Kedi ve Köpeklerde Tüy Dökülmesini Azaltmak İçin Uygulanabilecek Yöntemler

yesim434

Hırçın Karadeniz Kızı Biricik Yeşim
AdminE
Bu Ayın Lideri
Kedi ve köpeklerde tüy dökümü fizyolojik bir olaydır. Normal ölçülerde dökülen tüyler kabul edilebilir ve çok fazla rahatsız etmez. Ancak dökülmenin şiddeti ve miktarı fazlaysa bu ciddi anlamda rahatsızlık verebilir. Ayrıca aşırı tüy dökülmesi, hayvanın sağlığındaki bir sorunun belirtisi de olabilir. Bu nedenle dökülmeyi azaltacak ve önleyecek tedbirler almak gerekmektedir.


Düzenli İç ve Dış Parazit Temizliği


Kedi ve köpeklerde tüy dökülmesini azaltmak için iç ve dış parazit temizliği aksatılmamalıdır. Çünkü kene, bit ve pire gibi dış parazitler ile kıl kurdu gibi iç parazitler, yürüyüşler sırasında evcil dostlarımıza bulaşabilmektedir. Kedi ve köpeklerde dış parazit şiddetli kaşınmaya, beraberinde irritasyona ve sonunda aşırı tüy dökülmesine neden olur. İç parazitler ise hayvanların besinine ortak olurlar ve iyi beslenemeyen hayvanların tüylerinde karışıklıklar ve döküntüler görülür.


Mantar enfeksiyonları arasında yer alan “trikofiti” ise temas ile bulaşabilir ve baş, kuyruk ve kulak gibi yerlerde tüy dökülmelerine neden olur. Genel olarak sınırlı bir alanda yuvarlak ya da oval; tüysüz, kaşıntılı ve kızarık bir bölge görülür. Bu hastalığın tedavisi için mutlaka bir veteriner hekime danışmak gerekmektedir.


Kaliteli Mamalar ile Dengeli Beslenme


Düzenli ve dengeli beslenme, kedi ve köpeklerde tüy dökülmesini önlemek için alınabilecek önemli tedbirlerden birisidir. Çünkü kedi ve köpeklerin tüyleri, tükettikleri besinlerin birer yansımasıdır diyebiliriz. Bu nedenle tercih edilen kedi ve köpek mamaları; protein, yağ, vitamin ve mineralleri yeterli ve dengeli miktarda barındırmalıdır. Yine tek yönlü beslenmeden kesinlikle kaçınılmalıdır. Çünkü tek yönlü olarak etin ve tavuk ürünlerinin tüketimi kedi ve köpeklerin derilerinde kızarıklığa ve tüy dökülmesine neden olabilmektedir. Böyle bir durumda deri ve tüyler için özel olarak hazırlanmış kedi ve köpek vitaminleri kullanılabilir. Ancak diğer ilaçlar mutlaka veteriner hekim tavsiyesi ile kullanılmalıdır.


Bunların yanı sıra aşırı tüy dökülmesini engellemek için mamanın hayvanın yaşına, cinsiyetine ve kilosuna uygun olması gerekir. Ayrıca ani mama değişikliğinden kaçınılmalıdır. Aksi halde deri problemleri ile karşılaşılabilir.
 

yesim434

Hırçın Karadeniz Kızı Biricik Yeşim
AdminE
Bu Ayın Lideri

Doğru Şekilde Tarama, Yıkama ve Kurutma


Eve dökülen kedi ve köpek tüylerini azaltmak için evcil dostunuzun tüy bakımını kesinlikle aksatmamalısınız. Özellikle uzun tüylere sahip bir kedi ya da köpeğiniz varsa, tüylerini her gün uygun bir fırça yardımı ile fırçalamalı ve ölü tüylerin uzaklaşmasını sağlamalısınız. Bu işlemi düzenli olarak tekrarladığınızda eşyalarınızın üzerinde daha az tüy ile karşılaştığınızı fark edeceksiniz. Yine uygun bir yıkama ve kurutma, kedi ve köpeklerde tüy dökülmesini azaltmak için oldukça önemlidir. Çünkü çok sık yıkama ve tüylerin kurulanmaması, hayvanların derilerine zarar verir ve tüy dökülmesine neden olabilecek deri hastalıkları ile karşılaşabilirler. Ayrıca evcil hayvanınızı kesinlikle kendi kullandığınız şampuanla yıkamamalısınız. Çünkü bu şampuanların pH değerleri insanlar için ayarlanmıştır. Herhangi bir sorun ile karşılaşmamanız adına kaliteli bir kedi-köpek şampuanı edinmenizde fayda bulunmaktadır.


Kediler kendi kendilerini temizleyebilen canlılardır. Bunun için kedileri çok gerekli olmadıkça yıkamamak en doğrusudur. Kedilerin çok sık yıkanmaları ise derilerinde bulunan koruyucu tabakanın aşınmasına neden olur. Koruyucu tabakanın aşınması ile birlikte deri korunmasız hale gelir. Bu durum da fırsatçı bakteri ve parazitlerin deride çeşitli hastalıklara yol açmasına neden olmaktadır. Bunun için kedileri çok sık yıkamaktan kaçınmak gerekir.


Özel Alanlar Yaratmak


Evde eşyaların üzerine dökülen kedi ve köpek tüylerine karşı alınabilecek bir diğer önlem ise onlar için özel bir alan yaratmaktır. Bu, tüylerin dökülmesini azaltmasa da evcil dostunuzun tüylerini bırakabileceği alanları sınırlandıracaktır. Örneğin, kedi için bir kedi yatağı satın alarak orada yatmaya ve oturmaya alıştırmak, koltuk ya da kanepe gibi eşyaların üzerine tüy bırakma ihtimalini azaltacaktır. Yine kedi evi de kedi dostlarımızın vakit geçirmekten büyük keyif aldıkları alanlardan birisidir.


Hastalıklar ile İlgili Veteriner Hekime Danışmak


Daha önce de değindiğimiz üzere, kedi ve köpeklerde tüy dökülmesi çeşitli hastalıklardan da kaynaklanabilir. Bu hastalıklar hayvanlarda pek çok olumsuz etki yaratabilirler. Bakteriyel ve viral hastalıklar nedeniyle gerektiği gibi beslenemeyen deride yaralar, kızarıklıklar, sivilceler ve kepeklenmeler şekillenebilmektedir. Sonuç olarak tüylerde lokal ya da genel dökülmeler görülebilir. Böyle bir durumda öncelikli olarak esas hastalık etkenleri ile mücadele etmek gerekir. Bunun için bir veteriner hekime danışmak ve onun tavsiyeleri doğrultusunda hareket etmek büyük önem taşımaktadır. Veteriner hekim tarafından gerekli tedavi uygulandığında ve hastalık iyileştiğinde tüyler eski haline geri dönecektir.


Kedi ve köpeklerde tüy dökülmesini azaltmak için başvurulabilecek yöntemler kısaca yukarıda bahsettiğimiz gibidir. Bunların yanı sıra evdeki koltuk, kanepe ve sandalye gibi eşyaları tüylere maruz bırakmamak adına koltuk örtülerine başvurulabilir. Özellikle kolay yıkanabilir örtüler, pratik bir şekilde temizlenerek yeniden kullanılabilirler. Böylece eşyalar üzerinde daha az tüy birikecektir. Kedi ve köpeklerin tüy dökme döneminde yüzeysel de olsa evi her gün süpürmekte fayda bulunmaktadır. Ancak elektrikli süpürge ile halı üzerindeki tüyler alınamıyorsa, öncelikle bir fırça yardımı ile tüyler yapıştıkları yüzeylerden çıkarılabilir. Yine kıyafetler ve hatta mobilyalar üzerindeki evcil hayvan tüylerinden kurtulmak için tüy toplama rulosu da kullanılabilir. Tüy toplama ruloları sayesinde dışarıya çıkmadan önce yalnızca birkaç dakika ayırarak kıyafetlerin üzerindeki tüylerden kurtulmak mümkündür.
 
Top