• Merhaba Ziyaretçi.
    "Yapay Zeka Objektif " Fotoğraf Yarışması başladı. İlgili konuya  BURADAN  ulaşabilirsiniz. Sizi de bu yarışmada görmek isteriz...

İstenmeyen Hafızaya Elveda

LoSt_LoVe

Forum Onuru
Hafızalardan istenmeyen anıları silecek hap bulundu. Ancak söz konusu ilaç anıları tam olarak silmiyor, sadece anıların sebep olduğu psikolojik tepkinin kontrol altına alınmasına yardımcı oluyor.

Başrollerini Jim Carrey ile Kate Winslet'in oynadığı ve geçmişteki kötü anıların silindiği bir aşk hikâyesinin anlatıldığı "Sil Baştan" filmi gerçek oluyor.

Hollandalı bilim adamları, kan basıncını dengelemek için kullanılan bir ilacın kötü hatıraları silebileceğini kaydetti.

Merel Kindt adlı araştırmacının önderliğindeki grup, geliştirdikleri "propranolol (inderal)" adlı beta bloklayıcı sayesinde laboratuvar ortamında acı verici, korkutucu anılara maruz bırakılan bir grup gönüllü üzerinde yaptıkları inceleme ile bu anıların neden olduğu korku tepkisini en azından kısa vadede ortadan kaldırmayı başardı. Sonuçları "Nature Neuroscience" dergisinde yayınlanan bu şaşırtıcı buluşun travma sonrası stres veya patolojik anksiyete bozukluğu yaşayan ve hayatları kötü anılarla zedelenen kişilere yardımcı olacağına inanılıyor. Hapın içeriğinde yer alan Propranolol'un daha önceden kemirgenlerin hafızasında etkili olduğu gözlemlenmişti. İnsanlar üzerinde de benzer bir etki yaptığını ortaya çıkaran inceleme ile en azından bu anıların sebep olduğu korkunun etkisinin azaltıldığı belirtiliyor.

Öte yandan Forbes'da yer alan bilgilere göre, uzmanlar bu konu ile ilgili hâlâ pek çok soru işareti olduğunu, örneğin hapın etkisinin tam olarak ne kadar süreceğini veya yerleşik hatıraları etkileyip etkilemeyeceğini bilmediklerini ve çok daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyduklarını belirtiyor.

İnsan hafızası genelde bilgisayar belleğine benzetilir. Bazı anılar RAM gibi kısa süreliğine depolanırken bir kısmı da bilgisayar hard diski gibi uzun dönem saklanıyor. Ancak tüm çözümlere rağmen bir bilgisayarın hafızasından herhangi bir bilgiyi tamamen silmek o kadar kolay değil. Vermont Üniversitesi'nden Prof. Mark Bouton da "korkuyla ilgili anıların dirençli ve dayanıklı olduklarını" söylüyor. Ancak söz konusu ilacın zaten anıları tam olarak silmediği, sadece anıların sebep olduğu psikolojik tepkinin kontrol altına alındığının altı çiziliyor.
 
Top