• Merhaba Ziyaretçi.
    "Yapay Zeka Objektif " Fotoğraf Yarışması başladı. İlgili konuya  BURADAN  ulaşabilirsiniz. Sizi de bu yarışmada görmek isteriz...

İstanbul'daki çarşılar

Suskun

V.I.P
V.I.P
İstanbul'daki çarşılar-Mısır Çarşısı​


Vikipedi, özgür ansiklopedi

074_Istanbul.11.2006_resize.JPG

Mısır Çarşısı
Mısır Çarşısı, Eminönü'nde Yeni Camii'nin arkasında ve Çiçek Pazarı'nın yanındadır. İstanbul'un en eski kapalı çarşılarından olan Mısır Çarşısı, 1660 yılında Turhan Sultan tarafından yaptırılmıştır. Mimarı Kazım Ağa'dır. Çarşı son olarak 1940-1943 yılları arasında İstanbul Belediyesi tarafından restore edilmiştir.

Aktarlarıyla meşhur bu çarşıda halen tabii ilaçlar, baharat, çiçek tohumları, nadir bitki kök ve kabukları gibi eski geleneğine uygun ürünlerin yanı sıra; kuruyemiş, şarküteri ürünleri, değişik gıda maddeleri satılmaktadır...

Mısır çarşısı pazar günleri de açıktır.

800px-Istanbul_Misir_carsisi.JPG
 

Suskun

V.I.P
V.I.P
Mahmutpa%C5%9Fa.JPG

Mahmutpaşa Çarşısı



Mahmutpaşa Çarşısı, İstanbul'da Mahmutpaşa semtinde Fatih Sultan Mehmet devri sadrazamlarından Veli Mahmud Paşa (ö. 1474) tarafından kendi adıyla anılan camiyle birlikte yaptırıldı (1462). Çarşı Mahmutpaşa Yokuşu olarak anılan eğimli yolun iki yanında çok sayıda dükkândan oluşur. Çarşıda, 256 dükkân vardır. Zamanla dükkânlar bölünerek sayıları arttırıldı. Çarşıda yine Mahmud Paşa adına yaptırılmış bir türbe (1473), hamam, sebil ve çeşmeler vardır.
 

Suskun

V.I.P
V.I.P
450px-Grand_Bazaar_Istanbul_2007_004.jpg


Kapalıçarşı
Kapalıçarşı İstanbul kentinin merkezinde yer alan dünyanın en büyük ve en eski kapalı çarşılarından biridir. Gün içerisindeki en yoğun zamanlarında içinde yarım milyona yakın insan barındırdığı söylenir.

Kapalıçarşı'nın temeli 1461 yılında atılmıştır. Dev ölçülü bir labirent gibi, 30.700 metrekarede 66 kadar sokağı, 4.000 kadar dükkânı ile Kapalıçarşı, İstanbul’un görülmesi gereken, benzersiz bir merkezidir. Adeta bir şehri andıran, bütünü ile örtülü bu site zaman içerisinde gelişip büyümüştür. İçinde son zamanlara kadar 5 cami, 1 okul, 7 çeşme, 10 kuyu, 1 akarsu, 1 sebil, 1 şadırvan, 21 kapı, 17 han vardı. Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılmıştır. 15. yüzyıl'dan kalan kalın duvarlı, bir seri kubbe ile örtülü eski iki yapının etrafı sonraki yüzyıllarda, gelişen sokakların üzerleri örtülerek, ekler yapılarak bir alışveriş merkezi haline gelmiştir. Geçmişte burası her sokağında belirli mesleklerin yer aldığı ve bunların da, el işi imalatının (manifaktür) sıkı denetim altında bulundurulduğu, ticari ahlak ve törelere çok saygı gösterilen bir çarşı idi. Her türlü değerli kumaş, mücevherat, silah, antika eşya, konusunda nesillerce uzmanlaşmış aileler tarafından, tam bir güven içinde satışa sunulurdu. Geçen yüzyılın sonlarında deprem ve birkaç büyük yangın geçiren Kapalıçarşı eskisi gibi onarılmışsa da, geçmişteki özellikleri değişikliğe uğramıştır.

Bütün dükkânların genişliği aynı olacak şekilde inşa edilmiştir. Her sokakta ayrı ürünün ustaları loncalar halinde bulunurdu (yorgancılar, terlikçiler vs.) Satıcılar arasında rekâbet kesinlikle yasaktı. Hatta bir usta, tezgâhını dükkânın önüne çıkarıp kalabalığa göstererek ürün işleyemezdi. Ürünlere devletin belirlediğinden yüksek fiyat konulamazdı

450px-Grand_Bazaar_01.JPG


Eskiden esnafa olan güven duygusu halkın birikmiş parasının, bir banka gibi onlara verilmesine ve işletilmesine neden olurdu. Günümüzde birçok sokaktaki dükkânlar fonksiyon değişikliğine uğramıştır. Yorgancılar, terlikçiler, fesçiler gibi meslek grupları sadece sokak ismi olarak kalmıştır. Çarşının ana caddesi sayılan sokakta çoğunlukla mücevher dükkânları, buraya açılan yan bir sokakta altıncılar bulunur. Oldukça küçük olan bu dükkânlar değişik fiyat ve pazarlıkla satış yaparlar. Kapalıçarşı renk ve atraksiyon olarak her ne kadar eski canlılığını koruyor ise de, 1970’li yıllardan itibaren İstanbul’u ziyarete gelen turist gurupları için alışveriş olanakları, çarşının ana girişindeki modern ve büyük kuruluşlar tarafından sağlanmaktadır. Haliç kıyısındaki Mısır Çarşısı da daha küçük ölçüde bir kapalı çarşıdır. Galata semtinde 15. yüzyıl'da kalma diğer bir küçük kapalı çarşı da halen kullanılmaya devam etmektedir.

Kapalı Çarşı günün her saatinde hareketli ve kalabalıktır. Esnaf, ziyaretçileri ısrarlı olarak kendi mağazasına çağırır. Çarşı girişinde gelişen konforlu, büyük mağazalar Türkiye’de elde imal edilen ve ihracatı yapılan hemen bütün eşyayı satışa sunmaktadır. El halıları ve mücevherat geleneksel Türk sanatının en güzel örnekleridir. Bunlar kalite ve orijin belgeleri ile satılır ve dünyanın her tarafına garantili gönderme yapılır. Halı ve mücevheratın yanında meşhur Türk işi gümüşten yapılmış eserler, bakır, bronz hediyelik ve dekoratif eşya, seramik, oniks ve deriden mamul, üstün kaliteli, Türkiye hatıraları zengin bir koleksiyon oluştururlar.Batılı yazarlar, seyahatname ve anılarında Kapalıçarşı’ya geniş yer ayırmışlardır. Kapalıçarşı İstanbul'u süsleyen bir cennettir.

462px-Grand_Bazaar_Istanbul_2007.jpg


Sokaklar, kapılar ve hanlar

Sokaklar Hanlar Ana kapıları
Acıçeşme Ağa Beyazıt
Ağa Alipaşa Çarşıkapı
Altuncular Astarcı Çuhacıhan
Aminçiler Balyacı Kuyumcular
Araracıoğlu Bodrum Mahmutpaşa
Aynacılar Cebeci Nuruosmaniye
Basmacılar Çukur Örücüler
Çuhacıhanı Evliya Sepetçihan
Bitpazarı Hatipemin Takkeciler
Fesçiler İçcebeci Tavukpazarı
Ganiçelebi İmamali Zenneciler
Hacıhasan Kalcılar
Hacıhüsnü Kapılar
Hacımemiş Kaşıkçı
Halıcılar Kebapçı
Hazırelbiseciler Kızlarağası
İplikçiler Mercan
Kahvehane Perdahçı
Kalpakçılar Rabia
Karakol Safran
Karamanlıoğlu Sarnıçlı
Kavaflar Sarraf
Kazazlar Sepetçi
Keseciler Sorguçlu
Kilitçiler Varakçı
Kolancılar Yağcı
Koltukçu Yolgeçen
Kürkçüler Zincirli
Lütfullahefendi
Mercançıkmazı
Muhafazacılar
Mühürdaremin
Ortakazazcılar
Örücülerhamamı
Parçacılar
Perdahçılar
Püskülcüler
Reisoğlu
Ressam
Sahaflarbedesteni
Sandal
Sandalbedesteni
Serpuççular
Sıraodalar
Sipahi
Tacirler
Takkeciler
Tavukpazarı
Terlikçiler
Terzibaşı
Terziler
Tuğcular
Varakçıhan
Yağlıkçılar
Yarımtaşhan
Yeşildirek
Yorgancılar
Yüncühasan
Zenneciler
 
Top