Kiteboard (Kitesurf) Nedir ve Başlamak İçin Ne Yapmak Gerekiyor?

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
Ekstrem sporlar arasında yıldızı gittikçe parlayan “uçurtma sörfü” yani “kiteboarding” ile hem uçar hem de sörf yaparsın. Nasıl mı? Önce paraşütle havalanıp uçuyor, sonra da boardla dalgalarda sörf yapıyorsun. Ve “özgürümmm” diye bağırman an meselesi.

Bu spor Fransa'da gelişmeye başlamış yaklaşık 15 sene önce. Ülkemizde ise daha yeni diyebiliriz. "Kiteboarding", ayakların kayaklara bağlı olduğu bir board üzerinde sörf yapar gibi, ancak güçlü bir "kite" (uçurtma ya da paraşütle) ile suyun üzerinde yapılan bir spor. Rüzgar kontrolüne dayalı bir board sporu olan kiteboarding, windsurf'ü andırıyor, sadece ekipman farklı diyebiliriz.

Kiteboarding için 8 deniz mili rüzgâr yeterli olabiliyor. Deniz, rüzgâr, hız, heyecan... Hepsi bu sporda doğrusu.

Bu yazın favori sporu olarak adlandırılan kiteboarding, her yıl aynı sporlarla uğraşmaktan sıkılanlar için süper bir fırsat! Adrenalini yükselten, hız tutkunu tatmin etmene olanak sağlayan bu spor akrobatik hareketlerle birleştiğinde görsel bir şölene dönüşüyor.

Başlangıçta nelere ihtiyacım var?

Kite (uçurtma) denizin üzerinde rüzgârın etkisiyle hareket etmeni sağlıyor. Önce hızlı bir şekilde yükselebilmek ve çabucak dönüp ilerlemek gerekiyor. Dolayısıyla ilk adım olan temel eğitimi almak güvenliğin açısından çok önemli.
 

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
Kiteboard’un kökeni, yüzyılların en sevilen uğraşı uçurtmalara ve 1980’lerde büyük bir patlama yapan sörf kültürüne dayanıyor. Yaklaşık 12 yıl önce keşfedilen kiteboard, tüm dünyada hızla gelişen bir spor haline geldi.
Bu sporda kullanılan malzemeler; içine hava dolma özelliği bulunan hilal ay şeklinde özel uçurtma, yani kite ve su üzerinde kaymanıza imkan tanıyan board, yani tahta. Sizi uçurtmaya bağlayan trapez, ipler ve çubuktan oluşan kontrol takımı da gereken malzemeler arasında yer alıyor.

Kiteboard aslında birkaç sporun birleşiminden oluşuyor. Wakeboard gibi yol alıp, yamaç paraşütünün aerodinamiğiyle, havada hareket eden bir uçurtmayı kontrol edebiliyorsunuz. Ayrıca sörf ve yelken bilgisinden de yararlanıyorsunuz.

Kiteboarda başlamak için ortalama 6 saatlik bir temel eğitim almanız gerekiyor. Kiteboardun en önemli parçası rüzgarı yakaladıktan sonra, belinize bağladığınız özel bir tür paraşüt ve ayağınızdaki sörf tahtası. Amaç rüzgar karşısında hakimiyeti kaybetmemek. Rüzgarla birlikte denizde seyrederken birden havalanıp, ardından tekrar denize inip sörfe devam ediyorsunuz.

Kiteboard yapabilmek için ortalama 8 deniz mili rüzgar gerekiyor. Rüzgar açığa doğru esiyorsa, yanınızda size eşlik edecek bir kurtarma teknesi olmalı. Öğrenme aşamasında kumsala yakın deniz kenarlarını tercih etmelisiniz. Kalabalık plajlarda, insanlara yakın yerlerde ve kötü havalarda bu sporu denememek gerekiyor.
 

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
Bulgarlar seneler önce keşfetmişler bizler daha yeni yeni duymaya başladık. Adamlar senelerdir karavanlarıyla gelip windsurf, kite takılıyor ve ciddi riderlar var, geçen sene 3 tanesine denk geldik 45 knot rüzgarda mega looplar havada uçuşuyordu. "İnsan diil lan bunlar" diyip şaraplarımızdan seri yudumlar almaya başlamıştık.

Yaklaşık 100 metre kadar sığ su, denizden karaya ortalama 25 knot temiz rüzgar, sahilin uzunluğunu kestiremeyeceğim ama bayağı uzun bi sahili var. Organik besin, balık bol ve çeşitli, konaklama ucuz. Ev tutuyorsunuz 6 kişi rahat konaklar ve geçen sene 40 TL ye kaldık. Yemek işini kendiniz hallediyorsunuz. Pansiyon olursa günlük 50 TL kahvaltı + akşam yemeği. Gece hayatı yok.
Rüzgar üstü rahat çıkabiliyorsanız hemen arka koyda çarşaf gibi suda offshore takılabilirsiniz. Sırtsırta iki koy düşünün yani, birinde dalgalarla oynaşıp onshore diğerinde kaymak gibi suda offshore atla zıpla patla ... artık ne istersen. Rüzgarüstü rahat çıkamıyorsanız offshore denemeyin bile yoksa geri dönemezsiniz ve yunan sahil güvenlik.

Bu iş kendi kendine öğrenilecek birşey değil, sakın aklınızdan bile geçirmeyin. İşi bilen bir arkadaş veya bir hoca eşliğinde öğrenilmeli.
Güvenlik konularına azami dikkat gösterilmeli. Snowboard gibi değil olay, senin dışında gelişebilecek tehlikeler var.
Kite ı yere çakarsın power zone a girer kite kendi kendine loop ata ata senide yere çaka çaka sürükler, safety leash çekip uçurtmadan ayrılana kadar birkaç sağlam çiziğin olabilir. O yüzden hakim olana kadar wetsuit giyip öyle takılın.
Kontrolünü sağlayamadığın kite ın ipleri gidip başka birinin biryerini kesebilir kopartabilir.
Çevrenin güvenliğine dikkat, bina, ağaç, elektrik telleri ...vb olmamasına özen gösterin.

Kesinlikle surf gözlüğü alın, şu lastikli olan kafaya geçenlerden, çünkü kite ı 12 de tutma olayı için devamlı güneşe bakıyor olacaksınız. 1500 koruma faktörlü bir güneş kremi alıp surata boca edin.

Kırılma noktası waterstart olayıdır, çok uğraştırır, en mülayim adamı ağır küfürbaz yapar ama sabredin buna değecektir.

Kiloluysanız başlamadan önce kesinlikle kilo verin, kondüsyonunuzu geliştirin ... suyla boğuşmak ciddi bir iş. İlk öğrenirken denizden karaya esen rüzgarda öğreneceksiniz ve bu rüzgarda dalga olur işte o dalgayla boğuşurken kite ı 12 de tutmak bu arada boardu taşımak ayağa geçirmek harbiden güç isteyen birşey.
 

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
Hiç çocukken, uçurtmanıza tutunup havalanmak istediniz mi? Eğer, yanıtınız 'evet' ise bu hayalinize çok yaklaştınız demektir. Çünkü uçurtmaya tutunup, sörf yapmanıza imkan veren 'kiteboard', size su üzerinde uçuş keyfi yaşatacak: Üstelik bir ayda kaslarınızın ve reflekslerinizin ne kadar güçlendiğine inanamayacaksınız!

Özel donanım gerektiren su sporları arasında belki de en farklılarından birisi 'kiteboard'. Bu sporla sadece turkuaz suların üzerinde kayarcasına yol almakla kalmıyor, ayrıca göklerin maviliklerinde de süzülme imkanına sahip oluyorsunuz. Belki de bu yüzden olsa gerek kiteboard, dünyada en hızlı gelişen ekstrem sporlarından biri. Bu heyecanlı sporla henüz tanışmadıysanız haberimizi hemen okumaya başlayın. Çünkü biz, 11-14 Eylül tarihlerinde The Marmara Hotels & Residences'in sponsorluğunda, Gökova'da yapılacak olan Kiteboard Festivali'nden önce bu sporu denedik.

Bir tahta, bir de uçurtma...

Kelime anlamı 'uçurtma tahtası'; demek olan kiteboard, yerçekiminden kurtulma hissinin verdiği keyif, kolay taşınabilir olması ve en önemlisi serbest stile girişin, diğer tüm sporlara oranla, çok daha kolay olması nedeniyle özellikle gençlerden büyük ilgi görüyor. Gençler ve su sporu tutkunları arasında hızla yayılan sporun, KPWT (Kiteboard Pro World Tour) ve PKRA (Professional Kiteboard Riders Association) adı altında iki uluslararası organizasyonu da bulunuyor. Ülkemize 1999 yılında gelen kiteboarda olan katılım, son yıllarda ikiye hatta üçe katlanmış durumda: Türkiye'de bu sporu yapan nüfusun önümüzdeki yıllarda daha büyük hızla artacağı düşünülüyor. Bunun nedeni ise su sporları eğitimi veren okulların çoğalması ve dünyaca ünlü spor markalarının ülkemizde de artık rahatlıkla ulaşılabilir hale gelmesi. Bu okullardan biri de, 10 yıldır Gökova - Akyaka'da hizmet veren 'Gökova Rüzgar Sports'. Merkezin üç ortağından biri olan Yavuz Aksakal, günde 10 - 14 kişiyi bulan öğrenci sayısına 7 kişilik eğitmen ekibiyle eğitim verdiklerini anlatıyor. 2003 yılında kiteboardla tanışan Aksakal; Çocukların bile bu sporu yapabildiğini 5-6 yaş civarında, karada eğitim uçurtmaları ile bu spora başladıklarını, 8-9 yaşında ise, suya girip boardun üstüne çıkmalarının mümkün olduğunu söylüyor ve ekliyor: 'Tekniğiniz bir kere oturduktan sonra ayakta durabildiğiniz, belinizi doğrultabildiğiniz sürece bu sporu yapabilirsiniz.'

Çeviklik, denge ve koordinasyon sporu

Kiteboard aslında birkaç sporun birleşiminden oluşuyor: Wakeboarddaki gibi bir boardun üstünde yol alırken, yamaç paraşütünün aerodinamiğiyle, havada hareket eden bir uçurtmayı kontrol ediyor. Ayrıca sörf ve yelken bilgisinden de yararlanıyorsunuz. Ancak bu sporları yapıyor olmanın, kiteboard öğrenmek isteyenlere fazla bir faydası olmuyor çünkü bu sporda tamamen farklı bir sudan çıkış ve sürüş tekniği kullanılıyor.
Kiteboardda, sürüş sırasındaki duruş tekniği sayesinde, karın kasları, bacak kasları, kol ve göğüs kasları sürekli çalışıyor. Bu nedenle ortalama 1 - 2 saatlik seanslarla suya çıkılıyor ve seans aralarında da en az 15 dakika dinlenmek gerekiyor. Serbest stile geçildiğinde işin içine çok daha fazla kas gücü, hareket ve refleksler giriyor.
 

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
“Kite” Türkçe anlamı “uçurtma” yani Kitesurfing için uçurtma sörfü diyebiliriz. Daha da açmak gerekirse; ayaklarınıza taktığınız bir kayakla gövdenizdeki kontrol kitine bağlı bir uçurtmanın rüzgar yardımıyla sürüklenmesiyle yapılan sörf diye özetleyebiliriz. Bu sporu yapabilmek için rüzgara, sonra rüzgarın bolca estiği bir denize ihtiyacınız var. Türkiye de kitesurf yapılabilecek birçok rüzgarlı kıyı bulunuyor. Alaçatı başta olmak üzere en ideal yerler Gökova ve Gökçeada…
 

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
Nasıl Yapılır?

Uçurtma aslında paraşüt mantığıyla çalışıyor rüzgarı altına alıyor ve ne yapmak istediğinize göre sürükleniyor ya da zıplayabiliyorsunuz. Çeşidine göre 2 ya da 4 iple uçurtma gövdenizdeki kontrol kitine bağlanır... Bu iplerle uçurtmayı kontrol edebilirsiniz yani ipleri sağa çekerseniz uçurtma sağa sola çekerseniz sola gider. Diğer bir ekipman ise board yani kayağınız. İki yönlü kayaklar başlangıç için öneriliyor. Daha ileri seviyede ise tek yönlü kayakları kullanmak mümkün. Kitesörf’ü çekici kılan estetiği,hızı ve zıplarken vermiş olduğu uçma hissi... Bizde bu spor on yıldan uzun bir süre önce Alaçatı da başladı ve hızla Türkiye’nin birçok kıyısına yayıldı. İlk önce snowboard ve sörfcülerin dikkatini çekti, yurtdışından getirilen sınırlı sayıda malzemeyle birkaç kişiyle yapıldı.
 

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
Eğitimde Neler Öğretilir?

Dikkat çeken bu sporun eğitimsiz yapılmasının tehlikeli olduğu anlaşılınca, yabancı eğitmenlerden ders alınabilecek şekilde sörfçüler organize oldu. Bugün yerli ve yabancı birçok kişiden sörf okullarında eğitim almak mümkün. Ancak hemen öğrenilebilecek bir spor değil biraz zaman ayırmanız ve sabırlı olmanız gerekiyor.


Eğitimlerde öncelikle sporcuya uçurtmayı kontrol etmek öğretiliyor. Derin olmayan suda uçurtmayı bir sağa bir sola kontrolü kaybetmeden yarım ay çizmeye çalışmak bazen sıkıcı olsa da çok önemli. Bu tekrarı yapmak belki de tüm gününüzü alabilir. Bu aşama sonrası uçurtma havadayken kayağın üzerine çıkmaya çalışmak eğlenceli bir o kadar yorucu kısmı. Kayağın üzerine çıkmayı başardıysanız önce ileri geri sürüklenerek gitmeyi öğrenmeniz gerekiyor. Ardından kayaktan inmeden dönüş yapmayı başardığınızda zıplayarak dönmeye çalışmak biraz daha kolaylaşıyor. Bol bol pratik yapmak gerekli… Tabi bu esnada metrelerce havadan suya çarpmayı, yüksek bir hızla giderken derin olmayan suda dibe çakılma risklerini de bilmek gerekiyor. Eğitimler genelde 3 gün sürüyor tabi ilk seviye. Sonrası size kalmış.


Kite yani uçurtmayla denizde Kitesurfing, karda snowboarding ve çölde paten benzeri özel malzemeyle yapılan powerkiting yapabilirsiniz…
 
Top