Işığın Gelişimi Ünite Bölüm 2

BeReNN

Alyam?
Özel üye
[h=2][/h]

Işıkla çıktığımız yolculuğun ikinci durağında bilim sahnesine James Clerk Maxwell çıkıyor.


Maxwell İskoç fizikçi ve matematikçidir .Maxwell de ışığın dalga olduğuna inanıyordu.

Zaten 19. yy ışığın dalga modelini destekleyen birçok önemli gelişmeye sahne olmuştur. 1873 yılına kadar elektrik ve manyetiğin bir birleriyle ilişkisiz olduğu düşünülüyordu.Optik ise bu ikisinden daha da bağımsız görülüyordu.Tamda bu sırada Newton'dan sonra fizikteki en büyük birleştirmeyi yapan Maxwell elektrik ve manyetiğin aynı şey olduğunu kendisine ait olan maxwell denklemleriyle ispatlamıştır.

Bu denklemler elektrik, manyetik ve optik alanlarda kullanılır. Maxwell ışığı elektrik ve manyetik alan titreşimlerinden oluşan elektromanyetik dalga olarak tanımladı. Bununla birlikte elektrik ve manyetik alanların uzayda dalga formunda sabit ışık hızında ilerlediğini bulmuştur. 1864 yılında Maxwell “A Dynamical Theory of the Electromagnetic Field” (Elektromanyetik alanın dinamikteorisi) aldı kitabını yazmıştır, kitabında ışığın aslında aynı ortamda dalga hareketi yaptığına ve bu da elektriksel ve manyetik bulgulardır diye ilk defa bu kitabında bahsetmiştir. Elektromanyetik modeli birleştirdiği çalışması fizikteki en önemli gelişmelerden biri olarak kabul edilir.

Bir çok fizikçi tarafından Maxwell 19. yüzyılda yaşayıp 20. yüzyıl fiziğini en çok katkı sağlayan kişi olarak görülür. Maxwell'in bilime katkıları Isaac Newton ve Albert Einstein'ın katkılarıyla eş görülür.Ve sıra Hertz e gelmiştir.alman fizikçi Rudolph Hertz Radyo dalgalarını keşfetti. Ve bir radyo dalgasının hızının ışık hızıyla aynı olduğunu buldu. Işık birçok bilim adamına göre dalgaydı ve dalgalar şeklinde yayılıyordu. Newton ‘un ışık tanecikler şeklinde yayılır fikrini savuna bilim adamları bunu destekleyen deneyler yapılamayınca ışığın dalga olduğu konusunda fikir birliğine varmak zorunda kaldılar.Ancak ışığın bir elektromanyetik dalga olduğunu savunan Hertz deneyler esnasında ilginç bir olayla karşılaşmıştı. Hertz zıt elektrik yükü ile yüklü iki küre arasında elektron sıçraması esnasında açığa çıkan mor ötesi ışımanın hemen yandaki yüksüz küreden elektron koparması olayına şahit oldu. Işık metalden elektron söküyordu ve Hertz in ispatlamaya çalıştığı şeyin tam tersini destekliyordu. Tanecik modeli bütün ihtişamıyla yeniden sahneye çıkmaya hazırlanıyordu.Bu olayı kanıtlayan en önemli deney Einstein'e Nobel ödülünü kazandıran Fotoelektrik olayıdır.

Işıkla serüvenimizin ikinci durağında dalga modelini tahtından indirip yerinetanecik modelini oturtuyoruz.Ve tanecik modeli kolay kolay tahttan ineceğe benzemiyor..

Yüksek Fizik Öğretmeni Müberra Altın
 
Top