Kaçak ve sahte implant nasıl anlaşılır?

YoRuMSuZ

Biz işimize bakalım...
Son günlerde basında sık sık sahte impant ve bunun çene kemiğinde oluşturduğu ağır deformasyondan sık sık bahsedilmekte. Peki implantın sahte olup olmadığını nasıl anlarız?

72929

“Dental implantları, hastaların ağız bölgesinde, fonksiyonu, estetiği ve ağız sağlığını yeniden kazandırmak için daha önce çekilmiş dişlerin yerlerine yapılan, diş kökünü taklit eden materyallerdir. Diş implantı genelde titanyumdan yapılır ancak son dönemde bunun dışında biyolojik uyumlu malzemeler de kullanılıyor. Doku dostu bir materyal olan titanyum, dişte de ortopedi de kullanılmaktadır.

KİMLER İMPLANT MALZEMESİ SATABİLİR?
Türkiye’ye giren bütün tıbbi malzemelerin, Sağlık Bakanlı’ğına bağlı Ulusal Bilgi Bankası’na kaydı olması gerekiyor ve satıcı firmalar Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından verilen satış yetki belgesine sahip olması gerekiyor. Bu bankaya kaydı olmayan firmalar malzeme satamaz.

Bu noktada hastaların hekimlere güvenmeleri şart. Sağlık Bakanlığı da kaçak ya da sahte üretime engel olmak için mücadele ediyor. Ancak hastalar şüphe duyduklarında, Sağlık Bakanlığı’nın Tıbbi İlaç ve Cihaz Kurumun’a veya diş hekimleri odalarına bu şüphelerini iletebilirler.

Hastaların kullanılan implant malzemesi ile ilgili “faturalı mı ya da Ulusal Bilgi Bankası’na kayıtlı mı?” gibi sorular sormaya hakları vardır. Bu bilgileri Sağlık Bakanlığı’nın verdiği belgeler ile destekleyebilir ve sorgulayabilirler. Bu yöntemle kaçak malzeme kullanımının önüne geçilebilir.”

Güvenilir implant uygulaması ile ilgili hastaların dikkat etmesi gereken hususlar:

Çene erimesi neden olur?
Çene erimesi, 2 nedenden dolayı olur:
1-Lokal nedenler; çene erimesinin %90’ı lokal nedenlerle olur. Bunlar diş eti hastalıkları, apseli dişler, yanlış diş çekimi, diş ve çene kistleri.
2-Sistemik nedenler; %10’u da sistemik hastalıklar oluşturmaktadır. Bunlar diyabet, kemik hastalıkları (osteoperos,pabje vb) ve bazı kullanılan ilaçlar; özellikle kemoterapi ve radyoterapi ilaçları çene erimesine sebep olan etkenlerdir.


“İMPLANTLAR ÇENE ERİMESİNE NEDEN OLMAZ!”

İmplantlar çene erimesine neden olabilir mi?

İmplant uygulaması çene kemiğinin erimesine neden olmamaktadır. Yanlış bilinen bir bilgi olmakla birlikte aksine çene kemiğini korumaktadır. Şöyle ki dişi çektiğimiz zaman eğer oradaki boşluk implant ya da kemik greftiyle kapatılmazsa aynı anda kemiğin %35’i kaybedilmekte ve kemik erimektedir. Bu nedenle şu an en popüler olan yöntem, dişi çeker çekmez anında implant yapılmaktadır (immeadiately). Fakat bazen bu gerçekleşmediği durumlarda 3 ay 6 ay bekleyip çene kemiğinin bir müddet erimesiyle birlikte oraya iyileşmiş çene kemiğine implant uygulamaktayız. İnsanlar şunu bilmeli ki İmplant hiçbir zaman çene kemiğini eritmez,çene kemiğini her iki durumda da her zaman korur. Fakat implant bir süreçtir,insanların ağzında doğru ve planlanarak yapılmış bir implant 30-40 yıl ağızda kalabilmektedir. Burada 3 önemli faktör vardır

1: yapan hekim
2: uygulanan implant
3: hastanın bilgilendirilip fırçalama ve kontrollerini düzenli yapması önemlidir.

72930

Eğer implant yapılırken röntgen görüntüleriyle (panoromik ve tomografik) tespit edilen mevcut kemik implanta izin veriyorsa hekim de planlı ve doğru yapıyorsa kullanılan materyalde saf titanium ve steril bir şekilde hasta ağzına yerleştiriliyorsa hiçbir şekilde kemik kaybına neden olmaz.Planlamada bir hata yapılmışsa yani implant yanlış yere yerleştirilmişse,anatomik sınırlar aşılmışsa,steril çalışılmamışsa,kullanılan implant materyali de saf titanium olmayıp steril bir şekilde hekime gelmemişse.. İşte buradan itibaren hastada ağrılar, kemik kayıpları,enfeksiyonlar vazgecilmez olmaktadır.Bunun için dikkat edilecek şey implantın üretim kalitesine firmanın güvenirliği ve hastalara verilecek sertifikaların onaylı olması bu kayıpların hem hekimde hem hastada hem de üretici firmadan olması barkod numaralarıyla da eğer ithal edilmişse ürünün gümrük kontrolünden geçmesi en önemli unsurdur.


“ENDİŞE ETMEYİN”

Hastalar diş implantlarında kullanılan malzemenin güvenilirliğini nasıl anlayabilir?

Hastalar hekimlerine güvenmelidir. Hastalar kullanılan ürünün sertifikası ve üretici hakkında bilgi sahibi olabilir ve hekimler barkod numaralarının hastalara verebilir. Fakat hastalar şunu unutmamalı; ticari açıdan, “en iyi implantı ben yapıyorum, en iyi implant markası bende, en iyisini ben kullanıyorum” gibi söylemleri olan meslektaşlarımıza kanmamaları gerekir. Dünyada 4-5 bin üretici firma var ve her ülkede yüzlerce implant firması götürmekte. Bu nedenle implantı yaptırdıkları hekime, kuruma ve implant sonrası kalıcılığa daha çok dikkat etmeleri gerekir. Hiçbir şekilde hastalar endişeye kapılmasın.


İMPLANT DİŞ HEKİMLİĞİNDE ÖNEMLİ BİR UYGULAMA

Yılda 200-300 milyon arası implant yapılmakta ve bunların içerisinde %2 veya yüzde 3’ünde bu tür sahtekarlıklar görülebilmektedir. Büyük bir oranda çok başarılı bir şekilde hastaların yaşam kalitesi, konforu ve estetiği sağlanabilmektedir. Bir de sağda solda implantlarla ilgili ‘kanser yapıyor’ gibi bilimsel olmayan, yanlış bilgiler var, bilimsel olmayan. Bunlar da saçma bilgi olup bu bilgilerle alakalı hiçbir kanıt yoktur. Diş hekimliğinin geleceği daha çok implant yapmak olacak. 2019 yılında ülkemizde 1 milyon implant yapılması düşünülmektedir. Bu nedenle diş eksikliğinde ve diş kayıplarında eğer anatomik yapı ve sistemik durumlar da izin veriyorsa hastaya mutlaka ve mutlaka implant yapılması önerilmektedir.

Kaynak: sozcu.com.tr
 
Top