iste Atatürk,e Hakaretin Cezasi

yesim434

Hırçın Karadeniz Kızı Biricik Yeşim
AdminE
Bu Ayın Lideri
5816 Nolu Kanun Nedir? Atatürk’e Hakaret Suçu, Ceza Verilir mi? 5816 sayılı kanun neden kaldırılmak isteniyor, 5816 kanunu neden önemli, 5816 nedir, hangi amaçla vardır.

Türkiye Cumhuriyeti Kurucu Lideri Mustafa Kemal Atatürk’e hakaret neden edilir bilinmez ama bu hususta bir kanun çıkarılmış olması bile nasıl bir ülkede yaşadığımızın göstergesidir. 5816 sayılı kanun neden kaldırılmak isteniyor, 5816 kanunu neden önemli, 5816 nedir, hangi amaçla vardır, işte tüm detayları yazımızda.

Dünyanın herhangi bir ülkesinde kurucu lidere hakareti suç olarak tanımlayan başka bir yer var mı, ihtiyaç var mı bilinmez! Peki yazımızın konusu olan 5816 Nolu Kanun Nedir, Atatürk’e hakaret etmek suç mudur, 5816 sayılı Kanun kapsamında ne kadar ceza verilir, ayrıntıları yazımızda…

5816 Sayılı Kanun​

5816 sayılı kanun kapsamında Atatürk’e hakaret etmek bir suç olduğu ve ceza verilebileceği yazmaktadır. Ülkemizin kurucu lideri Mustafa Kemal Atatürk’e alenen hakaret etmek, aşağılayıcı söz söylemek, büstünü, eserlerini, mezarını tahrip etmek ve tüm bunları da alenen teşvik etmek kanun kapsamında suçtur.

Son zamanlarda sosyal medyada Atatürk’e hakaret edenlerin soruşturmaya tabi tutuldukları ve kanun önünde ceza aldıklarını biliyoruz.

Özellikle twitter üzerinden 5816 sayılı kanunun kaldırılması için etiket açan (#5816sayılıkanunkaldırılsın) yobazları durduran tek kanun bu değil elbette.

Peki 5816 sayılı kanun Atatürk’ü Koruma Kanunu nedir? Bu kanun gereği verilecek cezalar nedir? İşte detaylar yazımızda…

5816 SAYILI ATATÜRK’Ü KORUMA KANUNU MADDELERİ ŞÖYLE:​

Madde 1 – Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün hatırasına alenen hakaret eden ya da kötü söz söyleyen kimse bir seneden üç seneye kadar hapis cezası alır. Atatürk’ü temsil eden büst, heykel ve abideleri ya da Atatürk’ün kabrini tahrip eden, bozan, kıran ya da kirletenler bir seneden beş seneye kadar ağır hapis cezası alır. Yukarıda özel olarak geçilen fıkralarda yazılı suçları işlemeye başkalarını teşvik edenler de fail sayılır ve ona göre cezalandırılır.

Madde 2 – Birinci maddede yazılı suçlar; iki ya da daha fazla kimselerce toplu olarak ya da umumi veya umuma açık mahallerde ya da basın yoluyla işlenmesi durumunda hükmolunacak ceza yarı nispetinde yükseltilir. Birinci maddenin ikinci fıkrasında yazılı suçlar zor kullanılarak işlenir ya da bu suretle işlenmesine teşebbüs olunması durumunda verilecek ceza bir misli yükseltilir.

Madde 3 – Bu kanunda yazılı suçlardan ötürü Cumhuriyet Savcılıkları tarafından re’sen takibat yapılır.
Madde 4 – Bu kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Madde 5 – Bu kanunu Adalet Bakanı yürütür.

KANUN NE ZAMAN ÇIKTI?​

Gazi Mustafa Kemal Atatürk aleyhine işlenen suçlar ile ilgili uygulamaya konan bu kanun, 25 Temmuz 1951’de kabul edildi. Kanun 31 Temmuz 1951’de de Resmî Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.
 

BaYBiLgE

Özel Üye
Özel üye
kanunda devlet büyükleri ayrı bir madde ile korunuyor,Atamız için böyle bir madde açmak o günün şartlarında ne gibi bir ihtiyaçtan doğdu bilinmez,
1961 yılından 2005 yılına kadar devam eden 765 sayılı TCK’nin 158. maddesi olan Cumhurbaşkanı’na Hakaret Kanunu, 2005 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından kabul edilip, yürürlüğe konulan 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 299. maddesinde yer aldı. 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun “Millete ve Devlete Karşı Suçlar ve Son Hükümler” başlıklı 4. kısmının, “Devletin Egemenlik Alametlerine ve Organlarının Saygınlığına Karşı Suçlar” başlıklı 3. bölümünde bulunan bu kanunda da 3 madde bulunmaktadır ve eski TCK’ye göre farklılık göstermektedir. Bu maddeler;

Madde 1- Cumhurbaşkanına hakaret eden kişi, bir yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Madde 2- Suçun alenen işlenmesi hâlinde, verilecek ceza altıda biri oranında artırılır.

Madde 3- Bu suçtan dolayı kovuşturma yapılması, Adalet Bakanının iznine bağlıdır.

İki kanun maddesi arasındaki farklılıklar ise; 765 sayılı TCK 158. maddesinde, cumhurbaşkanına hakaret edenler için 3 yıldan az olmamak üzere hapis cezası cezası verilirken, bu suçun gıyaben işlenmesi durumunda ise 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası öngörüyordu. 5237 sayılı TCK 299. maddesinde ise bu suçun cezası 4 yıla kadar hapis cezasına çıkarıldı. Değişikliklerden bir diğeri ise bu kanunun Adalet Bakanı’nın iznine bağlanmasıydı.

Adalet Bakanlığı Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü tarafından 1986 yılından 2017 yılına kadar yayınlamış olduğu, TCK kapsamında cumhurbaşkanına hakaretten dolayı açılan davalardaki sanık sayılarını incelediğimizde, 1986’den 2017’ye kadarki dönemde açılan davalardaki sanık sayıları toplam 13.889 oldu.

Açıklanan verilere göre Türkiye Cumhuriyeti’nin 7. Cumhurbaşkanı olan Kenan Evren’in döneminde davalardaki sanık sayısı 340, 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal döneminde bu sayı 207, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel döneminde ise toplam sanık sayısı 158 oldu.
 
Top