• Merhaba Ziyaretçi.
    "Yapay Zeka Objektif " Fotoğraf Yarışması başladı. İlgili konuya  BURADAN  ulaşabilirsiniz. Sizi de bu yarışmada görmek isteriz...

Kadın Mucitler ve Buluşları

Suskun

V.I.P
V.I.P
Kadın Mucitler ve Buluşları

Yakın tarihin en ünlü mucitleri derlenip bir liste oluşturulduğunda çok az kadın mucidin adına rastlanır. 20, yüzyıl sonunda ödül alan patentlere bakıldığında sadece yüzde 10 u kadın mucitlere aittir. Kadın mucitlerin bu denli az ortaya çıkması, yaratıcılıktan veya beceriden yoksun olmalarından değil, fikirlerini önemseyen ve anlamaya çalışan kimsenin olmamasından kaynaklanıyor. Kadın olmanın zorluğu maalesef o zamanlarda da önlerine birçok engel çıkartmıştır.

Sybilla Mastersı ele alalım. Bir Amerikan kolonisi ile birlikte yaşamını sürdüren Sybilla Master bir süre yerli Amerikan kadınlarını inceledikten sonra mısır unu oluşturmak için yeni bir yol buldu.Fikrini hayata geçirmek için bir patent bulması gerekiyordu bunun için İngiltereye gitti.Ancak o zaman kurallar gereği bir kadının kendine ait bir işinin veya malının olması mümkün değildi.Kadınlar yalnızca babası veya kocası üzerinden mülk sahibi olabiliyordu.1715 yılında Sybilla Mastersa patent olacak biri bulundu fakat bütün belgeler Sybillanın kocası Thomas üzerineydi.Bu ve buna benzer mülkiyet yasaları yüzünden birçok buluş engellendi.Ayrıca o dönemde kadınların daha gerçekçi fikirler bulabilmeleri için gerekli teknik eğitimi alma imkanları da yoktu.Fikirlerini gerçekleştirebilmek için erkeklerden yardım istediklerinde ise birçok alay ve küçümsemeyle karşılaştılar.
Mary Kies kendi adıyla patent kuran ilk Amerikalı kadındır. 1809da saman ile şapka dokumacılığını geliştirdi.Bu keşif İngiltere için büyük bir ekonomik nimet oldu.İlk kez kendi adını kullanmasıyla öne çıkan Kies , diğer kadın mucitlerin fikirlerine destek bulmasının da yolunu açtı.

İşte kadın mucitlerin bulduğu 5 ilginç icat:
662-10-things-women-invented-6.jpg

1. Kevlar
Kevlar aşırı çekme gerilimine dayanma gücüne sahip ipeksi bir yapıdır.Günümüzde halat,zırh ve yanmayan koruyucu giysi yapımında kullanılmaktadır.İlk kez Stephanie Kwolek tarafından bulundu.Kwolek 1946 yılında DuPont adında bir kimya şirketinde çalışmaya başladı.1964 yılına gelindiğinde hala burada çalışıyordu.Polimerler yardımıyla ekstra güçlü sentetik elyaf yapımı ile ilgili bir araştırma yapmaya başladı.Araştırma sırasına bu polimerler yardımıyla oluşacak kumaşın daha sağlam olabileceğini keşfetti.Çünkü bu polimerleri oluşturan moleküller daha sıkı ve aynı yönde adete bir ip gibi dizilmişlerdir.Bu keşfiyle birlikte günümüzde birçok alanda kullandığımız bu malzemeyi yaşamımıza katmış oldu.

2. Nistatin
Nistatin mantar çoğalmasını engelleyen bir ilaçtır.Nistatin içindeki maddeler yardımıyla mantar hücresini saran zara bağlanarak yapısını bozar.Bu bozulmayla birlikte hücredeki bazı maddelerin kaybına yol açar.Bu mantar karşıtı antibiyotik Rachel Fuller Brown tarafından bulunmuştur.
662-10-things-women-invented-5.jpg

3. Araba Sileceği
Araba sileceği Mary Anderson tarafından icat edildi.Anderson arabayla seyahate çıktığı sırada aşırı bastıran yağmur nedeniyle çok zor durumda kaldı.Görüşü zorlaşan sürücüler başlarını dışarı çıkartarak yola devam etmeye çalışıyorlardı.Bunu gören Anderson bir tasarımcı ile birlikte çalışarak ilk araba sileceğini tasarladı.Başlarda icadına patent bulmakta zorluk yaşadı.Trafik esnasında araba sileceklerinin sürücülerin dikkatini dağıtacağı gerekçesiyle çoğu kez reddedildi.Ancak 1903te patent almayı başardı.1916 yılına gelindiğinde ise artık tüm arabalarda silecek vardı.
662-kadinlarin_icatlari_foto_galeri.jpg

4. Bulaşık Makinesi
Günümüzde yaşamımıza büyük kolaylık sağlayan ve birçoğumuzun vazgeçilmezi olan bulaşık makinesi Josephine Cochrane tarafından icat edildi.Amerikada yaşayan ve varlıklı bir aileden gelen Josephine evinde büyük yemekler vermek zorunda kalıyordu.Böyle zamanlarda yardımcıları değerli yemek takımlarını kırabiliyorlardı.Buna bir çözüm bulanabileceğini düşünen Josephine 1886 yılında evinin garajından çalışmaya başladı.Bir motorla çalışan ve su ile sabunu köpürterek püskürtme ilkesine dayanan makineyi icat etti.Daha sonra yakın arkadaşlarına da bu makineyi yapmaya başladı .Garajda başlayan bu serüven KitchenAid adlı ev araçları satan bir şirkete dönüştü.
662-10-things-women-invented-4.jpg

5. Kağıt Torba
Margaret Knight tarafından icat edilmiştir.Knight birçok alanda 26 farklı ürün icat etti.Aralarından en önemli olanı ise kağıt torbaydı.Kağıt torba yapımında kullanılan makineyi icat eden Margaret , bu icadı ile kağıt sektörünün gelişebilmesi yolunda önemli bir adım atmış oldu.1971 yılında patentini alarak yaygın hale geitirdi.
 
Top