İşsizlik Maaşı Nedir?İşsizlik Maaşı Nereden Alınır?İşsizlik Maaşı Ne Kadar Olacak ?Yeni Yıl Zam Oranları

Enda

Neylersin!!!
V.I.P
İşsiz kalan vatandaşların mağduriyetlerini gidermek amacıyla ödenen işsizlik maaşına yeni yılda gelecek olan zam miktarı merak konusu oldu. Peki, Sosyal Güvenlik Kanunu kapsamında ödenen işsizlik maaşı 2019'da ne kadar olacak? Asgari ücret nispetinde artan işsizlik maaşı zam oranları haberimizde...



Belirli bir süre boyunca sürekli olarak çalışan sigortalı işçilerin işten çıkarılmaları halinde İŞKUR tarafından ödenen işsizlik maaşı iş bulma süresi boyunca kişinin bütçesine katkı sağlamaktadır. Maaş artışına bağlı olarak artan işsizlik maaşı kişinin son dört aylık maaşının brüt ücreti üzerinden %40 olarak ödeniyor. Maaşların artış göstermesi ise asgari ücretin zamlanması ile aynı oranda artıyor. Çünkü kişinin maaşı ne kadar yüksek olursa olsun işsizlik maaşı asgari ücretin brüt tutarının %80 oranını geçemiyor. Peki, yeni yılda 2 bin lira olması konusunda taleplerin yükseldiği işsizlik maaşı ne kadar olacak? 2019 işsizlik maaşı ne kadar yükselecek? İşsizlik maaşı almak için ise bazı şartların yerine getirilmiş olması gerekiyor. İşte, işsizlik maaşı başvuru şartları ve tüm detayları haberimizde...


2019 İŞSİZLİK MAAŞI NE KADAR OLACAK?


Hükümet tarafından kendi isteği ve kusuru dışında işten çıkan kişiye ödenen işsizlik maaşı, kişinin dört aylık maaşının brüt tutarının yüzde 40'ı üzerinden hesaplanıyor. Kişinin kendi imkanları yahut İŞKUR aracılığı ile iş bulma sürecinde 6,8 ve 10 aylık sürelerde ödeniyor. Yeni yılda ne kadar olacağı merak konusu olan işsizlik maaşının artışı asgari ücrette meydana gelecek olan zamma bağlı.


Mevcut durumda bin 603 lira olan asgari ücret için görüşmeler Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından yapılacak. 2 bin lira ve üzerinde olması talep edilen asgari ücretin bu şekilde artması ile birlikte işsizlik maaşı da artacak.

ASGARİ ÜCRET 2 BİN 532 LİRA OLURSA...


Asgari Ücret Tespit Komisyonu görüşmeleri Aralık ayında başlayacak. 2019 yılında asgari ücretin durumu bu görüşmeler sonucunda karara bağlanacak. Yeni asgari ücret için talepler 2 bin lira civarında geziniyor. Brüt ücret ise 2 bin 532 lira olarak hesaplanıyor. Talepler karşılık bulursa mevcut durumda bin 603 lira asgari ücret ile en az 805,63 lira ve en yüksek bin 611,28 lira ödenen işsizlik maaşı büyük oranda artış gösterecek.

Asgari ücret 2 bin (brüt 2 bin 532 lira) olursa;

* en düşük işsizlik maaşı bin 5 lira 11 kuruşa,

* en yüksek işsizlik maaşı 2 bin 10 lira 23 kuruşa çıkacak.

İŞSİZLİK MAAŞI BAŞVURUSU HAKKINDA


Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine başvurmak gerekmektedir. Başvuru, İŞKUR birimine şahsen gelerek veya elektronik ortamda adresinden yapılabilir. Mücbir sebepler dışında 30 gün içerisinde başvurulmaması halinde, başvuruda gecikilen süre, toplam hak sahipliği süresinden düşülmektedir. İşsizlik ödeneğinin ödenebilmesi için sigortalı işsizlerin Kanun gereği iş almaya hazır durumda olması gerekmektedir. İşsizlik ödeneği başvurusu ile kişinin iş arayan kaydı yapılmakta veya güncellenmektedir.

İşsizlik Ödeneğinden Yararlanma Koşulları;

- Kendi istek ve kusuru dışında işsiz kalmak,

- Hizmet akdinin feshinden önceki son 120 gün içinde prim ödeyerek sürekli çalışmış olmak,

- Hizmet akdinin feshinden önceki son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olmak,

- Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine şahsen ya da elektronik ortamda başvurmak.

İŞSİZLİK MAAŞI NE KADAR SÜRE ÖDENİR?


Kanunda yer alan diğer şartları taşınması kaydıyla hizmet akdinin feshinden önceki son üç yıl içinde;

- 600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 180 gün,

- 900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 240 gün,

- 1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 300 gün süre ile işsizlik ödeneği verilmektedir.

İŞSİZLİK MAAŞI NEREDEN ALINIR?

- İşsizlik ödeneği başvuruları izleyen ayın sonuna kadar sonuçlandırılır.

- İşsizlik ödeneği, her ayın beşinde aylık olarak işsizin kendisine ödenir. Ödeme tarihini öne çekmeye Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı yetkilidir.

- Sigortalı işsizler, TC Kimlik Numaralı Nüfus Cüzdanı ile birlikte her hangi bir PTTBank şubesine başvurarak işsizlik ödeneklerini alabilirler.

- Altı ay süreyle işlem görmeyen hesaplardaki ödenekler İşsizlik Sigortası Fonuna sigortalı bazında emanet olarak alınmaktadır.

- Beş yıllık dönemde başvuran sigortalı işsizlere hak etmiş oldukları işsizlik ödenekleri emanet hesaptan ödenmektedir. Söz konusu süreyi geçirenlere ödeme mahkeme kararıyla yapılabilmektedir.
 
Top