Kavala Tarifi, Bademli Kavala Kurabiyesi

Papatya

V.I.P
V.I.P
:duy::duy: ARKADAŞLAR ARANIZDA KAVALA SEVMEYEN VAR MI? :duy::duy:
6NVRD7.jpg
Ben tam bir kavala delisiyim. Marketlerde de satılıyorlar artık. Migros'un ki harika, denememiş olanlarınız varsa, pastane yerine marketten de alabilirsiniz. :) Tabii ben hazır gıdaya karşıyım, içlerinde katkı maddeleri var onların, diyorsanız işte size REFİKA BİRGÜL'ün KAVALA TARİFİ... :) Şimdiden kolay gelsin!
GDAn42.jpg
İçindekiler
250 gr oda sıcaklığında tereyağı
1,5 su bardağı pudra şekeri
1 yumurta
2 çorba kaşığı yoğurt
1 çay bardağı fındık yağı
1 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı vanilya esansı
700 gr kavrulmuş un
200 gr kavrulmuş badem (BADEM BİRAZ PAHALI, FİKRİMCE FINDIKTA KULLANILABİLİR.)
Nohut büyüklüğünde 4 parça damla sakız
Bu hafta, ekmek teknesinde, yerken zevkten mest eden, benim Refika’dan öğrendiğim, bol bademli, damla sakızlı ağızda dağılan nefis bir kavala kurabiyesi tarifi var.
Yaklaşık 700 gr kadar unu, geniş bir tavada orta ateşte devamlı karıştırarak kavurun. Nefis bir koku çıkacak ve taneler hafif kahverengi olacak. Pastacılık işinde ortam ısısı, kavurma hızı gibi durumlar etkili olduğundan un miktarı oynayabilir. Bu yüzden biraz daha fazla un kavurabilirsiniz gerektiğinde kullanmak için. Kavrulan unu başka bir kaba alıp, soğumaya bırakın. Eğer unu soğutup kullanmazsanız kurabiyeniz dağılabilir veya alması gerektiğinden daha fazla un alır. 200 gr. bademi tavada 3-5 dakika kokusu ve yağı çıkana kadar kavurun. Ardından 3-4 parçaya kesin ve bir tavada yağsız olarak renkleri hafif koyulaşıncaya kadar yaklaşık 3-4 dakika kavurun. Onları da soğuyana kadar bırakın. 4 parça nohut büyüklüğünde dama sakızını donması için buzluğa koyun. Böylece havanda rahatça dövebilecek, parçalarına ayırabileceksiniz. Sakızdan sakıza performans, tat ve kuvvet çok değişecek; benimki orta kuvvette bir sakızdı. Siz aşina değilseniz kurabiyeye az az ekleyip tadına bakabilirsiniz.
Buzluktaki sakızları çıkartıp, havanda dövün. Uzun uzun dövmeyin ki hem oluşan ısı ile sakız tekrar canlanmasın hem de kurabiyede kendini hissettirecek parçalar olsun.
Büyük bir yoğurma kabında sakızı, 250 gr tereyağı, 1,5 su bardağı pudra şekeri, 1 yumurta, 2 çorba kaşığı yoğurt, 1 çay bardağı fındık yağı ve 1 çay kaşığı vanilya şurubunu ellerinizle karıştırın. Vanilya şurubunuz yoksa yarım vanilya çubuğu veya 1 paket vanilin koyabilirsiniz. Fındık yağı yerine de dilerseniz zeytinyağı veya ayçiçek yağı ekleyebilirsiniz.
Soğuyan unu elekten geçirerek oluşan karışıma kademe kademe ekleyin.
Hamur, kabın kenarlarına ve elinize yapışmayacak kıvama gelene kadar yoğurun.
Son olarak kavrulmuş bademlerinizi de ekleyip iyice karıştırın.
Hamurunuzu yağlı kağıdın üzerine alın ve 2 cm kalınlığında yayıp, buzdolabında 30 dakika dinlendirin.
Sonra kurabiye keseceği veya çay bardağının ağzı ile ay şekli vererek çıkartın.
Bunun için önce çay bardağının ağzı ile tam bir yuvarlak çıkarın.
İlk çıkardığınız yuvarlağın 1/3’ünü tekrar çay bardağının ağzı ile kesip ayırarak ay şeklini yapabilirsiniz.
Daha sonra ilk kestiğiniz yuvarlağın hamurda yarattığı boşluktan devam ederek çay bardağının ağzının bir yarısını hamurunuza batırarak ay şekilleri çıkarabilirsiniz.
Bu şekilde bir şekil diğerinin oluşmasına yardım edecek.
Çıkan parçaları yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsinize yerleştirin.
180 derece fırında kurabiyeler hafif rengini değiştirene kadar 12-15 dakika pişirin.
Piştikten sonra bir süre soğuması için bekleyin. Ben bu kurabiyeyi üzerine pudra şekeri dökmeden daha çok sevdim. Kavrulmuş un tadı ve sakızın ferahlığı bu şekilde çok daha net geliyor. Pudra şekeri ile olduğunda önce ağzınız tatlılıkla uyuşuyor sonra lezzetler alttan geliyor. Ama siz tam orijinali gibi yapmak isterseniz fırından sıcak sıcak çıktığında, kurabiyeleri pudra şekerinin içine atıp bulayabilirsiniz.
Refika Birgül
 

buhurdan

Özel Üye
Özel üye
güzel görünüyorlar
Betül Demir ve VJ Bülent'in gizli gizli Yunanistan'a gidip Kavala kurabiyesi yedikleri kadar varmış ayrıca bi tek Kavala kurabiyesine hayır diyemiyorlarmış :D
 

Papatya

V.I.P
V.I.P
Farklı Bir Tarif Daha Var
Bademli Kavala Kurabiyesi Tarifi
g60lD5.jpg
Çıkış noktasının Yunanistan'ın sahil kenti Kavala olduğu bilinen ancak en lezzetlilerinin ülkemizde üretildiği (iddia ediyoruz) tereyağlı ve pudra şekerli kavala kurabiyeleri, uzun süre tazeliğini koruyor.
Kavala kurabiyesi tarifinde yer alan mini mini kavrulmuş bademler onun olmazsa olmazlarından.
Un kurabiyesinden farkı; badem ve unun önceden kavrulması olan kurabiye tarifi beş çayı öncesinde hazırlanır, güle oynaya tüketilir.
Malzemeler
2 su bardağı
un
1 su bardağı
badem
180 gram
tereyağı
6 yemek kaşığı
pudra şekeri
1 paket
kabartma tozu
1 paket
vanilya
Üzeri için:
1 su bardağı
pudra şekeri
Püf Noktası
Bademleri mutfak robotu ya da keskin bir bıçak yardımıyla küçük parçalara getirin. Kurabiyeleri fazla yağ salmaması için el çabukluğuyla hazırlamaya dikkat edin.Kurabiyelerin içindeki bademlerin küçük parçalar halinde olması ay şeklindeki kalıplarla şekil vermede kolaylık sağlayacaktır.
Pişirme Önerisi
Kurabiyeleri, önceden ısıtılmış 180 derece fırında 10 dakika ardından 160 derecede 10 dakika şeklinde, fırının orta katında da pişirebilirsiniz.
Fırın tiplerine göre pişirme süresi ve derecesi değişen kurabiyeleri, hafif bir renk aldıklarında fırından çıkartabilirsiniz.
Nasıl Yapılır?
Unun yarısı ve küçük parçalar halinde kıydığınız bademleri geniş bir tavaya alın. Tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak, orta ateşte un hafif bir renk alana kadar kavurun.
Kavrulan un ve badem karışımını pişirmeyi durdurmak için ocaktan aldıktan sonra karıştırma kabına aktarın.
Karıştırma kabı içinde aralarda karıştırarak havalandırdığınız un ve badem karışımına, oda sıcaklığında beklettiğiniz tereyağı, pudra şekeri, kalan un, kabartma tozu ve vanilyayı katın.
Toparlanana kadar yoğurduğunuz kurabiye hamurunu mümkünse mermer bir mutfak tezgahı üzerine alın.
Bir merdane yardımıyla yaklaşık 1,5 cm. kalınlığında açtığınız kurabiye hamuruna ay şeklindeki çelik kurabiye kalıbıyla şekil verin.
Hazırladığınız kurabiyeleri, tabanını yağlı kağıtla kapladığınız fırın tepsisine aralıklı olarak yerleştirin. Kurabiyeleri, Önceden ısıtılmış 170 derece fırında hafif bir renk alana kadar yaklaşık 20 dakika pişirin.
Fırından çıkan sıcak kurabiyeleri, içlerini çekmeleri için ızgara teli üzerinde soğuttuktan sonra geniş bir tabağa aldığınız pudra şekerine bulayın.
Tamamen pudra şekeriyle kaplanmış kavala kurabiyelerini, çay ve kahvenin yanında sevdiklerinizle paylaşın.
Kaynak:yemek.com
 
Top