Karaçam (Pinus nigra Arnold)

jeriko

Özel Üye
Özel üye

Ülkemizin hemen hemen her bölgesinde görülür. Coğrafi olarak en geniş yayılışa sahip çam türü olan karaçam ülkemizde 400-2100 m yükseltilerde yer alır.

Yaşlı gövdesi derin çatlaklı, kalın ve boz renkli kabukları vardır. 40 m kadar boy, 1 m den çok çap yapabilen silindir biçiminde düzgün gövdeye sahiptir. Tepe yapısı yüksek mıntıkalarda ve sık meşcerelerde dar ve küçüktür. Büyümesi çabuktur.

Toprak istekleri bakımından çok kanaatkârdır. Karaçam derin topraklarda kazık kök, sığ ve sert topraklarda kalp kök sistemini oluşturur. Nemli derin ağır balçıkla, kumlu-balçık ve balçıklı-kum topraklarında iyi yetişir. Karaçam deniz kenarına yakın saf kum topraklarında yetişebildiği gibi denizden esen kuvvetli rüzgarlara karşı koyabilir ve çok önemli bir rüzgar perdesi vazifesi görür.

Yangın ve kar zararları tehdit eder. Fırtına zararları sığ topraklarda ve seyrek yetiştiği alanlarda tehlikelidir. Dona ve kuraklığa dayanıklıdır.

Karaçamın odunları sert, dayanıklı, reçineli ve iyi kalitelidir. Çivi ve vida tutma direnci iyi, işlenmesi kolay olduğundan yapı malzemesi olarak kullanılır.

Doğal olarak yetişen 4 alt türü vardır:
Anadolu Karaçamı (P.nigra var. pallasiana - Y),
Ehrami Karaçam (P.nigra var. pyramidata - E,T),
Ebe Çamı (P.nigra var. seneriana - E,T)
Büyük Kozalaklı Karaçam (P.nigra var. yaltıriana - E,T).
 
Top