• Merhaba Ziyaretçi.
    "Yapay Zeka Objektif " Fotoğraf Yarışması başladı. İlgili konuya  BURADAN  ulaşabilirsiniz. Sizi de bu yarışmada görmek isteriz...

Kaynanaya evden uzaklaştırma

Gizemli Cadi

Forum Gururu
Kaynanaya evden uzaklaştırma

"Koca dayağına iştirak eden kaynana, görümce, kayınbirader de evden uzaklaştırılsın"

Kadına yönelik şiddetin simgesi haline gelen ve Habertürk'ün duyurduğu Ayşe Paşalı cinayetiyle benzer şiddet eylemlerinin artması üzerine, Ankara Adliyesi'nde iki savcının görev yaptığı "özel büro" kurulmuştu. Ancak bu sayı yeterli olmadı ve iki savcı daha görevlendirildi.
Üç aydır görev yapan "özel büro"ya toplam 1500 dosya geldi. Üçte ikisi için "tedbir" kararı alındı, bu kararlara uymayan 300 kişi hakkında da dava açıldı. Başsavcılık, ilk üç ay içindeki gözlem ve çalışmalardan yola çıkarak, aile içinde şiddetin önlenmesine yönelik öneri ve tespitlerin yer aldığı bir rapor hazırladı. Rapor, devletin ilgili tüm kurumlarına gönderildi. İşte, rapordaki "alınması gereken tedbirler"den bazıları:
- Savcılık bünyesinde psikolog, pedagog ve sosyal hizmet uzmanları olsun.
- Yalnızca şikâyet eden, şiddet uygulayan değil ailenin tüm bireyler üzerinde kapsamlı çalışma yapılsın.
- Şiddet uygulayan eşin, evden uzaklaştırma cezası aldıktan sonra evinden özel eşyalarını alması sağlansın.
- Aynı evde yaşayan ve mağdurun yakınında olan, ya da eve sürekli gelip giden kaynana, kayınpeder, kayınbirader, görümce gibi aile bireylerinin de şiddet uygulama suçuna iştirak ettiklerinin tespit edilmesi durumunda gerekirse bu kişiler için de "tedbir" kararı alınsın.
- Gelinini döven kaynananın veya diğer aile bireylerinin, evden uzaklaştırılması halinde nerede barınacağı, geçimini nasıl sağlayacağı konusunda devlet imkânlar sağlasın.
DAYAKÇI KOCAYA 'TELEKULAK' TAKİBİ

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, "Kadınların Şiddetten Korunması" tasarısını görüş ve öneri almak üzere tüm milletvekillerine, bakanlıklara ve büyükşehir belediyelerine gönderdi. Taslakla, şiddet uygulayan kişinin silahını polise teslim etmesi öngörülüyor. Eğer bu kişi polis veya kamu görevlisi ise silahını çalışma saatleri dışında kurumuna teslim edecek.
Tasarıyla, karısını dövenlerin teknik araç ve yöntemler kullanılarak izlenmesi ve flört aşamasındaki kadınların da korunması hükümleri getiriliyor. Bakanlığın hazırladığı taslağın önümüzdeki hafta Bakanlar Kurulu'na sunulması bekleniyor. Taslak ve gerekçelerinde öne çıkan unsurlar şöyle:
- Cumhuriyet savcıları acil ve tehlikeli durumlarda "koruma kararı" alabilecek.
- Teknik araç ve yöntem ile sadece elektronik kelepçeli takip değil, şiddete uğrayan ve şiddet uygulayan kişinin telefonları dinlenebilecek.
- Şiddete uğrayan kadının adresini tedbir kararına yazan hâkim yargılanabilecek.
- Cumhuriyet Savcılıkları'nda Şiddetten Korunma Büroları olacak.
- Şiddetle mücadelede kolluk kuvvetleri ihtisaslaşacak.
SAĞLIKTA DEVLET GÜVENCESİ:

- Sağlık güvenceleri olmayan şiddet mağdurları devlet tarafından güvenceye alınacak. Sağlık giderleri Sağlık Bakanlığı tarafından karşılanacak.

 
Top