• Merhaba Ziyaretçi.
    "Yapay Zeka Objektif " Fotoğraf Yarışması başladı. İlgili konuya  BURADAN  ulaşabilirsiniz. Sizi de bu yarışmada görmek isteriz...

Kişisel Bilgi Güvenliği Sağlamak, Kimlik Bilgilerinin Korunması

yesim434

Hırçın Karadeniz Kızı Biricik Yeşim
AdminE
Bu Ayın Lideri
Bilgi Güvenliği Nedir?

bilgi güvenliği
“Bilgi güvenliği, bilginin izinsiz veya yetkisiz bir biçimde erişim, kullanım, değiştirilme, ifşa edilme, ortadan kaldırılma, el değiştirme ve hasar verilmesini önlemektir.”

İnternet herkese açık bir iletişim ağıdır ve faydalı yönleriyle birlikte kullanıcılar açısından tehlikeli durumları da içermektedir. Kişisel bilgilerimizin başkalarının eline geçmemesi için, gizliliğimizi korumak için ve kişisel bilgi güvenliği sağlayabilmek açısından aşağıdaki gibi önlemler alınabilir;
Kişisel Bilgi Güvenliği Tedbirleri
Sosyal Medya Tedbirleri

  • Herkese açık bir şekilde kişisel bilgilerimizi ve fotoğrafları paylaşmaktan kaçınmalıyız:
    Tanıdığınız veya tanımadığınız kişiler tarafından herkese açık fotoğrafınız kopyalanıp Photoshop gibi resim düzenleme programlarıyla montaj yapılarak sizi zor durumda bırakabilirler veya şantaj yapabilirler
    • Sosyal ortamda tanınmayan kişilerden gelen arkadaşlık teklifleri kabul edilmemelidir:
      Arkadaşlık teklifini kabul ettiğiniz kişinin gerçek yaşını veya cinsiyetini bilemezsiniz, sizinle aynı okula giden 15 yaşında bir kız öğrenci olduğunu belirtip gerçekte 45 yaşında bir erkek olabilir. Ayrıca tanımadığınız kişinin sizinle iletişime geçme amacının iyi niyetli olup olmadığını bilemezsiniz.
  • Ödül Teklifleri
    • Bedava para, tatil teklifleri içeren sitelere veya reklamlara tıklamaktan kaçınmalıyız:
      Bedava peynir ancak fare kapanında olur, kimse bedavaya para, tatil dağıtmaz.
    • 1.000 $ kazandınız, ödülünüzü almak için bilgilerinizi doldurmalısınız şeklindeki mesajlara inanmamalıyız:
      Bu tür bağlantılara tıklayınca açılan formlarla kişisel bilgilerin toplanması amaçlanmaktadır, bilgilerinizi verdiğinizde sizin adınıza bir girişimde bulunabilirler ya da size rahatsız edici SMS, e-posta vb. gönderebilirler.
  • Dolandırıcılık Tehditleri
    • Kredi kartı ile alışveriş yapılırken site güvenilirliğine bakılmalı:
      Güvenilir siteler olmasına, adres çubuğunda https:// ifadesinin geçmesine (yeşil çubuk ve kilit) özen göstermeliyiz. Https ifadesi şifrelenmiş bağlantı anlamına gelir. Forma giriş yaptığınız veriler şifrelenerek karşı tarafa iletilir böylece verdiğiniz bilgiler çalınmamış olur.
  • "güvenli alışveriş
  • Telefonla veya e-posta yoluyla gelen kişisel bilgi isteme taleplerine itibar etmemeliyiz. Dolandırıcılık faaliyetlerinin birçoğunda bu yöntemle kişiler kandırılmaktadır.
Hesap Güvenliği Tedbirleri

  • Herkesin kullanımına açık bilgisayarlarda (İnternet cafe vb) bankacılık, sosyal paylaşım ve e-posta hesaplarına giriş gibi işlemleri yapmamalıyız. Sizden önce bilgisayarı kullanan kişinin yanlışlıkla virüs bulaştırıp bulaştırmadığını, şifrelerinizi çalmak için kasıtlı olarak casus yazılım, keylogger vb. yükleyip yüklemediğini bilemezsiniz.
  • Hesaplarımızda güvenli şifre oluşturmalıyız:
    Güvenli şifre; uzun olan, rakam, küçük ve büyük harf içeren, özel karakter içeren, anlamsız bir şifredir ve mümkünse şifreyi belirli aralıklarla değiştirmeliyiz.
Örnek; a9_p[3s}klT+

  • Güncel bir antivirüs yazılımı kurmalıyız:
    Bilgilerimizin güvenliğini ve İnternet güvenliğini sağlamak için öncelikle iyi bir antivirüs yazılımı kurup ara sıra bilgisayarı taratarak, bilgisayarınızdaki kişisel verilerinizin korunmasını sağlamada önemli bir adım atmış olursunuz. yazısına göz atabilirsiniz.

    Kişisel Mahremiyet
    • Kişisel bilgi güvenliği ve verilerinizin korunması hakkında farkındalığımızı artırmalıyız:
      Teknolojinin gelişmesiyle, farkında olmadan kişisel mahremiyetimiz çiğnenmiş olabilir. Örneğin, bankalarda, alışveriş mağazalarında verdiğimiz TC Kimlik bilgileri, ad-soyad, adres vb. kimlik bilgilerini başkaları bizim iznimiz olmadan kullanıyor olabilir buna kişisel mahremiyet diyebiliriz. Yine bir bankanın kredi kartıyla alışveriş yapıyorsanız ve o banka müşterileri hakkında alışveriş bilgilerini topluyorsa, hatta sizin 1 ay içinde muhtemelen neler alabileceğinizi tahmin edebiliyorsa kişisel bilgileriniz açığa çıkmış demektir. Bu konuda daha dikkatli davranılmalıdır.
      Günümüzde gizli kameralarla kişilerin izlenmesi, telefonların haberiniz olmadan yasal olmayan merciler tarafından dinlenmesi de kişisel mahremiyetin ihlalidir. Bu gibi durumların varlığından haberdar olup daha dikkatli davranmalıyız.
  • Tüm bu tedbirlerle birlikte zararlı siteleri engellemek amacıyla İnternet sağlayıcınıza başvurarak mevcut İnternet aboneliğinizin güvenli İnternet tarifesine çevrilmesini sağlayabilirsiniz, böylece İnternet güvenliğini önemli ölçüde sağlamış olursunuz. Mevcut tarifenizde ]Güvenli İnternet kullanımı hizmetinin etkin olup olmadığını da öğrenebilirsiniz. Güvenli İnternet kullanımı hizmetini etkinleştirirseniz mevcut İnternet profilinizin kısıtlanacağını yani güvenli İnternet kullanımı kapsamında yasaklanan siteleri açamayacağınızı da belirtelim.

    Tüm bu önlemleri alsak da güvenlik tam anlamıyla sağlanamayabilir yani İnternette %100 güvenli olmak tam anlamıyla mümkün değildir ancak büyük ölçüde tehditleri ve olumsuzlukları azaltmış oluruz.
 
Top