Isaac Luria

Suskun

V.I.P
V.I.P
isaacluria.jpg


Rabbi Isaac Luria
(d. 1534 - ö. 25 Temmuz 1572).
Yahudi bilgini ve mistiğidir.
Kabbala’nın en önemli bir dalının kurucusudur.​



Kabbala nedir ?


Kabbala (İbranice קַבָּלָה "alma", Standard İbranice Qabbala, Tiberian İbranice Qabbālāh; muhtelif şekillerde yazılabilir; mesela: Cabala, Cabalah, Cabbala, Cabbalah, Kabala, Kabalah, Kabbala, Qabala, Qabalah, Kaballah, Kabbalah) "alma, kabul etme" anlamına gelen "qibbel" kökünden gelir.


Etimoloji

Kabala Bilgeliği manevi dünyayı çalışmak için bir araçtır. Dünyamızı keşfetmek için, fizik, kimya, biyoloji gibi bilimleri kullanırız. Ancak doğal bilimler sadece beş duyumuzla algıladığımız fiziksel dünyayı çalışır. İçinde yaşadığımız dünyayı bütünüyle anlamak için, duyularımızın algılayamadığı gizli âlemi keşfedebilecek bir araştırma aracına ihtiyacımız vardır.

Kabala Bilgeliğine göre realite iki güç veya nitelikten oluşur: alma arzusu ve ihsan etme arzusu, vermek. İhsan etme arzusu vermek istediği için bir alma arzusu yaratır, bu nedenle daha yaygın biçimde kullanılan adı ‘Yaratan’dır. Bu yüzden tüm yaratılış, biz dâhil, bu alma arzusunun tezahürleridir.

Kabalayı, realitenin iki temel gücüyle - alma ve ihsan etme - çalışarak faydamıza kullanabiliriz. Kabala bize sadece yaratılışın tasarımını öğretmez, aynı zamanda realitenin her şeye gücü yeten ve her şeyi bilen başlangıçtaki Tasarlayanı gibi, nasıl tasarlayanlar olabileceğimizi öğretir.

Tarihçe: Kabala Kaynakları


Kabala bilimi, benim ve senin hakkında, hepimiz hakkındaki anlatım şekli itibariyle eşsizdir. Herhangi soyut bir şey ile uğraşmaz, sadece nasıl yaratıldığımız ve daha yüksek varoluş seviyelerinde nasıl faaliyette bulunduğumuz ile uğraşır.

Dört bin yıl önce Sefer Yetzira (Yaratılış Kitabı) kitabını yazan Resul İbrahim ile başlayarak, Kabala hakkında birçok kitap yazılmıştır. Bir sonraki önemli kitap, M.S. ikinci yüzyılda yazılmış olan Zohar Kitabı dır. Zohar’ı, ünlü 16. Yüzyıl Kabalisti Ari’nin çalışmaları takip eder. Ve yirminci yüzyıl, Kabalist Yehuda Aşlag’ın çalışmalarının ortaya çıkışını görmüştür.

Aşlag’ın yazıları bizim neslimiz için en uygun olanıdır. Onlar, diğer Kabalistik kaynaklar gibi, üst dünyaların yapısını ve nasıl alçaldıklarını, evrenimizin ve onun içindeki her şeyin nasıl var olduğunu betimlerler.

Yehuda Aşlag’ın Talmud Eser Sefirot (On Sefirot Çalışması) adlı ders kitabı, sorular, cevaplar, tekrar materyalleri ve açıklamalar içeren bir çalışma yardımcısı olarak tasarlanmıştır. Bu, eğer böyle adlandırmak isterseniz, manevi âlemdeki evreni yöneten kanunları ve güçleri betimleyen, üst dünyaların fiziğidir.

Bu materyal öğrencileri aşamalı olarak dönüştürür çünkü kişi manevi dünyayı nasıl deneyimleyeceğini ararken, kendisini ders kitabında yazan manevi kanunlara aşamalı olarak adapte eder.

Kabala bu dünyadaki yaşam ile uğraşmaz. Bunun yerine, bu sistemi çalışarak, alçalmamızdan önce sahip olduğumuz seviyeyi yeniden ediniriz. Bu yükseliş boyunca, Kabala çalışması öğrencinin içinde manevi sisteme eş bir sistem inşa eder.

Başlıca Kabala kaynakları şunlardır:


Zohar Kitabı

Ari’nin yazıları

Rabbi Yehuda Aşlag’ın yazıları

Kabala Kitapları Ne Öğretirler?

Kabala kitapları, manevi dünyaların yapısını ve her birimizin oraya nasıl ulaşacağını öğretirler. Bir Kabala kitabı bir tur rehberi gibidir. Eğer yeni bir şehre seyahat etmek isterseniz, muhtemelen, görülecek en iyi yerleri, en iyi kafeleri ve kulüpleri ve bulacaklarınızdan hoşlanmayacağınız için gitmek istemeyeceğiniz yerleri size söyleyecek bir tur rehberi kullanmak istersiniz.

Benzer olarak, Kabala kitapları size, manevi dünyaların nasıl inşa edildiğini, hangi “yerlerin” daha fazla, hangilerinin daha az eğlenceli olduğunu öğretirler. Elbette bunlar fiziksel yerler değillerdir, ama bunlar herhangi bir Kabalistin deneyimlediği manevi durumlardır.

Kabala kitaplarının size anlattığı başka bir şey de, manevi realitenin nasıl bulunacağıdır. Eğer bu dünyada bir yere gitmek isterseniz, o yerin bir haritasına ve o yeri çalışmak için bir tur rehberine ihtiyaç duyarsınız. Maneviyatta, Kabala kitapları sizin için hepsini yapar – manevi dünyanın nerede olduğunu size “gösterir”, sizi oraya “taşır”, ve size çevreyi gösterir.

Kim Kabbala Çalışabilir?

20.yüzyılın büyük kabalisti ve İsrail’in ilk önde gelen hocası Rav Kook’a, Kabalayı kimin çalışabileceği sorulduğunda, cevabı kesin olarak: ‘İsteyen herkes’ olmuştur. Son yüzyıl içinde bütün Kabalistler kuşkusuz açıkça ve her fırsatta Kabalanın bugün herkese açık olduğunu belirttiler. Dahası, geleceğini öngördükleri bugün karşılaştığımız küresel krizin çözümünde Kabalanın gerekli bir araç olduğunu söylediler.

Bütün Kabalistlere göre, Kabala’nın gizli günleri sona erdi. Kabala Bilgeliği geçmişte gizliydi çünkü Kabalistler onun yanlış kullanılacağından ve yanlış anlaşılacağından korkuyorlardı. Ve doğrusu, dışarı sızan az bir miktar bile, onun hakkında yanlış kanılar uyandırdı. Kabalistler, neslimizin Kabala’nın gerçek anlamını anlamaya ve geçmişteki yanlış anlamaların temizlenmesine hazır olduğunu belirttikleri için, şimdi bu bilim öğrenmek isteyen herkese açılıyor.


220px-Tree_of_Life%2C_Medieval.jpg

Hayat Ağacı



220px-Tree_of_life_kircher_hebrew.png

Kircher Ağacı


220px-Tree_of_life_bahir_hebrew.png

Bahir Ağacı
 
Top