Koca için süslenmek caiz midir?

LoSt_LoVe

Forum Onuru
Koca için süslenmek caiz midir?

Kadınlar üzerine oynanan kirli oyunlar ortaya çıkarılmadığı sürece, kadınların kendilerine gelmeleri ve hatalarını görmeleri zor görünüyor.

Geçen aylarda "Kadının kocasına karşı cilveli olması fahişelik midir?" diye başlayan bir tartışma üzerine bir gazetede konu üzerine yapılmış bir haber vardı.

Tartışılan konulara bakın bu arada! Daha neleri tartışacaklar acaba? Kadınları kadın olmaktan dolayı utandırmaya çalışarak evliliklerin köküne kibrit suyu dökmeye niyetlenenler.

Kaç kadın okuyor bu sözleri, kaç kadın etkileniyor? Bu insanlar toplumu nereye götürdüklerinin farkındalar mı?

Ülkemizde evlenen üç kişiden birisi boşanıyormuş. Az bile bence. Bu kadar evlilik aleyhine çalışanlar varken, devam eden iki evliliğe de hayret etmek lâzım.

Araştırmacı gazeteciler(!) konuyu uzmanlara sormuşlar "Kadının kocasına karşı cilveli olması fahişelik midir?" Psikolog, psikiyatr ve evlilik danışmanı olan üç erkek, üç kadın uzman ve bir de kadın derneği yöneticisi cevaplamış.

Psikolog hanım ve kadın derneği yöneticisi kadın "Kadının kocasını elinde tutmak için cilve yapması onursuzluktur." demiş. Psikolog hanım ayrıca:" Bunun para karşılığı yapılmış saatlik ilişkilerden bir farkı yoktur." demiş.

Evlilik danışmanı iki kadın daha olumlu şeyler söylemişler; fakat gazeteciler iyi niyetli olmadığı için onların sözlerinin başına da kötü başlıklar atmışlar. Yazının birinde "Bu kocayı kandırmak olur." anlamında söylenmiş cümleyi danışmanın sözlerinin başına alıp "Elde tutmak için cilve yaparsa aldatma olur." yazmışlar.

Sonra da kadın uzmanların hepsi aynı şeyi söylüyormuş gibi onların sözlerini aynı tarafa alıp üstüne ana başlığı da şöyle atmışlar. "Cilveli davranması fahişelik değilse de aldatma sayılır."

Psikiyatr ve psikolog olan erkek uzmanların ortak sözü "Kadının kocasına cilve yapması fahişelik değil, emek vermektir." olmuş.
Erkek uzmanların sözleri gayet yerinde de "kadının kocasına cilve yapmasını onursuzluk ve aldatma" olarak gören kadınlar üzerine ciddi araştırmalar yapılmalı. "Bu kadınlar bu hale nasıl geldiler?" diye.

Kadınların yaratılışlarında cilve, işve, süslenme arzusu varken kadın bunu kocasına kullanmayıp kime kullanacak?

Sevgililik ya da nişanlılık gibi erkekleri tavlama aşamasında kadınlar kendilerini erkeklere beğendirmek için ellerinden gelen her şeyi yapıyorlar, bu normal oluyor; fakat evlenince kocası için süslenince onursuzluk oluyor. Niye? Kocanın suçu ne? Evlenmek mi?

"Kadınlar içinden gelmiyorsa yapmamalı." demiş, kadın uzmanlar ortak olarak. Yani illa kadının içinden gelecek yapacağı her şey değil mi?
Günümüz kadının temel sorunlarından biri de bu."Kocam beni bir şeye mecbur tutarsa asla yapmam, canım isterse yaparım." Oysa kadın, erkeğin canı istemese de ondan pek çok şeyi bekliyor; yapmazsa kocasını cezalandırıyor; fakat kendi yapması için illa canı isteyecek.


Peki kadının canı ne zaman kocası için süslenmeyi, cilveli olmayı isteyecek? Kocası tarafından hoş tutuluyorsa, adam kadının isteklerini yerine getiriyorsa, kadının keyfi yerindeyse o zaman süslenebilir. Yine iş kocaya düşüyor. Yoksa kadın içinden gelmediği halde cilve yapıyorsa onursuzluk olabilirmiş (!)

Bence bu işte bir onursuzluk varsa "kadınlığını kocanın davranışlarına göre ayarlayıp" kocan istediklerini yaptığında "kadın" olup, istediklerini yapmadığında "odun" oluyorsan budur onursuzluk bir kadın için. Menfaatten başka nedir bu? Toplumda kaç kadın istedikleri yapılmadığı için kocasını bu şekilde cezalandırıyor, bunun bir araştırmasını yapmak lâzım. Bence oldukça yüksek bir oran çıkar.

Geçen hafta kadınların süslenmeleri konusunu yazarken elbette "kadınlar sokağa çıkarken süslensinler" diye yazmadım. Yanlış anlamalar olmuş. Tesettürde ölçüyü sevgili peygamberimiz açıklamış: "Tesettür sadece başını örtmek değil. Kadının kıyafeti vücut hatlarını ortaya çıkaracak kadar dar olmayacak, şefaf olup içini göstermeyecek." Tesettürün amacı belli. Kadın toplumda dişiliği ile ön plana çıkmayacak, kişiliği ile var olacak. Kadın dekolte elbisesini evinde giymeli, dişiliğini de kocasına göstermeli.

Kadının evinden çıkarken tesettürün şartlarına dikkat ederek düzgün giyinmesi, renk uyumuna dikkat etmesi, kendine çeki düzen vermesi doğal bir şey elbette. İsrafa ve gösterişe kaçmadan tabii ki.

Bizim toplumda kadınlar sokağa çıkarken süsleniyor, evine gelince hiç kendine bakmıyor. Ben bu konuya dikkat çekmek istedim. Koca için süslenmek medyanın sayesinde artık basitlik olarak görülmeye başlanmıştı. Korkarım bu haberlerden sonra "aldatma" olarak görülecek. Kadınlar artık şöyle diyecekler herhalde: "Ben kocamı aldatıyorum." Kiminle? "Kendimle."

Ya da müftülükleri arayıp "Kocam için süsleniyorum hocam, caiz midir?" diye sormaya başlayacaklar.

Başka bir noktadan da bakarsak olaya, kadının kocasını aldatması basite indirgenmeye çalışılıyor. Kocanı başka bir adamla aldatmanla, kocana içinden gelmediği halde cilve yapman arasında bir fark yok, ikisi aynı şey. Erkeklerin aldatmaları yazıla yazıla normalleştirildi, şimdi sıra kadınların aldatmalarında. Medya bu şekilde devam ederse evlilik kurumu diye bir şey kalmayacak yakında.

Bir gurup hanımla bir yerde sohbet ediyoruz. Süslenme konusu açıldı, ben de "Bir kadın kocasının geleceği saatte aynaya bir bakmalı, saçını başını taramalı, kendine çeki düzen vermeli, güzel giyinmeli." dedim. Saçı açık, oldukça da süslü bir hanım "Ay ben süs köpeği miyim de kocam için süsleneyim." dedi. Şaşırdım kaldım. Dışarı çıkarken gayet güzel süslenmiş; fakat kocası için süslenmeyi bünyesi kabul etmiyor. Neden acaba?

Türk toplum yapısı ile ilgili de sorunlarımız var. Mesela kadın kocasının geleceği saate süslense çocukları "Neden süsleniyorsun?" diye sorabilir ya da bir arkadaşı "Kocan için ölmüşsün!" diyebilir. En büyük korku bu. Biri sorarsa, biri bir şey derse ne diyeceğim? El için yaşayan bir toplum olduğumuz için en büyük korkumuz kınanmak.

Cevap çok basit: Çocuklara "Kocam için süsleniyorum." Diğer kendini bilmeze de "Evet kocam için ölüyorum." demek yeter oysa.

Görsel malzeme olarak açık saçık kadın fotoğraflarının bolca yayınlandığı bir gazetedeydi bu haber. Kadın bedenini erkeklere peşkeş çekerek, esas kadını kendi elleri ile onursuzlaştırmaya çalışanlar utanmadan bir de "Kadın kocasına cilve yaparsa bu fahişelik midir" tartışmasını yapabiliyorlar.

Yıllardır daha çok ilişkiler üzerine yazan elli yaş üstü bir kadın köşecinin yazısının altına bir kadın şöyle bir yorum yapmıştı gazetede."Sizi okudukça erkeklerden de evlilikten de nefret ediyorum."

Sevgilileri tarafından terk edilmiş ya da evliliklerinde aradıklarını bulamamış köşe yazarı ya da televizyon programcısı kadınların daha kaç kadını kendi mutsuzluklarına sürüklemeye çalıştıklarına dikkat etmek gerek. Onlar mutsuzluklarından yazarak, konuşarak para kazanıyorlar; fakat onları okuyan kadınlar, çok şey kaybediyorlar.

Kadınlar üzerine oynanan kirli oyunlar ortaya çıkarılmadığı sürece, kadınların kendilerine gelmeleri ve hatalarını görmeleri zor görünüyor. Kadınların hatalarını yazdığım için kızan kadın okurlarıma şunları söylemek isterim:

"Kadınlar üzerine başladığım bu yazılar bir süre daha devam edecek. Lütfen savunma psikolojisine girerek okumayın. Kadın düşmanı değilim. Maksadım kadınları kötü göstermek falan da değil. Dost acı söyler. Kadınlarla ilgili önemli konulara dikkatinizi çekmek istiyorum sadece. Merak etmeyin mutlu bir evlilik için erkeklerin yapmaları gerekenleri de yazacağım. Fakat önce kadınların yapması gerekenleri var."

SEMA MARAŞLI
 

LoSt_LoVe

Forum Onuru
Sema hanımı bu yazısından dolayı yine takdir ve tebrik ediyorum.

Öyle garip değişen bir devirde yaşıyoruz ki kadının kocası için süslenmesini bazı kendini bilmez kadınlar fahişelik olarak algılayabiliyor.Ama iş sevgiliye gelince en alasını yapıyolar.Bu nasıl bir zihniyettir aklım almıyor.

Herşeyi kocalarımızdan bekleriz yapmadığında yanımda yatamazsın gibi saçma cezalar veririz,ama koca için süslenmeye gelince olmaaaaaazzz neden içimden gelmiyor.Yapmak zorundamıyım zaten evliyiz daha ne bekliyor tavırları falan.Sizin yüzünüzden boşanmalar tavan yaptı.Böyle kendini bilmez feminizm meraklısı densizler yüzünden kimse evlenmek istemiyor.

Sürekli evlilik dışı çocuk yapan insanları gördükçe evlilik akıllarına bile gelmiyor.Kazara evlense kocasını değerli görmeyip onun için süslenmeyecek kadar aşağılık bile görebiliyor.Bu evlilikler bitmesinde ne olsun yani. :@:@
 

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
Doğru söze ne denir
Sema Maraşlı çok güzel özetlemiş :)
Evlilikler nereye gidiyor diye sorgularken beynimizin içindekileride sorgulamak lazım..
 
Top