde bahçe nanesinin kokusunu sevmezler.

BAL
Doğada:Çiçek nektarlarından arılar üretilen bu tanıdık madde günümüz parfümerisin de sentetiği ile yer değiştirir.Balın kokusu oldukça kalıcıdır ve bir zamanlar Arap parfümlerinde kullanılmıştır.
Parfümde:Parfümde kulanıldığında , bal notası bir miel (Fransızca’da bal anlamına gelir) nota olarak kullanılır.Thierry Mugler ‘ in Angel ‘ ında bir üst nota ve Lauder ‘ in White Linen ‘ ında bir baz nota olarak kullanılır.

BENZOİN
Doğada:Benzoin aselbent ağacı denilen bir ağaçtan elde edilen balzamsı bir reçinedir.
Parfümde:Benzoin bir sabitleyici ve koruyucu olarak kullanılır.Guerlain ‘ in Nahema ‘ sında, Cacharel ‘ in Gloria ‘ sında önemli bir baz notadır.

BERGAMOT
Doğada:Bu canlandırıcı limon kokulu yağ tamamen İtalya’da yetişen yenilmeyen bir meyveden elde edilir.
Parfümde:Kolonyalar için gerekli olan ve ince bir sabitleyici olan bergamot, kadınların parfümlerinde % 34 ve erkek parfümlerinde ise % 50 ‘sinde üst nota olarak bulunur.Bergamot yağı en eski parfüm bilşenlerinden biridir.Armani ‘ nin Mania ‘ sında (erkek) , Ralph Lauren ‘ in Polo Sport ‘ unda (erkek) ve ayrıca Eau de Givenchy ‘ de rastlamak mümkündür.

BİBERİYE
Doğada:Bu bitki Akdeniz kıyılarında yaşamaya çalışır.Latince isminin kelime anlamı (Rosemary) ”denizin çiyi’ dir. Kafur ve lavanta benzeri kokusu yaprak ve çiçeklerden damıtılır.
Parfümde:Biberiye yağı, ilk yaratılan parfümlerden biri olan Macar Suyu ‘ nun ana bileşenlerinden biridir.Guerlain ‘ in Eau de Cologna Imperiale ‘ de bir baz nota olarak görünür ve Egoiste Platinum(Chanel), Cool Water(Davidoff) gibi erkek parfümlerinde çoğunlukla lavanta ile eşlenir.

BUĞDAY ÖZÜ YAĞI
Doğada:Bu harika taşıyıcı yağ, buğdayın özünden çıkarılır.Cildi besleyen E vitmini ile birlikte A ve D vitaminlerinide içerir.
Parfümde:Buğday özü yağı özellikle olgun cilt ve cilt altı çatlaklarında kullanımı için çok iyidir.Kozmetik sektöründe mikrop öldürücü olarak ta kullanılır.

BULGARİSTAN GÜLÜ
Doğada:Şam gülü (Rose Damascena) Bulgaristan’ ın Güller Vadisi ve ülkemizde yetiştirilir.Şam gülü Avrupa’ya Haçlı savaşçıları tarafından tanıtılmıştır.Bulgar Gülü dünya üzerinde en güzel gül kokusu olarak kabul edilir.
Parfümde:450 gram yağ elde etmek için 1.800 güle ihtiyaç duyulur.Gül yağı kadın kokularının % 82′ sinde ve bütün erkek kokularının % 12 ‘sinde kullanılır.Aralarında mürsafi, karanfil, meyveli ve misk kokulu çeşitleri dahil yaklaşık 20 değişik gül kokusu vardır.Bulgar Gülü Joy (Patou) ‘ un ana bileşenidir.Bulgaristan gülünün çok pahalı olması nedeniyle, ev kokuları içinde bu koku sentetik olarak üretilir.

ÇAM İĞNESİ
Doğada:Bu yağ cüce ve İskoç çamlarının iğneleri, filizleri ve ağaç gövdelerinden buhar damıtımı yolu ile elde edilir.
Parfümde:Bu temel oalrak yeşillik ve odunsu bestelerde kullanılır.Classic Fragrance Ltd. ‘ nin Pino Silvestre ‘ ı çam kokulu bir erkek kolonyasıdır.

ÇEVEŞİR OTU REÇİNESİ
Doğada:Bu reçine mürsafi ile aynı sınıfa girer.
Parfümde:Çeveşir otu reçinesi tatlı alt tonlar ile mükemmel bir sabitleyicidir.Hayvanlardan elde edilen pek çok parfüm bileşenlerinin yerine kullanılır.Oscar de la Renta ve Nicole Miller parfümlerinde baz notalar olarak kullanılır.

ÇİN TARÇINI
Doğada:Bu yağ Acacia farnesiana çalısından damıtılır.Yağdan elde edilen saf madde , baharatlı çiçeğimsi bir aromaya sahiptir.
Parfümde:Çin tarçını esas olarak Oriental ailesi parfümlerinde görülür ve Caron ‘ un Parfum Sacre ‘ si bir baz notadır.

DEFNE YAPRAĞI YAĞI
Doğada:Bu canlı sert ve baharatlı yağ Avrupa defnesinin yapraklarından damıtılır.
Parfümde:Defne yaprağı yağı genelikle erkeksi kokularda ve kadınlar için Galanos veya erkekler için Royall Bay Rhum ‘ da bir baz nota olarak kullanılır.

EKŞİ PORTAKAL YAĞI
Doğada:Bu esans yağı ekşi portakal ağacı meyvesinin kabuklarınının preslenmesi ile elde edilir.
Parfümde:Chypre parfümleri koku buketlerinin bir parçası olarak genelde ekşi portakal yağı içerirler.

ELMA
Doğada:Günümüzde elma kokusu sentetik veya özsularının damıtılması ile elde edilir.Elma Arabistan’ da ilk geliştirilen parfümlerde yaygın bir kokuydu.
Parfümde:Granny Smith elmaları American for Women adlı ürününde Perry Elvis tarafından kullanılmıştı.Elma kokusuna Ralph Lauren ‘ in genç hanımlar için sunduğu Ralph ve Hugo Boss ‘ un erkek parfümlerinden Boss no:6 ‘ sının üst notalarında rastlamak mümkün.

ERİK
Doğada:Bu tanıdık eflatun meyve parfümeri endüstrisinde kullanılacak bir yağa olanak tanımaz.
Parfümde:Modern parfümeride mirabel eriğinin meyvemsi kokusu sentetik olarak elde edilir.Erik ve mirabel notalarına sahip pek çok örnekten birkaç tanesi Guerlain ‘ in Chant d’ Aromes’ ı , Calvin Kleın ‘ in Escape ‘ i ve YSL ‘ nin Y ‘ sidir.Ayrıca Burberry London ‘ ın üst notalarında da kullanılmıştır.

FESLEĞEN
Doğada:Bahçe ile ilgilenenlerin çoğunun bildiği gibi fesleğenin çok çeşidi vardır.Parfümeri için yetiştirilen en yaygın türler karanfil kokulu Ocimum Sanctum ve mis kokulu Ocimum Basilicum’ u içerir.
Parfümde:Bu keskin ve baharatlı esans yağı esas olarak bir parfümde orta nota olarak kullanılır ve muhabbet çiçeği kokusunu andırır.Guerlain ‘ in Jicky ‘ si fesleğen orta notalı bir parfüm için önde gelen bir örnektir.

FREZYA
Doğada:Süsen ailesinin bu tatlı kokulu üyeleri Afrika’ da yetişir.
Parfümde:Frezyanın hoş kokusu hiçbir zaman başarı ile çıkartılamamıştır., bu yuzden parfümler için sentetik olarak üretilir ve temel veya orta nota olarak kullanılır.Antonia’s Flowers (Antonia Bellanca) öncelikli olarak bir frezya kokusudur ve Armani ‘ nin bayan Gio ‘ sunda da frezya ya rastlarız.Estee Lauder ‘ de Pleasures adlı parfümünde frezyayı bir üst nota olarak kullanmıştır.


FULYA
Doğada:Nergisin bu türleri esans yağları için 18.yüzyıldan beri Fransa ‘nın güneyinde yetiştirilmektedir.
Parfümde:Bu parfümcülerin nergis ailesinden ilk tercih ettikleridir çünkü en kokulu olan budur.Fulya, Liz Claiborne parfümünde ve Guerlain ‘in Vol de Nuit’ inde orta notadır.


GARDENYA
Doğada:Bu gösterişli beyaz çiçekler Avrupa’ nın tropikal bölgelerinde bulunur.
Parfümde:Gardenya özünün zengin ve yumuşak kokusu oldukça pahalıdır.Annick Goutal ‘ın Gardenia Passion ‘ ı saf gardenya kokusudur ayrıca Nina Ricci ‘ nin Premier Jour adlı parfümünün orta notasında ve Gucci Rush ‘ ın üst notasında gardenya kullanılmıştır.


GLİSERİN
Doğada:Sabun hazırlamak için yağlar küllü su ile karıştırıldığında gliserin(veya glikol) yan ürün olarak ortaya çıkar.
Parfümde:Gliserin harika bir cilt nemlendiricisidir ve koku işinde raf ömrünü uzatmakta faydalıdır.


GREYPFRUT
Doğada:Esans yağı bu tanıdık meyvenin kabuğunun buhar damıtımı ile elde edilir.
Parfümde:Greypfrutun Fransızca’ sı ”pamplemousse”tur ve bir harmana mayhoşluk ilave etmek için nerede ise daima üst nota olarak kullanılır.Tommy Hilfiger ‘ in Tommy ‘ si gibi Donna Karan ‘ ın Tuscany per Donna ‘ sı ve Chanel ‘ in Coco Mademoiselle ‘ de bu meyvenin üst notasına sahiptir.


GÜL AĞACI
Doğada:Gül ağacı esans yağı balzamik, hafif gül kokulu notalara sahiptir ve buhar damıtımı yolu ile elde edilir.
Parfümde:Genellikle leylak ve zambak parfümlerinde kullanılır.Desire (Dunhill) ve Wish (Chopard) ‘ in üst notasında da gül ağacını görebiliriz.


GÜLSUYU
Doğada:Gülsuyunda Şam gülü ve katmerli gül suları kullanılır.
Parfümde:Günümüzde ticari parfümeride kullanılmayan bu sevimli tatlı su dokuzuncu yüzyılda Araplar tarafından keşfedilmiştir ve İspanya yolu ile onuncu yüzyılda Avrupa’ ya tanıtılmıştır.Her cilt tipi için harika bir tonik ve gliserin ile karıştırıldığında mükemmel bir el losyonu olarak genelde ev kokuları işinde bir bileşen olarak kullanılır.


GÜNLÜK
Doğada:Bu çok kokulu sakız reçinesi çok eski tarihe sahiptir ve tarihteki en ünlü kokulardan biridir.Günlük Somali ve güney Arabistan kıyılarındaki yaprak döken ağaçlar ve çalılardan elde edilir.Tütsü olarak yakıldığında keskin ve tatlı bir kokusu vardır ve dinsel törenlerde yaygın olalarak kullanılır.
Parfümde:Günlük harika bir sabitleyicidir ve bir çok parfümde baz nota olarak kullanılır.


HANIMELİ
Doğada:Bu tropikal çalı , çiçeklerinin yaşayabilmesi için gündüz sıcağının çok buharlaşmaya neden olması yüzünden geceleri açar.
Parfümde:Tatlı canlı yasemin benzeri aroması ile bu koku orta notalar olarak ortaya çıkarlar.Byblos ‘un hoş bir hanımeli kokusu vardır.


HİNDİSTAN CEVİZİ YAĞI
Doğada:Bu beyaz yarı katı yağ Hindistan cevizinin etli kısmından elde edilir.
Parfümde:Hindistan cevizi iyi köpürür ve bir nemlendirici olarak veya diğer yağlar ile harmanlamak için faydalıdır.Oda sıcaklığında sıvı haldedir.Cacharel ‘ in erkek parfümü Pour Homme ‘ un orta notasında rastlayabiliriz.


HİNT YASEMİNİ
Doğada:Amerika’ nın tropikal bölgelerinde yetişen bu küçük çiçekli ağaç 16.yüzyıldan sonra İtalyan asilzadesi Muzio Frangipane tarafından adlandırılmıştır.
Parfümde:Bir zamanlar deri eldivenler bu yasemin benzeri bu koku ilke kokulandırılırdı ve ”Frangipani eldivenler diye bilinirlerdi.Bu koku Margaretha Ley ‘ in parfümü Escada ‘ nın ana notasıdır.


ITIRŞAHİ
Doğada:Bu çiçek açan asmanın esans yağı, katı yağda eriterek elde edilir ve sümbül, portakal tomurcuğu, vanilya ve bir miktar gül kokusuna sahiptir.
Parfümde:Eski moda ıtırşahiler unutulmaz bir kokuya sahiptirler.Antonia Bellanca ‘ nın Floret ‘ i bir buket ıtırşahi için mükemmel bir örnektir.


İNCİ ÇİÇEĞİ
Doğada:Bu alçak boylu bitkinin ufak beyaz , çan biçimi çiçekleri parfümerinin en tanınmış kokularından birini sağlar.
Parfümde:İnci çiçeğinin kokusu uçucu çözücüler ile özüt veya saf halde elde edilir ve enfes bir kokuya sahiptir.Bu koku müget olarakta bilinir.Diorissimo(C.Dior) klasik bir inci çiçeği kokusudur.


JOJOBA YAĞI
Doğada:Jojoba yağı, daima yeşil kalan bir çöl bitkisinin çekirdeklerinin preslenmesi ile elde edilen altın rengi, sıvı halde bir mumdur.Jojoba yağındaki E vitamini ve mineralller cildi yumuşatır, ipeksi bir his verir.
Parfümde:Jojoba yağı koku işinde taşıyıcı bir yağ olarak kulanılır.Tek başına iltihaplı deri veya beslenmeye ihtiyacı olan olgun deri için iyidir.Parfüm için mükemmel taşıyıcı bir yağdır ve asla küflenmez.


KABE SAMANI
Doğada:Bu esans yağı Hindistan’ da yetişen bitkinin kök gövdesinden damıtılır.Kabe samanı toprağımsı, odunsu bir aromaya sahiptir ve bilinen en saf sabitleyicilerden biridir.Estee Lauder ‘ in Knowing ‘ i bir chypre parfümü olmasına rağmen Kabe samanı baz nota olarak kullanılır.Aslında pek çok chypre parfümü kabe samanını kullanır.Yasemin ve sandal ağacını tamamlar.


KADİFE ÇİÇEĞİ
Doğada:Tagetes sınıfının gösterişli kırmızı , turuncu ve kestane rengi çiçekleri elma benzeri üst tonlara sahip meyvemsi kokulu bir yağ üretirler.
Parfümde:Kadife çiçeği, Boucheron ve Realm (Erox) ‘ da ana nota olarak bulunur.


KAKULE
Doğada:Bu baharatlı esans yağı, zencefil ailesine ait, Doğu Hindistan’ a özgü bir bitkinin tohumlarından elde edilir.
Parfümde:Kullanımı eski Mısır’ a kadar uzanır ve genellikle çiçek ve turunçgil parfümlerinde kullanılır.Kakuleli parfümlere örnekler,orta nota olarak kullanıldığı Lauder ‘ in Aramis for Men ‘ i ve üst nota olarak kullanıldığı Rochas ‘ ın Byzance ‘ dır.


KARABİBER
Doğada:Esans yağı damıtılmadan önce kara biber taneleri kurutulur.
Parfümde:Karabiberin ateşli ve baharatlı notaları sandal ağacı ve günlük ile iyi harman olurlar.Guerlain ‘ in erkekler için olan Heritage kolonyası baharatlı bir ana notaya sahiptir.


KARANFİL
Doğada:Bu çok tanınmış çiçek Fransa’ nın güneyinde yetiştirilir.
Parfümde:Karanfilin baharatlı , karanfil (baharat) benzeri kokusu bir koku harmanına sıcak ve duygusal notalar katar.Beyaz karanfiller, kokuları en kuvvetli olduğu için tercih edilirler.Karanfil kokulu parfümlerin en belirgini L’Air du Temps (Ricci) ‘ dir.


KARANFİL YAĞI
Doğada:Bu esans yağı karanfil ağacının kurutulmuş tomurcuklarından damıtılır.
Parfümde:Karanfil tomurcuğu yağı çiçek ve baharatlı kokuların her ikisinede tatlı bir baharatlı nota katar.Chanel ‘ ın Coco ‘ sunda üst nota olarak kullanılır.


KASNI OTU SAKIZI
Dogada:Bu aromatik ,acı sakız reçinesi pek çok Asya bitkisinden elde edilir.
Parfümde:Sakız taze , yeşillik , yaprak benzeri bir koku yayar ve baz nota olarak kullanılır.Tütsülerde de kullanılır.


KAVUN
Doğada:Parfümlerde kullanmak için karpuz, şamama kavunu, kantalop kavununun kokuları ya buhar damıtımı ya da sentetik üretim yolu ile sağlanır.
Parfümde:Kavun, 360 (Perry Ellis) , Calyx (Presciptives) , Elysium(Clarins) , Eden(Cacharel) ve J’ adore (C. Dior) ‘ un notalarında kullanılmıştır.


KAYISI
Doğada:Kayısı kokusu hiçbir zaman başarı ile meyvenin kendisinden elde edilememiştir.
Parfümde:Modern parfüm için kayısı kokusu sentetik olarak üretilir ve sıklıkl meyveli notaları yaratmakta kullanılır.Lancome’ un Tresor ‘ ün da üst nota olarak görülür.


KAYISI ÇEKİRDEĞİ YAĞI
Doğada:Kayısı meyvesinin kokusu meyveden başarılı bir şekilde elde edilmezken, çekirdeklerinden elde edilen altın sarısı renkli sıvı yağ kayısının sevimli kokusunu taşır.
Parfümde:Çekirdek yağı, parfümeride kullanmaya yetecek kadar kuvvetli bir koku malzemesi olmamakla birlikte, koku üreticiliği işinde taşıyıcı yağ olarak mükemmmel bir tercihtir.Kayısı çekirdeği yağı, masaj bunu yanısıra kuru ve hassas cilt tipleri için de iyi bir baz yağıdır.


KEKİK
Doğada:Yağ bu bitkinin yapraklarından damıtılır.Parfümeri limon kekiği ve bahartlı bir türü de dahil pek çok kekik türünü kullanır.
Parfümde:Bu şifalı bitki esans yağı parfümeride, bir bitkisel yeşillik notası yaratmak için lavanta yağı ile çok iyi karışır.Safari for Men(Lauren) kekiğin bir orta notasına sahiptir.


KOSTUS
Doğada:Himalayalarda Keşmir dolaylarında yetişen bu büyük bitkinin kökleri kokulu bir yağ verir.
Parfümde:Kostus yağı bir koku harmanındaki menekşe notasını yumuşatır ve Oriental harmanlara sıcak özgün bir nota katar.


KUNDUZ YAĞI
Doğada:Kunduzların doğal bir salgıdır ve meşin ya da chypre notalarını yaratmak için kullanılır.Günümüzde bu sabitleyicinin sadece sentetik biçimleri kullanılır.
Parfümde:Kunduz yağı Gıvenchy ‘ nin Ysatis ‘ i gibi parfümlerde baz nota olarak kullanılır.


KÜÇÜK HİNDİSTAN CEVİZİ
Doğada:Küçük Hindistan cevizi Endonezya adalarına özgü yaprak dökmeyen bir ağacın meyvesidir.
Parfümde:Küçük Hindistan cevizi genellikle lavanta suyunda kullanılır.Patou’ nun Ma Liberte’ sinde önemli bir koku, Ivoire (Balmain) ‘ da bir üst nota ve Todd Oldham parfümünde bir ana notadır.


KÜÇÜK HİNDİSTAN CEVİZİ KABUĞU (MAYS)
Doğada:Mays küçük Hindistan cevizini kaplayan bir kap veya ağdır.
Parfümde:Bu keskin kokulu baharat ve esans yağı Clinique’ in Wrappings ‘ lerinde sıra dışı bir üst nota sağlar.
 

wien06

V.I.P
V.I.P
LADEN REÇİNESİ
Doğada:Bu sakızımsı tatlı, bal kokulu yağımsı reçine ladenden elde edilir.
Parfümde:Laden reçinesi,ispermeçet griamberine oldukça benzeyen, değerli bir sabitleyicidir.Onun ana bileşeni amberin ve sentetik amberlerin üretilmesinde kullanılır.Lagerfeld ‘ in KL ‘ si laden reçinesi bazına sahiptir.


LAVANDİN
Doğada:Bu gerçek lavanta ile başak veya büyük lavanta çiçeğinin çapraz döllenme yolu ile elde edilen bir melezidir.
Parfümde:Parfümeride genellikle kullanılır ama koku açısından gerçek lavanta ile asla kıyaslanamaz.


LAVANTA
Doğada:Bu aromatik bitkinin eflatun çiçekleri ve yaprakları parfümler ve lavanta torbaları için asırlar boyunca kullanılmıştır.Lavanta çiçeklerinin beş bin tonu tek başına Fransa’ nın güneyinden elde edilir.
Parfümde:Lavanta yağı buhar damıtımı işlemi ile elde edilir.J.P.Gaultier’in Le Male’ si gibi erkek kokularının yaygın bir bileşenidir.


LEYLAK
Doğada:Bu çok sevilen çalı Avrupa’ya özgüdür ve ful diyede bilinir.Zeytin ailesinin bir üyesidir.
Parfümde:Leylaktan elde edilen yağ miktarı kıt olduğundan üreticiler leylak kokusu elde etmek için daha çok sentetiklerini kullanma durumundadır.Sebastian ‘ ın Design ‘ ı leylağı bir ana nota olarak taşır.


LİMON OTU
Doğada:Limon otu Hindistan ve Orta Doğu’ dan gelir, yağı buhar yada su damıtımı yolu ile elde edilir.
Parfümde:Limon otu öncelikle sabunlar ve banyo tuzlarında kullanılır.


LİMON YAĞI
Doğada:Bu esansın yağı limon kabuklarının sıkılması ile elde edilir.
Parfümde:Limon yağı üst notalarda kullanılır ve tazeliyici keskin bir koku katar, Balmain ‘ in ünlü Vent Vert ‘ inde , Ralph Lauren ‘ in Polo Sport erkek parfümünde bir üst notadır.


MANDALİNA
Doğada:Bu yağ meyvenin kabuklarının sıkılması ile elde edilir.
Parfümde:Mandalina D&G, Emporio Armani Whıte ‘ ın He ve She ‘ sinde üst notalarında canlandırıcı bir portakal kokusu sağlarlar.Hugo Boss Elements erkek parfümü ise mandalinayı üst notasında kullanmıştır.


MANDARİN
Doğada:Bu dikenli, küçük ağaç güney-doğu Asya’ ya özgüdür.Yağı tatlı portakalınkine benzer ve meyvenin kabuğunun sıkılması ile elde edilir.
Parfümde:Mandarin en sık üst nota olarak görülür ve Sung(Alfred Sung), Amarige(Gıvenchy) ve Armani Mania ‘ nın erkek parfümünde üst notalarda bulunur.


MANOLYA
Doğada:Yaprak dökmeyen bu ağacın çiçekleri ilkbaharda açar.
Parfümde:Manolya çiçekleri parfüm için gerekli yağı sağlamadığından onların kuvvetli kokusu gül, yasemin,portakal çiçeği ve ylang-ylang yağlarının bir harmanı ile elde edilir.Lalique parfümü bir manolya ana notasına sahiptir.


MAYIS GÜLÜ
Doğada:Çoğunlukla has gül olarak adlandırılan bu çiçek yalnızca mayıs ayında açar, adını da burdan alır.Esas olarak güney Fransa’ da yetişir ve hoş bir kokusu vardır.Bulgaristan gülününden biraz daha hafiftir ve fiyatı da yarı yarıyadır.Mavi gül olarak ta bilinir.
Parfümde:Mayıs gülü, Bal a Versailles(jean Despres) , Safari(Ralph Lauren) , Chanel No.19(Chanel) , Oscar de la Renta ve Sentiment (Escada) parfümlerinin ana notasını oluşturur..


MENEKŞE
Doğada:Bu yüksek oranda kokulu esans yağı Parma ve Victoria menekşelerinin çiçeklerinden yağda eritme yöntemi ile elde edilir.Kraliçe Victoria zamanının gözde bir kokusuydu.Menekşe yaprağından elde edilen ikinci bir koku parfümlere toprağımsı , bitkisel bir nota ilave katar.
Parfümde:Menekşe özü çok pahalı olduğundan , bu koku çoğunlukla doğal menekşe özütü ilavesi ile iyonon bir baz temelinde sentetik olarak hazırlanır.Menekşe kokulu notalara , Eden(Cacharel) , Fleurs de Rocaille(Caron) , Apres L’Ondee(Guerlain) , L’Interdit(Gıvenchy) ‘ de rastlamak mümkündür.


MEŞE YOSUNU
Doğada:Meşe yosunu aslında ; meşe ağaçları üzerinde yaşayan pek çok değişik yosunun reçinesidir.
Parfümde:Bu koku genellikle Chypre ve Fougere koku aialesine ait parfümlerde kullanılır.Kullanıldığı parfüme topraksı ve odunsu notaları katan mükemmel bir sabitleyicidir ve bütün erkek ve kadın kokularının üçte birinin an bileşenidir.Cheap & Chic (Moschino) ‘ da baz notalarında meşe yosununa rastlarız.


MİMOZA
Doğada:Bu sıcağı seven ağacın küçük sarı çiçekleri hoş, mumlu alt tonları ile çok kokuludurlar.
Parfümde:Bu çiçek özü,çiçeklerden uçucu çözücüler yardımı ile çıkartılır.Ralph Lauren ‘ in Lauren ‘ i , Chanel ‘ in Coco ‘ su ve Lancome ‘ un Poeme ‘ i mimoza içerirler.

MİNE ÇİÇEĞİ
Doğada:Esans yağı limon mine çiçeğinin yapraklarından damıtılır.
Parfümde:Bu taze, temiz limon kokusu sabunlarda ve bazen parfümeride özellikle turunçgil formüllerinde kullanılır.Daliflor (Salvador Dali) ‘ un orta notasında kullanılmıştır.

MİSK
Doğada:Bu nüfus edici aromatik madde erkek misk geyiğinin karnındaki bir keseden elde edilir ve parfümeride kullanılan en etkili yağlardan biridir.Kıt ve pahalı oluşu nedeni ile sentetik olarak üretilir.
Parfümde:Misk mükemmel ve yaygın olarak kullanılan bir sabitleyicidir.Romance (Ralph Lauren) erkek , She(Emporıo Armani) ve Must de Cartier misk baz notasına sahiptir.


MİSKET LİMONU YAĞI
Doğada:Batı Hint Adaları misket limonu ağaçları kabuklarının sıkma veya damıtım yolu ile yağ elde edilmesini sağlayan meyveleri verirler.
Parfümde:Misket limonu yağı gözde bir üst notadır ve Eau de Rochas ‘ ın üst notasında misket limonu yağına rastlarız.


MİSK (KEDİ)
Doğada:Etopya misk kedisinden elde edilir.
Parfümde:Bu kuvvetli bir sabitleyicidir.Ana kaynak Afrika’ dır ama sentetik bir benzeri mevcuttur.Laura Biagiotti ‘ nin Venezia ‘ sının baskın baz notası kedi miskidir.


MUM AĞACI
Doğada:İlk Avrupalı yerleşimciler New England’ da Cape Cod Körfezi boyunca yetişen kokulu yaprak dökmeyen Mycica Cerifera ‘yı keşfettiler ama o aslında Bahamalar, Bermuda ve Batı Hint Adalarında yetişir.Kaynatıldığında yemişler ve yapraklardan mum yapımında kullanılan bir yağ elde edilir.
Parfümde:Günümüzde parfümeride sentetik olarak mum ağacı kullanılır.


MÜRSAFİ
Doğada:Bu keskin kokulu aromatik Kuzey Afrika ve Arabistanda ‘ ki ağaçların kabuklarından bir reçine olarak ortaya çıkar.
Parfümde:Mürsafi Bijan ‘ ın DNA ‘ sı ve YSL ‘ in Opıum parfümlerinde sabitleyici baz notalar olrak kullanılmıştır.


NERGİS
Doğada.Bu çiçeklerin yağı, uçucu çözücüler veya katı yağda emdirme yolu ile çıkartılır.Sarı ve Beyaz çiçekler pahalı ve parfümcüler tarafından çok değer verilen çarpıcı bir koku yayarlar.
Parfümde:Nergis en sık an nota olarak kullanılır ve Chloe(Lagerfeld) ve Delicious(Gale Haymen) parfümlerinde kullanılmıştır.


NİLÜFER
Doğada:Bu çiçek bir esans yağı verir.
Parfümde:Perry Ellis ‘ in çiçek kokusu 360, bir nilüfer ana kokusuna sahiptir.


OSMANDUS
Doğada:Erik ve kuru üzüm notalrı ile belirlenmiş olan bu yasemin benzeri koku, Çin ve Japonya’ da yetişen ve yaprak dökmeyen bir ağacın çiçeklerinden elde edilir.
Parfümde:Osmandus , 1000 de Jean Patou ve Laura Biagiotti ‘ nin Venezia adlı parfümlerinde bulunur ve ayrıca Escape (Calvin Klein) ‘ in orta notasında görülür.


PAÇULİ
Doğada:Bu esans yağı Hindistan ‘ a özgü çalımsı bir naneden buhar damıtımı yolu ile elde edilir.
Parfümde:Paçuli güçlü sabitleyici işlevleri yerine getirir.Onun ağır topraksı kokusu kadın kokularının üçte biri ve erkek kokularının yarısının bir baz notasını oluşturur.Romance (Ralph Lauren) bayan , Eden(Cacharel) ve Antilope(Weil) parfümlerinde bir baz nota olarak kullanılmıştır.


PALMA GÜL AĞACI
Doğada:Bu koku bileşeni gül kokulu sardunyanın yapraklarından buhar damıtımı yolu ile elde edilir.
Parfümde:Parfümeride yaygın olarak kullanılan palma gül yağı , gül kokusu harmanlarında her zaman sevimli bir katkı maddesi olmuştur.


PERU BALZAMI
Doğada:Peru balzamı günümüzde El Salvador ‘da yetiştirlmekte olan ağaçların reçineli maddelerinden elde edilmektedir.
Parfümde:Çok çeşitli balzamlar vardır.Hepsinin vanilyalı-odunsu bir aroması vardır ve parfümde sabitleyici olarak kullanılırlar.V’E Versace balzamsı baz notalara sahiptir ve Drakkar Noir(Laroche) balzam bir baza sahiptir.


PETİGRAN
Doğada:Güney Fransa ‘ nın acı portakal ağaçları üç koku bileşenin kaynağıdır.Portagal çiçeği yağı , yan ürün olarak portakal çiçeği suyu ile birlikte , ağacın çiçeklerinden elde edilir ve bu arada petigranda ağacın yaprakları ve filizlerinden elde edilir.
Parfümde:Petigran parfüme bir kavun kokusu katar ve genellikle limon veya portakal ile eşlenir ve çoğunlukla üst nota olarak kullanılmasına rağmen , Eau d’Hermes baz nota olarak petigrana sahiptir.


PORTAKAL ÇİÇEĞİ SUYU
Doğada:Portakal çiçeği esansı hazırlamak için damıtılan portakal çiçeklerinden arta kalan su, harika bir aromaya sahiptir.Portakal çiçeği suyu bir zamanlar tatlı su olarak bilinirdi.
Parfümde:Doğruyu söylemek gerekirse , Portakal çiçeği suyu parfümeride kullanılmaz fakat sürüldüğünde harika bir sonuç verir.


PORTAKAL ÇİÇEĞİ YAĞI
Doğada:Bu soluk sarı esans yağı , portakal çiçeklerinde buhar damıtımı yolu ile elde edilir.900 gr. portakal çiçeği yağı elde etmek için bir ton çiçeğe gereksinim vardır.
Parfümde:Portakal çiçeği yağı üst ve ort notalarda da kullanılır.Örneğin;Paloma Picasso parfümünde bir üst nota , Grey Flannel(Geoffery Beene) ‘ de ve Touch Of Pink (Lacoste) ‘ te ise bir orta notadır. Anais Anais (Cacharel) ‘in de üst notasında rastlamak mümkündür.


PORTAKAL TOMURCUĞU
Doğada:Bu zarif tomurcukları çiçeklenen bir çalı üretir.
Parfümde:Portakal tomurcukları genelde ana notlar olarak kullanılır ve Bagatelle (Guerlain) parfümünde bir ana nota bileşenidir.


REÇİNE
Doğada:Ağaçlardan özellikle çam ve diğer yaprak dökmeyenlerden elde edilen sakızlara parfümeride reçine adı verilir.
Parfümde:Reçineler genellikle sabitleyiciler olarak kullanılmaktadır.


REÇİNEMSİLER
Doğada:Bu maddeler reçinemsi maddeler içeren sakızlar, balzamlar süsen köklerinden çıkartılan maddelerdir.
Parfümde:Reçinemsiler parfümeride sabitleyici olarak kulanılır.


RONDELETYA
Doğada:Rondeletya çalısı Küba ve Meksika ‘ya özgüdür.
Parfümde:Bu koku doğrudan doğal bir kaynaktan elde edilemez.Parfümeride , rondeletya lavanta ve karanfilin (baharat) bir karışımı olarak hazırlanır.


SAKIZ
Doğada:Pek çok aromatik kabuk , filiz ve yaprak parfüm endüstrisinde kullanılan reçinemsi maddeler salgılar.Sakızlar genellikle reçineler ve balzamlar olarak kabul edilirler.Parfümlerde kullanılan sakızların özel örnekleri aselbent benzoini ve sakız benzoinidir.
Parfümde:Sakızlar parfümeride baz notalarda kullanılan sabitleyicilerdir.


SANDAL AĞACI
Doğada:En iyi sandal ağacı Mysore , Hindistan ‘ da yetişenlerden elde edilir ve çoşkulu odunsu bir aromaya sahiptir.
Parfümde:Sandal ağacı mükemmel sabitleyicidir.Kadın kokularının yarısında ve erkek kokularının üçte birinde bir baz nota olarak kullanılmaktadır.Samsara (Guerlain) ‘ okadar büyük miktarlarda kullanılmaktadır ki , şirket Hindistan ‘ da kendi ekim alanları satın almıştır.Caswell-Massey ve Crabtree & Evelyn ‘ in her ikiside harika bir tek sandal ağacı baz notasına sahiptir.Glamourous (Ralph Lauren) ‘ da baz notalarını sandal ağacı ile harmanlamıştır.


SARDUNYA
Doğada:Pek çok değişik kokulu sardunya bulunmasına rağmen , parfümeride en sık kullanılan gül sardunya ve palma gülü sardunyasıdır fakat nane , limon , küçük Hindastan cevizi , elma , kayısı , zencefil , ve ananas gibi diğerleri de parfümcülerin renk paletinde yerlerini alırlar.İyi kururlar ve parfüm işinde yaygın olarak kullanılırlar.
Parfümde:Kokulu sardunyaların esans yağları , bitkiden buhar damıtımı yolu ile elde edilirler ve Casmir (Chopard) ‘ de orta nota olarak görülür.


SEDİR AĞACI YAĞI
Doğada:Bu esans yağı , Amerikan ve Fas ardıç sediri ağacından damıtım yolu ile elde edilir.
Parfümde:Sedir ağacı yağı parfüm ve erkek kolonyası için bir baz nota olarak kullanılır.Eski zamanlarda filizi ve kabuğu tütsülerde kullanılırdı.Magie Noir (Lancome) ve Kenzo pour Homme zengin bir sedir ağacı esansı baz notalarına sahiptir.

SİBİRYA KÖKNARI
Doğada:Bu yağ Sibirya köknarının taze yapraklarından damıtılır.
Parfümde.Bu yağ odunsu harmnlarda kullanılır.


SİKLAMEN
Doğada:Çuha çiçeğinin yakın kuzeni olan bu çiçek Alplere özgüdür.
Parfümde:Siklamen Laura Ashley no.1 ‘ de bir baz nota olarak kullanılır.Cheap & Chic (Moschino) ‘da siklameni orta notasında kullanmıştır.


SİTRONEL
Doğada:Bu keskin limon kokulu yağ Seylan ‘ da yetişen çimenlerden elde edilir.
Parfümde:Sitronel genellikle mumlarda sivri sinek kovucu olarak kullanılır.Kokulu sabunlarda bir üst nota ve seyrek olarak parfümlerde kullanılır.


SİYAH FRENK ÜZÜMÜ TOMURCUĞU
Doğada:Bu kokulu yağ siyah Frenk üzümü çalısının çiçek tomurcuklarından elde edilir.
Parfümde:Siyah Frenk üzümü tomurcuğu pek çok parfüm için yaygın bir katkıdır ve Delicious (Gale Haymen) ‘ da bir üst nota ve Eau de Charlotte (Annick Goutal) ‘ da bir ana nota olarak görülür. Flower By Kenzo ‘ da bu bileşeni üst notasında kullanmıştır.


STEFANODİS
Doğada:Yasemin ve sümbülteber kokusuna sahip bu güçlü kokulu çiçeklenen asma , Avrupa ‘ nın tropikal kısımlarına özgüdür.Düğün buketleri için yaygın bir katkı maddesidir.Caswell-Massey koku işi için harika bir stefanodis yağı taşır.
Parfümde:Nocturnes (Caron) stefanodisin bir ana notasını taşır.


SÜMBÜLTEBER
Doğada:Sümbülteber , zambak ailesinin bir üyesidir ve zengin duygusal bir notaya sahiptir. Birkaç çiçek bütün bir odayı kokutur.
Parfümde:Sümbülteber en pahalı kokulardan biridir ve katı yağ emdirmesi yöntemi ile elde edilir.Gardenya , nergis , sümbül ve fulya sümbülteber ilavesi ile çoğaltılırlar. Blond (Versace) ve Chloe (Lagerfeld) sümbülteberli parfümlerin güzel örneklerindendir.


SÜSEN
Doğada:Süsen pek çok süsen türünün kök ve gövdelerinin kurutulması ile hazırlanırlar.
Parfümde:Süsen menekşe kokusu ile muhteşem bir sabitleyicidir. Chance (Chanel) , Samsara (Guerlain) , Nu (Y.S.L) parfümleri süsen yağı içerir.


ŞEBBOY
Doğada:Gece açan bu pembe ve eflatun çiçekler tatlı ve nüfus edici bir yağ üretirler.
Parfümde:Bu çiçek parfümeride bir orta nota olarak kullanılır.


ŞEFTALİ
Doğada:Şeftali esansı bu meyvenin özsuyundan damıtılabilir , fakat parfümcüler genellikle daha kuvvetli olduğunda sentetik şeftali bileşenini kullanırlar.
Parfümde:Mitsouko (Guerlain) parfümü yumuşak ve tatlı bir üst nota olarak şeftaliyi kullanan ilk parfümdü.Sun-flowers (Arden) ve Angel (Thierry Mugler) parfümlerinin notalarında da şeftaliyi görebiliriz.


TARÇIN
Doğada:Bu tanıdık pasta baharatı Seylan ‘ da yetişen bir ağaç veya çalının kurutulmuş kabuk , filiz ve tomurcuklarından elde edilir.
Parfümde:Pek çok baharatlı koku bileşenleri gibi , tarçın da üst , orta ve baz nota olarak kullanılabilir.Örneğin Ma Liberte (Jean Patou) ‘ de tarçın bir baz notayken , Chaos (Karan) ‘ da ve Feminite du Bois (Shiseido) ‘ da bir üst nota olarak kullanılmıştır.


TATLI BADEM YAĞI
Doğada:Bu renksizden açık sarıya , kokusuz taşıyıcı yağ , tatlı badem tohumlarının ezilmesi ile elde edilir.
Parfümde:Tatlı badem yağı her cilt tipi için faydalıdır ve mükemmel nüfus edici özelliklere sahiptir.Banyo ve masaj için kullanılacak koku birleşimleri için mükemmel bir taşıyıcı yağdır.


TATLI PORTAKAL
Doğada:Bu esans yağı tatlı portakal ağacının meyvelerinin kabuklarından damıtılır.
Parfümde:Tatlı portakal turunç harmanlı parfümlerde olduğu gibi , kolonyalarda da koku maddesi olarak kullanılır.Tendre Posison (C.Dior) ‘ da bir ana nota olarak görülür.


TONKA FASÜLYESİ
Doğada:Amerkan tonka fasülyeleri ,bazen vanilya yerine kullanılan bir yağ verirler.Tonka yeni biçilmiş ot kokusunu da verir çünkü kumarin içerir.
Parfümde:Bir baz nota olarak kullanılır ve bütün kokuya vanilya benzeri bir sabitleyici katmak için doğranıp potporilere ilave edilebilir.White Linen (Estee Lauder) , Panthere (Cartier) , Brit (Burberry) parfümlerinde görüldüğü gibi parfümcülerin gözdesidir.Ayrıca Addict (C. Dior) ve Relaxing Fragrance (Shisedo) parfümlerinin baz notalarında , tonka fasulyesi kullanılmıştır.


TÜRK KIRMIZISI YAĞI
Doğada:Bu yağ Hint yağı yemişlerinden elde edilir.Günümüzde Türk kırmızısı yağı bazı işlemlerle sülfonatlı hale getirilmektedir.
Parfümde:Bu bileşen , kendisini ev kokuları işinde banyo ürünlerini hazırlamakta harika bir taşıyıcı özelliği kazandıran , su ile iyi karışan ve suda iyi dağılan tek yağdır.


TÜYLÜ ADAÇAYI
Doğada:Nane ailesinin bu romatik üyesinin yağı , adaçayının tomurcuklarından damıtılır.
Parfümde:Tüylü adaçayı , kokulara yumuşak-olgun bir nota ilavesi ile , bir koku tonu sağlar ve mükemmel bir sabitleyici olarak bilinir.Yağ kolonyası için önemli bir katkıdır.


VANİLİN
Doğada:Bu kristalize aldehit vanilya tohum zarflarından veya sentetik olarak elde edilir.
Parfümde:Vanilin , parfümeride değer verilen bir sabitleyicidir ama vanilyanın bütün özelliklerine sahip değildir.


VANİLYA
Doğada:Bu tanıdık koku , Madagaskar ‘ a özgü tırmanıcı bir orkidenin meyve ve tohumlarından elde edilir.
Parfümde:Vanilya ; pek çok tatlı çiçek suları veya amber bazlara zenginlik ve derinlik katar.Güçlü vanilya kokuları , Shalimar (Guerlain) , Angel (Thierry Mugler) , Eau d ‘ ete (Jean Paul G.) , Casmir (Chopard) ‘de bulunur.


VANİLYA ÇİÇEĞİ
Doğada:Vanilya çiçeği ; hodan ailesine mensup bitki veya çalılardan elde edilir ve belirgin bir vanilya-badem kokusuna sahiptir.
Parfümde:Bu sevimli aromatik bitki , herkesin bahçesinde bulunmalı.Vanilya çiçeği , Sun (Lagerfeld) ‘ da ana nota , Chant d ‘ Aromes (Guerlain) ‘ de ise bir baz nota olarak kullanılmıştır.She (Emporıo Armanı) ‘ de ise bir üst notadır.


YASEMİN
Doğada: Parfümeride kullanılan 900 gr. yağ özü elde etmek için , Asya yasemin çalısından 6000 kg. çiçek kullanmak gerekir.İlk çiçeklenmedeki tomurcuklar Temmuz ve Ağustos ‘ ta toplanır ama Ekim ‘ deki ikinci çiçeklenme çok daha fazla kokulu tomurcuklar sağlar.Yasemin şafaktan önce toplanmalıdır yoksa verdiği kokunun % 20 ‘ sini kaybeder.
Parfümde:Yaseminin beyaz taç yapraklarından nerede ise bütün zarif parfümlerde kullanılan bir yağ üretilir. Yasemin esansı , toplandıktan sonra da koku üretmeye devam ettiklerinden katı yağda emdirme yolu ile elde edilir.Estee Lauder ‘ın Beyond Paradise adlı parfümünün orta notasında kullanılmıştır.


YENİBAHAR
Doğada:Bu tanıdık besin baharatı karanfil (baharat) , tarçın , biber ve ardıç yemişinin bir karışımıdır.
Parfümde:Yenibahar pek çok erkek ve kadın kokusuna baharatsı bir nota katar.Spellbound (Lauder) ‘da bir üst nota olarak kullanılır.


YILDIZ ANASON
Doğada:Çin ‘ de bulunan bu anason kokulu meyve , büyük ve yaprak dökmeyen bir ağaçtan elde edilir.Sarı çiçeklerini , sekiz köşeli her köşesinde kahverengi bir tohum bulunan , yıldız biçimi bir meyve takip eder.
Parfümde:Yıldız anason , Jean Paul Gaultier ‘ in parfümünde baharatsı bir üst nota ve Very Irresistible (Gıvenchy) ‘ ın da ana notasını oluşturur.


YLANG-YLANG
Doğada:İsminin anlamı ”çiçeklerin çiçeği” ‘ dir ve yağı Madagaskar ve Filipinlere özgü bir ağaçtan elde edilir.
Parfümde:Bu çiçek yağı , zengin hafifçe balzamlı ve yasemin benzeridir.Oriental koku ailesine giren parfümlere bir güç katar.Menekşe ve yasemin ile çok iyi harman olurlar.Ylang-ylang koku işinde ve tek notalı kokularda kullanılmak için harikadır.Jean Paul Gaultier , Jardins de Bagatelle (Guerlain) ve First (Van Cleef & Arpels) parfümlerinde ylang-ylang kullanılmıştır.

ZAMBAK
Doğada:Bu esans yağı , beyaz zambak veya zambaktan elde edilir ve çok eski zamanlardan beri parfümeride kullanılır.
Parfümde:Kalla zambağı dahil , pek çok zambak türü parfümeride kullanılır.Cabotine (Gres) parfümü , zambağı bir ana nota olarak kullanmıştır.

ZENCEFİL
Doğada:Bu tanıdık baharatın esans yağı , zencefil bitkisinin kök gövdesinden damıtılır.
Parfümde:Bu çoşkulu , keskin kokulu baharat yağı , Oriental ve modern harmanlara haz katar.Bulgari , BLV ve Omnia adlı kadın parfümlerinde ve Joop! ‘ da Rococo parfümünde zencefili bir üst nota olarak kullanmıştır.



[ALINTI]
 
Top