Kayıp veya Çalıntı Telefonlar Nasıl Bulunur? Başvurulacak Yöntemler Nelerdir?

Kayıp veya çalıntı telefonlar nasıl bulunur? Öneri ve yöntemleri...

Telefon çalınması veya kaybedilmesi durumunda gelişen can sıkıcı zamanlar herkesin malumu. Bu nedenle Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu telefon hırsızlıkları konusunda bazı ayarlamalar yapılmıştır. Telefonunuz kaybolduğunda veya çalındığında hangi yollara başvurulmalıdır? İşte,bilinmesi gerekenler...
Gün geçmiyor ki bir telefon hırsızlığı daha olmasın veya telefon kaybolmasın. Kayıp veya çalıntı gibi nedenlerden dolayı telefonsuz kalmak oldukça can sıkıcı bir durumdur. Kişisel bilgilerin veya çeşitli ayrıntıların muhafaza edildiği telefonlar, her koşulda güvenli bir şekilde kullanılmayı hak ediyor. Olası bir kayıp veya çalıntı durumunda neler yapılmalıdır? İzlenecek yol nasıl olmalıdır? Telefon çalındıktan sonra nasıl ispatlanmalıdır?
Kayıp veya çalıntı telefonlar nasıl bulunur?

KAYIP VE ÇALINTI TELEFONLAR İÇİN NE YAPILMALI?
-
BTK uygulamasını kullanmanızı öneririz. Tüm telefonlar için (Android telefon veya değil veya tabletler) geçerli olan bu uygulamayı bulundurarak olumsuz koşulları garanti altına alınız. Telefonunuz çalındıktan sonra Bilgi ve İhbar merkezlerine başvuru yapılması gerektiğini belirten BTK, daha sonra GSM operatörleriyle iletişime geçer.
- BTK Tarafından hırsızlık durumlarında kendileri ile iletişime geçmelerini talep eden telefon sahiplerine 444 9 777 ya da 0312 232 23 23 numaralarından online hizmet veriyor. Bu numaraları arayarak durum hakkında bilgi aktarabilirsiniz.

- Telefonunuz çalıştıktan sonra BTK ile iletişime geçmenizin ardından BTK, GSM operatörleri ile iletişime geçerek verdiğiniz bilgilerin doğruluğunu teyit edilmektedir. Bilgileriniz doğrulandığı taktirde cihazınızın haberleşme olanağı kesilir. Başlatılan yasal işlemlerin ardından adresinden yapılacak IMEI Sorgulamalarında bu cihazla ilgili “YASAL UYARI IMEI numaralı cihaz ÇALINTI’dır. En yakın kolluk kuvvetine teslim ediniz.” yer alan uyarı işleminin ardından cihazınız ile ilgili yapılan işlemlerin ne durumda olduğunu tespit edecek ve aynı zamanda cihaz başkası tarafından el konulduysa cihazın çalıntı olduğunu öğrenecektir.

- Haberleşmeye kapatılan telefonunuzu bulduğunuzda savcılık tarafından resmi yazışmalar neticesinde BTK telefonun açılmasına tekrar yol gösterecektir.
 
Top