İsviçre’de Sonbahar Yemekleri

yesim434

Hırçın Karadeniz Kızı Biricik Yeşim
AdminE
Bu Ayın Lideri
Yeni bir ülkeye gidince oraya ait yiyecekler ve içecekler de ilgi alanına girer.
yiyecek-icecek.jpg


İsviçre’nin de farklı mutfağını ve değişik tatlarını deneyin fırsat buldukça. Eğer İsviçre’ye turist olarak yolunuz düşerse, üstelik bu gezi sonbahara denk gelirse bazı ‘şeyleri’ denemenizi öneririm.

Kestane – Marroni​

kestane.jpg


Tanıdıktan başladım, bildiğimiz kestanenin közde pişmiş hali. Kokusunu metrelerce öteden alır Alaz. Dondurma satan büfelerin yerini kestane pişirenler almışsa sonbahar gelmiş, bereler giyilmiş denilebilir. Göl kıyısında gezinirken elimizi de ısıtması cabası…

Marketlerde şişe şişe satılınca bu da ne dedim! Meğer taze şarapmış, yani fermantasyonu tamamlanmadan yaklaşık bir haftalıkken şişeleniyormuş bu içecek. Hafif alkollü, beyaz veya kırmızı üzümden yapılmış ve gazlı. Civardaki çiftliklerde pastörize olmamış olanları satılıyor; ama markettekiler pastörize. Sonbaharda denenecek içeceklerin başında…

Süessmoscht​

Suessmoscht.jpg


Elma… Her yerde elma var bu mevsim. Süessmoscht da taze sıkılmış, filtre edilmemiş elma suyu. Markette satılır; ama en güzeli bunu çiftliklerden almaktır. Bu iki kelime de aklınızda olsun:
Naturtrüb : filtre edilmemiş
Frisch ab Presse: taze sıkılmış

Game – Av eti​

av-eti.jpg


Sonbahar her Avrupa ülkesinde av sezonunu da getirir. Tabii ki avlanarak elde edilen eti de. Tipik İsviçre av eti yemek isterseniz Rehpfeffer veya Hirschpfeffer seçin menüden. Bunlar tavşan, geyik, at veya domuz eti olabilir. Tavşan hariç

Kürbis – (Bal) Kabaklar​

kabak.jpg


Turuncu, yeşil, kahverengi, sarı, bej ve çeşit çeşit şekillerde, ebatlarda kabaklar marketlerde gözünüze çarptı mı bilin ki sonbahar gelmiş! Ekim sonunda ayrı bir etkinliğe, Cadılar Bayramı’na da hizmet veren bu kabakların tatlısını en iyi biz Türkler yaparız; ama çorbası da mükemmel olur, fırında pişmişi de…

Eierschwammli – Mantar​

mantar.jpg


İsviçre ve Almanca’da yumurta mantarı olarak bilinen bu mantarın yaygın adı aslında Chanterelles. Birçok mantar severe göre en iyi mantar kategorisinde. Bizde bilinen adı ise sanıyorum horoz mantarı. Menüde varsa öneririm. Evde yapacaksanız da iyice kumlarından temizleyin…

ittlezurichkitchen.ch/swiss-autumn-foods/
 
Top