• Merhaba Ziyaretçi.
    "Yapay Zeka Objektif " Fotoğraf Yarışması başladı. İlgili konuya  BURADAN  ulaşabilirsiniz. Sizi de bu yarışmada görmek isteriz...

Kadife Çiçeği

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
WgfUs.jpg


Kolay yetişmesi ve gösterişiyle kadife çok sevilen bir yaz çiçeğidir. Çeşitleri günden güne artmaktadır. Farklı boylardaki çeşitlerin renkleri parlak sarıdan bordoya kadar değişir. Çiçekleri çok uzun ömürlüdür. Kadife mayıs ayından kış soğukları başlayıncaya kadar açar. Bol güneş alan yerlere ekilmelidir. Bol tohum verir. Bu tohumlar nisan ayında bahçeye serpilir. Yerinde büyütülebilir. Veya çıkan fideler başka yerlere şaşırtılır.

Kısa boylular 25 cm, uzun boylular biraz daha aralıklı dikilir. Kadife toprak açısından fazla nazlı değildir. Aşırı sulama ve fazla gübre kullanımı bitkinin yeşile kaçmasına sebep olur. Çiçek açmasını geciktirir.

Kadifenin ilginç bir özelliği sebze bahçelerine dikildiğinde ürün artışına sebep olmasıdır. Bitkinin karakteristik kokusu ve parlak renkleri sebzelerin döllenmesini sağlayan böcekleri çeker. Bazı zararlıları ise uzak tutar. Ayrıca çiçekler sebze bahçesine farklı bir güzellik katar.
 

arz-ı hal

şşşşştttttttt
Özel üye
Bilimsel Sınıflandırma
Âlem: Plantae
Bölüm: Magnoliophyta
Sınıf: Magnoliopsida
Takım: Asterales
Familya: Compositae
Cins: Tagetes sp.

Genel Özellikleri
Amerika ve Meksika’da sıcak kesimlerde doğal olarak bulunur. Yaprakları tek veya almaşıklı dizilmiştir.

Çiçek rengi turuncu, sarı, kahverengi - kırmızı ve alaca renkli olabilmektedir.

Kadife bitkisinin hem yaprağı hem de çiçeği keskin kokuludur.
Uzun süre çiçekli kalmaktadır. Haziran başından ekim sonuna kadar çiçekli kalır.

Üretimi
Tohumlar erken yetiştiricilik amacı ile ekim ve şubat arası serada kasalara ya da viollere ekilir. Kasaların üzerine hafifçe kapak atılır. Özel firmalardan alınan işlenmiş tohumlarda (tüyleri temizlenmiş) kullanılabilir. Bu işlem tohum atımında kolaylık sağlar.
Tohumlar çimleninceye kadar fazla su verilmemeli, nem kontrolü sürekli yapılmalıdır.
Tohum ekildikten bir ay sonra şaşırtmaya gelir. Ama kesme çiçek için yetiştirilecekse tohumlar mart ve nisan aylarında kasalara atılır. Tohumları büyük olduğundan geniş ağızlı viyollere atılabilir.

Ekolojik İstekleri
Her ortamda rahatlıkla yetişebilmektedir. Güneşli yerlerden hoşlanırlar. Sıcağı severler. En sıcak dönemlerde bile güzel görünür. Killi, besin maddece fazla zengin olmayan, çok hafif topraklardan hoşlanır. Toprak orta derecede nemli tutulmalıdır.


9MEl1.jpg



Peyzajda Kullanımı
Park ve bahçelerde tek olarak ya da diğer mevsimlik bitkilerle uyum içinde kullanılabilir. Balkon ve teraslarda saksı içerisinde de yetiştirilebilir.

Önemli Türleri
Tagetes erectus (Dik kadife çiçeği)


gF0Mk.jpg


Orta dayanıklı ve yıllık bir bitkidir. 50 – 75 cm boylanabilir. Yaz ortasından sonbahara
kadar çiçeklenir. Tek tek sap üzerinde sarı ve portakal sarısı çiçekleri vardır. Çiçek çapı 5 -10 cm kadardır. Çiçeği katmerli olanı da vardır. Tagates patulus türünün çiçeklerinden daha büyük çiçekleri vardır. Yaprakları dişli ve tüylüdür. Bodur ve boylu çeşitleri mevcuttur. Ocak ve şubat aylarında tohumlar serada atılır. Tohumların üzeri hafifçe kapatılır. Çimlenme ortamının sıcaklığı 18-20 0C dolayında tutulduğu takdirde 7 – 10 gün içerisinde çimlenme gerçekleşir.

Tagetes patulus (Bodur kadife çiçeği)

m9lJ0.jpg


15–30 cm boylanabilen yıllık bir bitkidir. Yaz ortasından itibaren çiçeklenir. Çiçekler
altın sarısı renktedir. Yaprakları tüysü ve kenarları dişlidir. Keskin kokusu vardır. Tohumla üretilir. Tohum ekiminden çiçeklenme dönemine kadar 8 – 12 hafta geçmesi gerekir.

Karşılaşılan Önemli Hastalık ve Zararlılar
Bakterilerden kaynaklanan yaprak lekeleri, Pseudomonas solgunluğu, botrytis, kırmızı örümcek, yaprak biti ve sümüklü böcek en çok karşılaşılan problemlerdir.
 

Papatya

V.I.P
V.I.P

Kadife çiçeği kırmızı ,sarı , kahvrengi - kırmızı ve alaca reklerde açan yaprakları ve çiçekleri keskin kokan çok güzel bir bitkidir.


BAKIMI VE SULANMASI:


Eğer erken yetiştirmek istiyorsanız ekim - şubat arası tohumları ekebilirsiniz ancak bu genellikle sera yetiştiriciliği için geçerlidir.Tohumlar çimleninceye kadar fazla su verilmemeli.

Tohum ektikten 1 ay sonra şaşırtmaya gelir.Ama kesme çiçek için yetiştirilecekse tohumlar mart ve nisan aylarında kasalara atılmalıdır.

Her ortamda rahatça yetişebilecek bir bitkidir.Güneşli yerlerden hoşlanır.Sıcağı severler.En sıcak yerlerde bile güzel görünürler.Killi, besin değeri fazla zengin olmayan , hafif topraklardan hoşlanır.Toprak orta derecede nemli tutulmalıdır.

 
Top