• Merhaba Ziyaretçi.
    "Yapay Zeka Objektif " Fotoğraf Yarışması başladı. İlgili konuya  BURADAN  ulaşabilirsiniz. Sizi de bu yarışmada görmek isteriz...

Kabızlığa ne iyi gelir

yesim434

Hırçın Karadeniz Kızı Biricik Yeşim
AdminE
Bu Ayın Lideri
Huzurlu ve mutlu bir gün geçirmemizin anahtarlarından biri bedensel rutinlerimizin sağlıklı bir şekilde devamlılık göstermesi. Dışkılama rutinimizin sekteye uğraması olarak da görebileceğimiz kabızlığı, alacağımız küçük önlemlerle hayatımızdan uzak tutabiliriz.


"Kabızlık nedir" sorusunun gerçek ve kesin bir tanımı yok. Bunun temel sebebi kabızlığın öznel ve kişilere göre değişen bir şikayet olması. Genel bir tanım yapmak gerekirse rahat dışkılayamama, dışkının sürekli sert olması, tuvalet ihtiyacı giderildikten sonra bile hala tuvaletin varmış gibi hissetme veya 3-4 günde bir dışkılamak gibi şikayetlerin değişik zamanlarda yılda iki ya da üç hafta boyunca tekrarlanmasıdır diyebiliriz.


Kabızlığın beslenme rutininin değişmesi, yeterli fiziksel aktivitede bulunmama ve kullanılan yeni bir ilacın yan etkisi başta olmak üzere pek çok sebebi olabilir. Bunun yanı sıra kabızlık pek çok hastalığın belirtisi de olabilir. Diyabet ve tiroid rahatsızlıkları başta olmak üzere endokrin, romatizmal bağ dokusu, enfeksiyon ve kalp-akciğer ile ilgili hastalıklarda da kabızlık görülebilir. Bunun haricinde de bağırsaklarda oluşan problemlerde kabızlığa sıklıkla rastlanabilir.


Aşağıdaki soruların cevaplarını arıyorsanız sizi aydınlatabiliriz:


• Kabızlığa ne iyi gelir?
• Kabızlığı önlemek için neler yapılmalıdır?


1. Kabız olanlar için öncelikli soru: Yeterince lif tüketiyor musunuz?
Yeterince lif tüketmemek kabızlığın yanı sıra bağırsaklarınızda toksik birikmeye de yol açacaktır. Bu sebeple lifli gıdaları gün içinde öğünlere bölerek düzenli bir şekilde beslenmeliyiz. Yeterli lif tüketiyorum diyebilmeniz için günlük 25-30 gram kadar lif almanız gerekir. Taze yeşil yapraklı sebzeler başta olmak üzere sebze ve meyvece zengin beslenme, ihtiyaç duyulan lifin vücuda alımını kolaylaştıracaktır.


Meyve tercihlerini posa yönünden zengin hurma, çekirdekli siyah üzüm, kayısı ve mürdüm gibi meyvelerden yana kullanmak da epeyce yardımcı olacaktır. Hatta bu meyveleri hoşaf ve komposto olarak tüketerek etkilerini arttırabilirsiniz.


2. Yeterince sıvı tüketiyor musunuz? Sıvı tüketimi kabızlığı önler.


Kabızlığın bir diğer sebebi de vücudumuzu susuz bırakmaktır. Bu sebeple başta su olmak üzere sıvı alımını arttırarak kendinize bir iyilik yapabilirsiniz. Burada önemli olan husus, içeceğiniz suyu gün içine yayarak hem vücudunuzu susuz bırakmamanız hem de bağırsaklarınızın toksin ve posaları dışarı atabilmeleri için ihtiyaç duyduğu suyu karşılamanızdır.


3. Yeterince hareket ediyor musunuz?


Özellikle masa başı çalışanların ve hareketsiz yaşam tarzına sahip olanların kabızlıkla beraber birçok sindirim problemi yaşadıkları su götürmez bir gerçek. Tempolu yürüyüş gibi her gün düzenli olarak yapabileceğiniz hareketlerle hem sağlığınıza hem de bağırsaklarınıza yatırım yapabilirsiniz. 15 dakikalık yürüyüşün bile harikalar yarattığını göreceksiniz.


4. Kabız olmamak için kefir ve probiyotik yoğurtların gücünden faydalanın
Yararlı bakteri içeren kefir ve probiyotik yoğurtları dilerseniz satın alıp dilerseniz evde kendiniz yaparak bu faydalı bakterilerin gücünden yararlanabilir ve sindirim sistemini güçlendirebilirsiniz.


5. Kabızlığı önlemek için diyetinize zeytinyağı eklemeyi unutmayın


Düzenli zeytinyağı tüketimi ile bağırsaklarınızı yumuşatabilir ve rahatlatabilirsiniz.


6. Kabızlık için çay tüketirken dikkatli olun

ezene
Sinameki içeren çaylar hızlı sonuç verebilir ama uzun vadede sindirim ve bağırsak sağlığınızı kötü etkileyecektir. Bu sebeple bitki çaylarından faydalanırken keten tohumu gibi daha yumuşak çaylar tercih edebilirsiniz.


Doktorlar çoğunlukla yetersiz fiziksel aktivite ve yanlış beslenmenin kabızlığa sebep olduğunu düşünüyor. Önerilerimizi uygulamanıza rağmen iki haftadan uzun süredir şikayetleriniz devam ediyorsa doktorunuza görünmeyi ihmal etmemelisiniz.


Bunun haricinde kabızlıkla beraber giderek artan şişkinlik, ağrı, ateş eşlik ediyorsa, kabızlıkla beraber kilo kaybı ve iştahsızlık yaşıyorsanız, dışkının kıvamı, şekli, sıklığı ve kokusu ani bir şekilde değiştiyse vakit kaybetmeden doktora danışmanız sağlığınız açısından en doğru karar olacaktır
.
 

GüLüCüKツ

Tatlım tatlım 👶🏻
V.I.P
Bazilari hastalik tan ama coklarimizda yeme icme sebeblerinden dolayi kaynaklaniyor...
Evet canim surekli kati beslenmekte kabizliga sebep oluyor, kabizlikta kilo vermenin durmasina sebep oluyor maalesef.

Size şu tavsiyede bulunabilirim arkadaslar ?Aksamdan ılık suya konan kayisiyi sabah kahvaltidan once tuketin sonra da suyunu icin sifa olur insallah.
 

Enda

Neylersin!!!
V.I.P
Evet canim surekli kati beslenmekte kabizliga sebep oluyor, kabizlikta kilo vermenin durmasina sebep oluyor maalesef.

Size şu tavsiyede bulunabilirim arkadaslar ?Aksamdan ılık suya konan kayisiyi sabah kahvaltidan once tuketin sonra da suyunu icin sifa olur insallah.
Bu yöntemi emziren annelerde çok kullanıyor kayısı sütü arttırıyor doğumdan sonra bende de kabızlık oldu ama su da bekletilmiş kayısı bile çözmedi en son kayısı çayı içtim o söktü bir kere içmem yetti☺
 
Top