Forumlar
Yeni Mesajlar
CerezExtra
EĞLENCE ↓
Şans Kurabiyesi
Renk Falınız
ÇerezRADYO
Sevgiliye Özel
ÇerezDERGİ
Hızlı Okuma Testleri
Pratik Çözümler
Yeniler
Yeni Mesajlar
Yeni ürünler
Yeni kaynaklar
Son Aktiviteler
İndir
En son incelemeler
Dükkan
Giriş
Kayıt
Yeniler
Yeni Mesajlar
Menu
Giriş
Kayıt
Uygulamayı yükle
Yükle
Forumlar
Kadın / Erkek Dünyası
Diyet / Mutfak
Kahvaltının demirbaşı çay en iyi nasıl demlenir?
JavaScript devre dışı bırakıldı. Daha iyi bir deneyim için, devam etmeden önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Konuya cevap yaz
Mesaj
<blockquote data-quote="Papatya" data-source="post: 950901" data-attributes="member: 91538"><p style="margin-left: 20px"><strong><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="font-size: 15px"></span></span></strong></p> <p style="margin-left: 20px"><strong><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="font-size: 15px">Çay demlemek bir damak tadı meselesidir. Damak tadına bağlı her şey gibi farklı yöntemlerle yapılabilir. Tarçından, karanfilden tutun zencefile kadar birçok ekleme yapılabilir çaya. Çayı çok seven bir millet olmamıza karşın demleme inceliklerinin birçoğunu bilmiyoruz. Şimdi en genel kurallarıyla çay nasıl demlenir bir bakalım.</span></span></strong></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="font-size: 15px"></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="font-size: 15px">[ATTACH=full]66396[/ATTACH] </span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="font-size: 15px"></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="font-size: 15px"><strong><strong>Nelere Dikkat Edilmeli?</strong></strong></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="font-size: 15px"></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="font-size: 15px"></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="font-size: 15px"><strong> -> </strong>Çayın iyi koşullarda saklanması gerekir. Nemden korunacak şekilde ağzı tamamen kapalı olarak saklanmalıdır.</span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="font-size: 15px"></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="font-size: 15px"></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="font-size: 15px"><strong> -> <span style="color: #ff0080">Çay suyu orta sertlikte ve tatlı su olmalıdır. Çeşme suyuyla yapılan çay istediğimiz kaliteyi bulmaz. Klorlu, kireçli, madenli vb. sular çay için uygun değildir.</span></strong></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="font-size: 15px"></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="font-size: 15px"></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="font-size: 15px"><strong> -> </strong>Çay demliği porselen, cam ya da bakır olmalıdır. Alüminyum, çelik vb. malzemelerden yapılan demlikler kaliteyi düşürür.</span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="font-size: 15px"></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="font-size: 15px"></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="font-size: 15px"><strong> -> <span style="color: #ff0080">1 çay kaşığı kuru çaydan içilecek kıvamda 1 çay bardağı çay çıkacağı göz önünde bulundurulmalıdır.</span></strong></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="font-size: 15px"></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="font-size: 15px"></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="font-size: 15px"><strong><strong>Çay Nasıl Demlenir?</strong></strong></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="font-size: 15px"></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="font-size: 15px"></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="font-size: 15px"><strong> -> </strong>İlk olarak demliğin altına su koyularak ısıtılmaya başlanır.</span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="font-size: 15px"></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="font-size: 15px"></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="font-size: 15px"><strong> -> </strong>Su hafif ılıklaşınca demliğe çay koyulur. Ilıklaşan sudan demlikteki çayın üzerine eklenir ve eklenen su süzülür. Böylece çay yıkanmış olur.</span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="font-size: 15px"></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="font-size: 15px"></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="font-size: 15px"><strong> -> </strong>Demlik tekrar suyun üzerine koyulur. Suyun kaynaması beklenir.</span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="font-size: 15px"></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="font-size: 15px"></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="font-size: 15px"><strong> -> </strong>Su kaynayınca demlik suyun üzerinden alınır ve ocak kısılır. 15-20 saniye kadar kaynamanın durması beklenir.</span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="font-size: 15px"></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="font-size: 15px"></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="font-size: 15px"><strong> -> </strong>Kaynaması duran su, tek noktadan yavaş yavaş demlikteki çayın üzerine dökülür.</span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="font-size: 15px"></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="font-size: 15px"></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="font-size: 15px"><strong> -> </strong>Demleme esnasında demlik kesinlikle sallanmamalıdır.</span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="font-size: 15px"></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="font-size: 15px"></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="font-size: 15px"><strong> -> </strong>Demliğe koyulan 1 çay bardağı çay için 2 su bardağı kaynar su eklenmesi iyi bir kıvam sağlayacaktır.</span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="font-size: 15px"></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="font-size: 15px"></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="font-size: 15px"><strong> -> <span style="color: #ff0080">Demliğe 1 çay kaşığı şeker atılması çayın rengini iyileştirir.</span></strong></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="font-size: 15px"></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="font-size: 15px"></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="font-size: 15px"><strong> -> </strong>Demlenme süresi çayın cinsine göre değişir. Yaprak çaylarda demlenme süresi 4-7 dakikadır. Kırık çaylarda ise demlenme süresi 12-15 dakika arasındadır. Çaya göre bu süre 21 dakikaya kadar çıkabilir.</span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="font-size: 15px"></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="font-size: 15px"></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="font-size: 15px"><strong> -> <span style="color: #ff0080">Çay demlendikten sonra posası alınmalıdır ve öyle ısıtılmaya devam edilmelidir. Çünkü posa zamanla çayın lezzetini bozacak ve içilebileceği süreyi kısaltacaktır.</span></strong></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="font-size: 15px"></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="font-size: 15px"></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="font-size: 15px"><strong> -> <span style="color: #ff0080">Posası alınmış çayın ısıtılması ya da kaynatılması da problem olmayacaktır.</span></strong></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="font-size: 15px"></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="font-size: 15px"></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="font-size: 15px"><strong> -> </strong>Çay sütle içilecekse bardağa önce sütü sonra çayı koymak gerekir.</span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="font-size: 15px"></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="font-size: 15px"></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="font-size: 15px"><strong> -> <span style="color: #ff0080">Çayı bardağa doldururken demlik mümkün olduğunca çaya yakın tutulmalıdır. Çünkü yüksekten dökülen çayın üzerinde köpük oluşacaktır. </span></strong></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"></p> <p style="margin-left: 20px"></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Papatya, post: 950901, member: 91538"] [INDENT][B][FONT=Tahoma][SIZE=4] Çay demlemek bir damak tadı meselesidir. Damak tadına bağlı her şey gibi farklı yöntemlerle yapılabilir. Tarçından, karanfilden tutun zencefile kadar birçok ekleme yapılabilir çaya. Çayı çok seven bir millet olmamıza karşın demleme inceliklerinin birçoğunu bilmiyoruz. Şimdi en genel kurallarıyla çay nasıl demlenir bir bakalım.[/SIZE][/FONT][/B] [FONT=Tahoma][SIZE=4] [ATTACH=full]66396[/ATTACH] [B][B]Nelere Dikkat Edilmeli?[/B][/B] [B][B][/B][/B] [B] -> [/B]Çayın iyi koşullarda saklanması gerekir. Nemden korunacak şekilde ağzı tamamen kapalı olarak saklanmalıdır. [B] -> [COLOR=#ff0080]Çay suyu orta sertlikte ve tatlı su olmalıdır. Çeşme suyuyla yapılan çay istediğimiz kaliteyi bulmaz. Klorlu, kireçli, madenli vb. sular çay için uygun değildir.[/COLOR][/B] [B] -> [/B]Çay demliği porselen, cam ya da bakır olmalıdır. Alüminyum, çelik vb. malzemelerden yapılan demlikler kaliteyi düşürür. [B] -> [COLOR=#ff0080]1 çay kaşığı kuru çaydan içilecek kıvamda 1 çay bardağı çay çıkacağı göz önünde bulundurulmalıdır.[/COLOR][/B] [B][B]Çay Nasıl Demlenir?[/B][/B] [B][B][/B][/B] [B] -> [/B]İlk olarak demliğin altına su koyularak ısıtılmaya başlanır. [B] -> [/B]Su hafif ılıklaşınca demliğe çay koyulur. Ilıklaşan sudan demlikteki çayın üzerine eklenir ve eklenen su süzülür. Böylece çay yıkanmış olur. [B] -> [/B]Demlik tekrar suyun üzerine koyulur. Suyun kaynaması beklenir. [B] -> [/B]Su kaynayınca demlik suyun üzerinden alınır ve ocak kısılır. 15-20 saniye kadar kaynamanın durması beklenir. [B] -> [/B]Kaynaması duran su, tek noktadan yavaş yavaş demlikteki çayın üzerine dökülür. [B] -> [/B]Demleme esnasında demlik kesinlikle sallanmamalıdır. [B] -> [/B]Demliğe koyulan 1 çay bardağı çay için 2 su bardağı kaynar su eklenmesi iyi bir kıvam sağlayacaktır. [B] -> [COLOR=#ff0080]Demliğe 1 çay kaşığı şeker atılması çayın rengini iyileştirir.[/COLOR][/B] [B] -> [/B]Demlenme süresi çayın cinsine göre değişir. Yaprak çaylarda demlenme süresi 4-7 dakikadır. Kırık çaylarda ise demlenme süresi 12-15 dakika arasındadır. Çaya göre bu süre 21 dakikaya kadar çıkabilir. [B] -> [COLOR=#ff0080]Çay demlendikten sonra posası alınmalıdır ve öyle ısıtılmaya devam edilmelidir. Çünkü posa zamanla çayın lezzetini bozacak ve içilebileceği süreyi kısaltacaktır.[/COLOR][/B] [B] -> [COLOR=#ff0080]Posası alınmış çayın ısıtılması ya da kaynatılması da problem olmayacaktır.[/COLOR][/B] [B] -> [/B]Çay sütle içilecekse bardağa önce sütü sonra çayı koymak gerekir. [B] -> [COLOR=#ff0080]Çayı bardağa doldururken demlik mümkün olduğunca çaya yakın tutulmalıdır. Çünkü yüksekten dökülen çayın üzerinde köpük oluşacaktır. [/COLOR][/B][/SIZE][/FONT] [/INDENT] [/QUOTE]
Alıntıları ekle...
İsim
Spam kontrolü
Ülkemizin kuzeyindeki deniz hangisidir? (bitişik yazınız)
Cevapla
Forumlar
Kadın / Erkek Dünyası
Diyet / Mutfak
Kahvaltının demirbaşı çay en iyi nasıl demlenir?
Top