Izmir Resim Heykel Müzesi Ve Galerisi

dderya

kOkOşŞ
V.I.P
İzmir Devlet Resim ve Heykel Müzesi, 9 Eylül 1952 yılında Kültürpark içerisinde galeri olarak açıldı. Daha sonra Atatürk Bulvarı’ndaki yerine taşınan galeri, plastik sanatlar alanında devletin İzmir’e yaptığı ilk hizmettir.
f1WrGx6.jpg

Galerinin açılmasıyla birlikte hem İzmir’deki sanatçıların eserlerini sergileme imkanı doğdu, hem de her yıl düzenlenen Devlet Sergileri İzmir’de de sergileme imkanı buldu. Kurulduğu yıldan itibaren sergi faaliyetleri dışında, amatörlere yönelik resim kursları da düzenleyen İzmir Resim ve Heykel Galerisi, kentin sanat hayatına canlılık getiren önemli katkılar da sağladı.

1973 yılı, İzmir Resim ve Heykel Galerisi için önemli değişikliklerin olduğu bir yıldır. Müdürlük görevini yürüten Turgut Pura’nın çabalarıyla galeri, müzeye dönüştü ve Konak’taki yeni binasına taşındı. Müzenin bugün sahip olduğu zengin resim ve heykel koleksiyonunun oluşmasında Turgut Pura’nın büyük emeği vardır.

İletişim
Tel : (0232) 482 03 93
Faks : (0232) 441 05 26
E-posta :resimheykel35@kulturturizm.gov.tr
Adres : Mithatpaşa Cad. No: 94 Konak/ İZMİR
 

dderya

kOkOşŞ
V.I.P
Müze Koleksiyonları
Müzede, 403 adet eser (342 adet resim, 25 adet heykel, 12 adet seramik, 24 adet baskı resim) yer almaktadır. Koleksiyonda Şeker Ahmet Paşa, Hoca Ali Rıza, Hikmet Onat, İbrahim Çallı gibi büyük ustaların eserlerinin yanı sıra, çeşitli dönemlerden seçkin sanatçıların yapıtları da bulunmakta ve koleksiyon her geçen gün zenginleştirilmektedir.

Eski kuşak ustalarından çağdaş sanatçılara kadar çeşitli dönem ve eğilimleri yansıtan eserler, restorasyon atölyelerinde titiz bir çalışmayla zamana karşı dirençli hale getirilmektedir.
 

dderya

kOkOşŞ
V.I.P
Müze Etkinlikleri
Müze bünyesinde sanat ve sanat tarihine ait çok sayıda kitabın bulunduğu kütüphane, araştırmacılar ve öğrenciler için zengin bir kaynak oluşturmaktadır.

Atölyelerde ise desen, yağlıboya, seramik, suluboya, heykel ve geleneksel el sanatları kursları düzenlenmektedir. Bu sanat kurslarına iki yıl devam eden kursiyerlere sertifika verilmektedir. Haftasonu ilkokul öğrencileri için düzenlenen kurslarda, çocuklara resim ve renk bilgisi verilmekte; müze ile kaynaşıp, müzeyi sevmeleri amaçlanmaktadır.

Her yıl yaz aylarında düzenlenen Güzel Sanatlar Fakültelerine hazırlık kurslarına ise yoğun katlım olmaktadır.

Depremde dayanıksız olduğu için Konak’taki binası boşaltılan Resim ve Heykel Müzesi, faaliyetlerini 6 Ağustos 2002 tarihinden itibaren Kültürpark’taki yeni mekanında sürdürmektedir.
 
Top