Kahvaltının demirbaşı çay en iyi nasıl demlenir?

dderya

kOkOşŞ
V.I.P
Kahvaltının demirbaşı çay en iyi nasıl demlenir?
Güne nasıl başlarsanız öyle gider. Keyifle başlamanın hemen öncesiyse kahvaltıdır. Yani, 'keyifaltı'. Yeni kitabı 'Kahvaltıya Dair Her Şey'de mutlu sabah sofralarının sırrını anlatan Süleyman Dilsiz, iyi çayın püf noktasını da veriyor.

U4YhooL.jpg


Birçoğumuz kahvaltının da kitabı mı olur mu, diyebilir. Eşimizle dostumuzla özellikle hafta sonları nadiren bir araya gelebildiğimiz keyifli ortamlardır kahvaltı sofraları… Genellikle kahvaltıyı "peynir-zeytin-yumurta-yeşillikler" olarak görürüz.
'Kahvaltıya Dair Her Şey' adlı kitabında Süleyman Dilsiz bu anlayışı değiştiriyor. Hem Anadolu hem de dünya mutfağından kahvaltılık tatları, içilecek şeylerden, zeytinden, peynirden, yumurtadan, tereyağından, hamurdan, patatesten, yoğurttan, sürümlük şeylere kadar erken ya da geç (brunch) kahvaltılarımızda kullanabildiğimiz malzemelerle 100'den fazla tarifle, özgün dokunuşlarıyla 'Kahvaltıya Dair Her Şey' adlı kitabında buluşturuyor. Kahvaltı kültürümüzde bilinmesi gerekenleri de pratik bilgiler halinde bölüm başlarında paylaşıyor.

En fazla 30 dakikada hazırlanabilen, doğal, evdeki malzemelerle kolayca yapılabilecek, sağlıklı tatlarla kahvaltılarınızda siz de keyifli farklar yaratmaya var mısınız?

İşte kitaptan bazı satır başları ve kahvaltı sofralarınızın baştacı olacak birkaç tarif.
..

İYİ ÇAY DEMLEYEBİLMEK İÇİN EN ÖNEMLİ 5 UNSUR

ÇAYIN KALİTESİ

- Kokusu çok hafif olmalı ve rahatsız etmemeli. Sert ya da genzi yakıcı bir koku varsa kalitesinden şüphe duy!
  • Rengi koyu olmalı, yaprakları bükük, kıvrımlı ve parlak olmalı, toz çay olmamalı. Bir peçeteye döküldüğünde rengi koyu, görünüşü parlak ve yaprakları kıvrımlı olmalı.
  • Kalitesini anlamak için bir diğer yol da şu: 1 bardak suya biraz çay attığınızda suyun rengi yavaş yavaş değişmeli.


SUYUN KALİTESİ

Berrak, renksiz, kokusuz, pH değeri 7-8 arası olmalı. Ayrıca kaynatıldığında yoğun kireç bırakmamalı.

KULLANILAN DEMLEME APARATI

Porselen, döküm tercih edilmeli.

DOĞRU ZAMANLAMA

Kaç dakika demleneceği, demleme süresi

SUYUN SICAKLIĞI

Asla fokurdatmamalı. Çayın üzerine kaynar suyu dökmemeye özen gösterin. Çay yanar!

ÇAY ÇEŞİTLERİ, DEMLEME SICAKLIKLARI, DEMLEME SÜRESİ

Beyaz Çay: 80 derecede en çok 3 dakika.

Yeşil Çay: 90 derecede en çok 3 dakika.

Oolong Çay: 95 derecede en çok 3 dakika.

Siyah Çay: 95 derecede en çok 10 dakika.

Puerh Çay: 95 derecede en çok 3 dakika.

Bitki Çayları: 90 derecede 3-6 dakika arası.

Meyve Çayları: 90 derecede 3-6 dakika arası.

İYİ ÇAY NASIL DEMLENİR?

4 kişilik

Malzeme: 3 yemek kaşığı siyah çay


Yapılışı:
  • Çayı soğuk suyla yıkayın.
  • Altta kalan çaydanlığa iyi su doldurun.
  • Alttaki demlikte su ısınmaya başladığında (buharı tüterken) üst demlikteki çayın üzerine bu sudan ekleyin.
  • Alttaki büyük demliğe su ekleyip çay ısıtıcısıyla en az 10 dakika demlenmeye bırakın.
  • Demlendikten sonra süzgeçte bulunan çayı demlikten çıkarın.

Not: Çayın üzerine sıcak suyu dökmemeye özen gösterin. Yoksa haşlarsınız!
 

Papatya

V.I.P
V.I.P

Çay demlemek bir damak tadı meselesidir. Damak tadına bağlı her şey gibi farklı yöntemlerle yapılabilir. Tarçından, karanfilden tutun zencefile kadar birçok ekleme yapılabilir çaya. Çayı çok seven bir millet olmamıza karşın demleme inceliklerinin birçoğunu bilmiyoruz. Şimdi en genel kurallarıyla çay nasıl demlenir bir bakalım.


7yD90N.jpg


Nelere Dikkat Edilmeli?


-> Çayın iyi koşullarda saklanması gerekir. Nemden korunacak şekilde ağzı tamamen kapalı olarak saklanmalıdır.


-> Çay suyu orta sertlikte ve tatlı su olmalıdır. Çeşme suyuyla yapılan çay istediğimiz kaliteyi bulmaz. Klorlu, kireçli, madenli vb. sular çay için uygun değildir.


-> Çay demliği porselen, cam ya da bakır olmalıdır. Alüminyum, çelik vb. malzemelerden yapılan demlikler kaliteyi düşürür.


-> 1 çay kaşığı kuru çaydan içilecek kıvamda 1 çay bardağı çay çıkacağı göz önünde bulundurulmalıdır.


Çay Nasıl Demlenir?


-> İlk olarak demliğin altına su koyularak ısıtılmaya başlanır.


-> Su hafif ılıklaşınca demliğe çay koyulur. Ilıklaşan sudan demlikteki çayın üzerine eklenir ve eklenen su süzülür. Böylece çay yıkanmış olur.


-> Demlik tekrar suyun üzerine koyulur. Suyun kaynaması beklenir.


-> Su kaynayınca demlik suyun üzerinden alınır ve ocak kısılır. 15-20 saniye kadar kaynamanın durması beklenir.


-> Kaynaması duran su, tek noktadan yavaş yavaş demlikteki çayın üzerine dökülür.


-> Demleme esnasında demlik kesinlikle sallanmamalıdır.


-> Demliğe koyulan 1 çay bardağı çay için 2 su bardağı kaynar su eklenmesi iyi bir kıvam sağlayacaktır.


-> Demliğe 1 çay kaşığı şeker atılması çayın rengini iyileştirir.


-> Demlenme süresi çayın cinsine göre değişir. Yaprak çaylarda demlenme süresi 4-7 dakikadır. Kırık çaylarda ise demlenme süresi 12-15 dakika arasındadır. Çaya göre bu süre 21 dakikaya kadar çıkabilir.


-> Çay demlendikten sonra posası alınmalıdır ve öyle ısıtılmaya devam edilmelidir. Çünkü posa zamanla çayın lezzetini bozacak ve içilebileceği süreyi kısaltacaktır.


-> Posası alınmış çayın ısıtılması ya da kaynatılması da problem olmayacaktır.


-> Çay sütle içilecekse bardağa önce sütü sonra çayı koymak gerekir.


-> Çayı bardağa doldururken demlik mümkün olduğunca çaya yakın tutulmalıdır. Çünkü yüksekten dökülen çayın üzerinde köpük oluşacaktır.


 
Top