Kanal Tedavisi, Diş Çekimlerini Önlüyor

cemree

=)=)
V.I.P
Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Sevgen Eralp, dişlerde meydana gelen çürükler ya da kırıklar sonucunda yapılan bütün tedavilerin amacının doğal dişleri mümkün olduğunca verimli bir şekilde ağızda tutabilmek olduğunu belirtti.

Çok derin çürüklerin, travma ya da kırıklar sonucunda dişin içinde bulunan sinir dokusuna (pulpa) zarar verebildiğini belirten Eralp, şöyle konuştu: "Dişin içinde hasar görmüş sinir dokusu zaman içinde tedavi edilmez ise bakteri birikimi artacak ve iltihabın diş kök ucundaki kemik dokuya yayılmasına sebep olacaktır.

Kemik dokusuna yayılan iltihap, tedavi edilmediği takdirde apse oluşumuna sebep olabilir ve şişlik ve ağrı ile diş çekime kadar gidebilir. Böyle durumlarda, en kısa zamanda kanal tedavisi yapılmalıdır. Kanal tedavisi sırasında, zarar görmüş pulpa artıkları kanallar içerisinden uzaklaştırılır. Var olan iltihaplı dokular kök kanalları yoluyla direne edilir. Kök kanalları tamamen dezenfekte edildikten sonra ise, kanalları tamamen izole etmek üzere kanal dolguları yapılır. Kanal tedavisinin bu aşamaları tek seansta bitebileceği gibi, 2-3 seans da sürebilir. Bu süre iltihaplı dokunun tamamen iyileştiği zamana göre değişkenlik gösterebilir."

Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Sevgen Eralp, kanal tedavisi sonrasında dişlerde ne gibi değişiklikler olduğunu şöyle açıkladı: "Kanal tedavisi sonrasında, diş dokusunda bazı değişiklikler meydana gelir. Diş sert dokusunun içindeki yumuşak sinir dokusu artık yoktur. Kısacası diş, az da olsa kendisine esneklik veren suyunu kaybetmiştir artık. Diş içinde bir kan dolaşımı kalmamıştır. Ayrıca kanal tedavisi gerektiren dişler genelde, büyük çürükleri olan dişler ya da öncesinde kırık olan dişlerdir. Dolayısıyla dişin sert dokusu oldukça azalmıştır. Diş sert dokusunun azalması ve pulpa dokusunun tamamen ortadan kalkması sonucu dişler kırılmaya yatkın olurlar.

Kırılma, kanal tedavisi seansları arasında olabileceği gibi, kanal tedavisi sonrasında yapılan restorasyonun yetersiz kalması sebebiyle de olabilir. Dolayısıyla, kanal tedavisi yapılan dişe, seans aralarında çok kuvvet vermemek doğru olacaktır. Ayrıca kanal tedavisi üzerine yapılacak restorasyona, diş hekiminin kalan destek doku miktarını değerlendirerek, karar vermesi uygun olacaktır. Dolgunun, yetersiz kalacağını düşündüğü durumlarda, diş hekiminiz daha koruyucu bir yöntem olan kuron (kaplama) tedavisini seçebilir. Kanal tedavisi yapılan dişin kırılma riski yanında, renklenme problemi de vardır. Tedavi sırasında kullanılan malzemelerin cinsine göre dişte pembe mor arası bir renklenme olabilir. Renklenme problemi olan kanal tedavili dişe beyazlatma işlemi uygulanarak bu sorun giderilebilir. Eğer porselen restorasyonla bitirildiyse, renklenme zaten hiçbir zaman problem olmayacaktır. Günümüzde aşırı çürük dişler bile kanal tedavisi ile kurtarılabilmektedir. Ağızda diş sert dokusunun hiç görünmediği, fakat kök yüzeyinin kemik ile bağlantısının iyi olduğu durumlarda bile çeşitli restorasyonlar ile dişin fonksiyonu geri kazandırılabilmektedir. Dişi çekmek en son düşünülmesi gereken tedavi olup, amaç çürük dişin ağız içinde fonksiyon görebileceği ömrü uzatmaktır."
 

yesim434

Hırçın Karadeniz Kızı Biricik Yeşim
AdminE
Bu Ayın Lideri
Kanal Tedavisi Nedir?

Tedavi edilmemiş derin çürükler nedeniyle hasar gören dokunun uzaklaştırılıp bakterilerden arındırılması ve boşalan kısmın dolgu malzemeleriyle doldurulup şekillendirilmesi işlemine ‘kanal tedavisi’ denir. Dişin merkezindeki ipliksi dokunun, halk arasındaki ismiyle diş sinirinin çıkarılması yöntemidir. Çürük nedeniyle zarar gören diş, kanal tedavisi sonrası normal fonksiyonunu yeniden kazanır.

Kanal Tedavisi Ağrılı Bir Süreç midir?

Hastaların en tedirgin oldukları konu ise tedavi süresince ağrı duyup duymayacaklarıdır. Bu tedavi yöntemi hastalara ne kadar ürkütücü gelse de basit bir dolgudan farklı değildir. Tedavi, hastanın dişi uyuşturularak gerçekleşir. Bu nedenle ağrılı bir işlem değildir. Günümüzde uygulanan teknikler sayesinde hastanın tedavi sürecinde herhangi bir ağrı duyması söz konusu değildir.

Kanal tedavisi, tahmin edildiği üzere zor bir süreçtir ve sabır gerektirir. Sürecin kusursuz ilerlemesi tedavinin her aşamasının büyük bir titizlikle uygulanmasına bağlıdır. Bu sürece gereken önem verilirse dişin uzun yıllar ağızda kalmaması için hiçbir neden yoktur.

Kanal Tedavisinde Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Kanal tedavisi sırasında uygulanan lokal anestezinin etkisiyle hastada uyuşukluk hissi meydana gelir. Bu hissiyatsızlık sebebiyle kesici dişler yumuşak dokulara zarar verebileceğinden yemek yenmemelidir. Özellikle aşırı sıcak ve soğuk gıdalardan uzak durulmalıdır.

Tedavisi henüz tamamlanmamış dişinizle fındık, ceviz gibi sert kabuklu gıdalar asla tüketilmemelidir. Sert cisimlerin sağlıklı bir dişi dahi kolaylıkla kırabildiği düşünülürse hasarlı ve henüz tedavi sürecindeki dişinizi kırabilirsiniz.

Dişinizin geçici dolgusu tamamlanmış ve ağrınız bütünüyle geçmiş olsa dahi tedavi aksatılmamalıdır. Kalıcı dolgusu yapılmayan dişin birkaç ay sonra daha büyük sorunlar doğurarak karşınıza çıkabileceği unutulmamalıdır.

Kalıcı dolgu yapılana kadar çenenin diğer kısmını kullanmaya özen gösterilmelidir. Geçici dolgular sertleştiklerinde bile kolayca kırılabilir ve etrafındaki diş dokusuna zarar verebilirler.

Tedavi Edilen Diş Ömür Boyu Kullanılabilir mi?

Doğru ağız ve diş bakımı sayesinde onarılan ve tedavisi yapılan dişler bir ömür kullanılabilir. Ancak dişte oluşan hasarın tekrar edebileceği unutulmamalı, gerekli tedbirler alınmalıdır. İleride gerçekleşebilecek farklı problemlerin önüne geçebilmek için düzenli hekim muayenesi şarttır.
 

KaderKatibi

Dürüstlük insanın kartvizitidir, Matbaada basılmaz
Özel üye
Diş doktorlarımız biraz kolaya kaçıyor ne yazık, kanal tedavisi yapmadan kaplama yapılıyor ve böylece ileride daha önemli diş sorunlarına sebep oluyor.
 

yesim434

Hırçın Karadeniz Kızı Biricik Yeşim
AdminE
Bu Ayın Lideri
Diş doktorlarımız biraz kolaya kaçıyor ne yazık, kanal tedavisi yapmadan kaplama yapılıyor ve böylece ileride daha önemli diş sorunlarına sebep oluyor.
Kanal tedavisi yapmadan kaplama yapamazkii ve sadece herseyi Dr bulmamak lazim

disler yapilandan sonra hic kendimize soruyozmu dislerimizin gerekli temizligini yapiyormuyuz yada yaptiriyormuyuz
Malöesefki bu herkes icin gecerli agriyana kadar fircala gargara biraz duzelince bitti :)) sonra si maglum
 

KaderKatibi

Dürüstlük insanın kartvizitidir, Matbaada basılmaz
Özel üye
Kanal tedavisi yapmadan kaplama yapamazkii ve sadece herseyi Dr bulmamak lazim

disler yapilandan sonra hic kendimize soruyozmu dislerimizin gerekli temizligini yapiyormuyuz yada yaptiriyormuyuz
Malöesefki bu herkes icin gecerli agriyana kadar fircala gargara biraz duzelince bitti :)) sonra si maglum
İki defa kaplama yaptırdım biri özel biride resmi hastanede ikisinde de kanal tedavisi yapılmadı. Özelde yaptırdığım dişin müddeti bir ay sürdü tekrar kaplamayı söktürdüm. İşte durum bundan ibaret. İşinin hakkını veren diş doktorlarını takdir ederken savsaklayanlarında reklamını yapmak lazım ki işini düzgün yapsın.
Günde en az bir defa dişler fırçalandımı yeterli diye düşünüyorum.
 
Top