Kahve Kültürünüzü Arttıracak 9 Farklı Kahve Çeşidi

dderya

kOkOşŞ
V.I.P
Starbucks’ın hayatımıza girmesi ile beraber birçoğumuz Nescafe’den sonra yeni çeşit kahvelerle tanıştık. Americano, White Chocalatte Mocha, Caramel Macchiato hepimizin severek içtiğimiz afilli isimli kahvelerimiz.

Bir çoğumuz için bu kahveler arasındaki farkl birinde beyaz çikolata olması diğerinde karamel halbuki bu maddeler sadece kahvemize aroma katan unsurlar. Aslında Macchiato ve Mocha arasında da bariz farklar var.

Büyük olasılıkla her bir İtalyan’ın doğduğundan itibaren edindiği bu kahve kültürünü biz de sizlere öğretelim, unutanlara hatırlatalım istedik.
İş hayatında da, özel hayatınızda da genel kültür olarak işinize yarayacak bizden söylemesi. Caffe Latte ve Cappuccino arasındaki farkı çözdüğünüzde siz tamamsınız demektir.

Filtre kahve

wmUmHgh.jpg

Bir çoğumuz için Americano ve Filtre Kahve arasındaki farkı anlamak kabus. Görüntülerinden ayırt etmek zor ama içimlerinde bariz fark var. Bu farkı da anlamak için mümkünse kahvenizi sade içmenizi öneriyoruz.

Filtre kahve daha az çekilmiş iri parçalı kahvenin kaynayan suyun yardımıyla birlikte filtreden geçirilerek demlenmesine deniyor.

Espresso
SuWeVJT.jpg


Espresso iyi çekilmiş kahvenin yüksek basınçlı ortamda kaynama derecesine yakın sıcaklıktaki su ile kısa sürede demlenmesiyle elde ediliyor. Dolayısıyla Americano, Filtre kahveden daha yoğun ve sert bir tada sahip. Bizim Türk Kahvesi gibi küçük fincanlarda içiliyor.

Filtre kahveye göre çok daha yoğun ve içtiğimiz bir çok kahve gerçekte Espresso’dan yapılıyor.

Americano
FPfG9fB.jpg


Rivayete göre Amerikalılar’a espresso çok sert gelince içerisine su koyup yumuşatarak içmeye başlamışlar ve adını bu yüzden Americano olmuş. Espresso’ya su katılıp yumuşatılması ile hazırlanır. Eğer ben Espresso’nun kendine özgü üzerindeki köpüğü seviyorum ama su olmadan da içemiyorum derseniz, suyun üzerine espressonuzu ekleyin o zaman köpük de kaybolmayacaktır. Ama unutmayın bu yöntem kahvenizin adını değiştirdi. Artık siz LONG BLACKiçiyorsunuz.


Espresso Macchiato
GHptQOP.jpg


Espresso sert bir kahve bana çok sert geliyor ama sadece biraz yumuşasın derseniz o zaman üzerine süt köpüğü ekleyebilirsiniz. O zaman adı Espresso Macchiato olur.

Dilerseniz Espresso Macchiato’nuzu kahvenize aroma katacak farklı şuruplarla tatlandırabilirsiniz. Damak zevkine göre çok farklılık gösterse de karamel bu kahveye en çok yakışan şurup diyebiliriz.

Espresso Con Panna
5isljmo.jpg


Genel olarak bizim ülkemizde çok bilinmese ya da tercih edilmese de yurtdışında kahveye krema eklemek son derece yaygın.

Daha yağlı ama bir o kadar da kahveye güzel bir içim zevki veren kremayı espressonuza eklerseniz adı Espresso Con Panna olur.

Özellikle sabah ve öğleleri yemek sonrasında gününüze güzel devam etmek için iyi bir tercih olacaktır.

Flat White

F0JSqbi.jpg


Son dönemlerde daha da yaygınlaşan tüketimi ile Flat White yumuşak içimli espresso severlerin favorisi. Macchiato’dan daha yumuşak içimli ve Espresso Con Panna’dan daha az kalorili.

Günün her saati içime oldukça uygun. Dilerseniz ağır akşam yemeklerinden sonra bile süt midenize dokunmuyorsa rahatlıkla içebilirsiniz.

Cappuccino
4tKFd4S.jpg


Aslında Nescafe’den sonra hayatımıza ilk giren kahve Cappuccino oldu. Ülkemizce’de çok sevildi. Malum bizim Türk Kahvesi alışkanlığımız var dolayısıyla Espresso’nun rakibi bizim ülkemizde hayli güçlü ama Cappuccino bu alanda rakipsiz kaldı. Bol köpüklü, sütlü içimi rahat hepimizin sevdiği bir kahve oldu. Zaten İtalyanlar için olmazsa olmaz gün mutlaka Cappuccino ile başlamalı. Peki Starbucks’la birlikte hayatımıza giren Caffe Latte’den bu kahvenin farkı ne? Aslında bu iki kahveye koyulan malzemeler birebir aynı. Aralarındaki tek fark Cappuccino’da süt miktarının az, süt köpüğü miktarının fazla olması. Bu da onu Caffe Latte’den daha sert bir sütlü kahve yapıyor ve sabah ayılmak açısından daha ideal.

Caffe Latte
DSdHaAl.jpg


Caffe Latte Starbucks’la birlikte hayatımıza giren kahvelerden biri. İçimi son derece rahat bol sütlü bir kahve. Genel olarak İtalyanlar’ın da öğleden sonra kahvesi olarak tercih ettiği bir kahve. Bu arada haberiniz olsun Caffe Latte güneş bakttıktan sonra çok tercih edilen bir kahve değildir. İçerisinde süt miktarının fazla olması mideye ağır gelmekte ve akşamları genel olarak yerine mide hazmını da kolaylaştırdığından Espresso tercih edilmektedir. Siz yine bilin bir yerde bu bilgi lazım olabilir size.

Caffe Mocha

q2xfhYq.jpg

Mocha bu kahvelerin en kalori bombası olanı : ) İçimi son derece aromatik ve keyifli. Neredeyse bir öğün yerine bile geçebilir. İsterseniz normal çikolata isterseniz beyaz çikolata ile yapılabiliniyor.

Özellikle soğuk kış günlerinde içinizi en tatlı ısıtacak kahve dersek yalan söylemiş olmayız. Rakibi sıcak çikolata.

Hem kahvemi içeyim ayılayım hem de tatlı ihtiyacımı da karşılasın derseniz Mocha’dan şaşmayın deriz.



Artık hepimiz bilinçli bir kahve tüketicisi olduk. Bundan sonra yapacağımız bol bol kahve tadıp kendimizi daha da geliştirmek. Belki kendimize yeni bir hobi ediniriz kim bilir?

alıntı
 
Top