İş Görüşmeleri

İş görüşmesinde bunlara dikkat!
Çok iyi hazırlanmış bir özgeçmişiniz olsa da görüşme sırasındaki performansınız sizi yakabilir...
Çok iyi hazırlanmış bir özgeçmişe sahip olsanız da eğer görüşme sırasında iyi bir performans gösteremezseniz bu özgeçmişin hiçbir değeri yoktur. Maalesef bu sıkça karşılaşılan bir durum. İş arayanlar bazen mükemmel bir özgeçmiş gönderirler ancak görüşmede çuvallarlar...

Kariyer koçu Carole Martin'in paylaştığı bu ipuçları size iş görüşmelerinizde yardımcı olacak.

Hata 1: Kötü Sözsüz İletişim

Verimli bir görüşme için her şeyden önce kendine güven gereklidir. Dik oturmak, göz temasında bulunmak, kararlı bir el sıkışma bir iş görüşmesinde hayati önem taşır. Şöyle düşünün; insanlar sadece binlerce yıldır kelimeleri kullanıyorlar. Ondan önce vücut hareketleriyle, işaretlerle ve anlamsız seslerle anlaşıyorlardı. İnsanoğlu olarak sözsüz iletişim yollarına yani işaretlere, vücut diline, sözlü iletişim kurmaya başlamadan çok önceden beri dikkat ediyoruz. Bu genlerimizde var. Dolayısıyla sizin işgörüşmenizi yapan kişi için de bu farklı değil. Bu nedenle karşınızdakine bıraktığınız ilk izlenimde vücut diliniz büyük önem taşıyor. İlk dakikalardaki davranışlarınız ya mükemmel bir başlangıca ya da hızlı bir sona neden olabilir.

Hata 2: İyi Bir Dinleyici Olmamak

Siz konuşmaya başladıktan itibaren görüşmeyi yapan kişi de size direkt ya da dolaylı yolla bilgi vermeye başlar. Eğer iyi dinlemiyorsanız, büyük bir fırsatı kaçırıyorsunuz demektir.

Kafanızda notlar alın, görüşmecinin size söylediklerini, fikirlerini bir köşeye yazın. Daha sonra bunlardan bahsetmek, karşınızdakini ne kadar iyi dinlediğinizi ve detaylara verdiğiniz önemi gösterecektir. En basitinden daha önce konuşulmuş bir konu hakkında tekrar soru sormanıza gerek kalmayacaktır.

İyi bir iletişim, karşınızdakini dinleme ve onu dinlediğinizi hissettirmeyi de kapsar. Karşınızdakini gözleyin, tarzını ve fikirlerini çözmeye çalışın.

Hata 3: Çok Konuşmak

Görüşme yaptığınız kişiye bilmesi gerekenden fazlasını söylemek, tamir edilemez bir hata olabilir. Görüşmeye önceden hazırlanıp gitmeyen adaylar, konunun etrafında dolaşıp esas meseleden uzaklaşabilirler. Unutmayın iş görüşmesi karşılıklı yapılan bir görüşmedir. Karşınızdaki de size sadece gerektiği kadar bilgi verir.
İş görüşmesi için hazırlanmaya iş ilanını tam olarak okuyup anlayarak hazırlanmaya başlayın. Kendi yeteneklerinizle, iş için gerekenleri karşılaştırın ve sadece onlarla ilgili bilgiler verin.

Hata 4: Umutsuz görünmek

Mevcut durum göz önüne alındığında bu kaçınılması zor bir davranış olabilir. Bir işe ihtiyacınız var nihayetinde ama yine de bu tür duygularınızı dizginlemek zorundasınız. Gerektiğinden fazla istekli bir şekilde görünmek her şeyden önce kendinize yeterli güveninizin olmadığı izlenimi bırakacaktır. Öncelikle sakin kalmayı ve kendinize güvenmeyi öğrenin. İşi yapabileceğinize eminseniz, bırakın karşınızdaki de buna emin olsun.
 

KıRMıZı

TeK BaşıNa CUMHURİYET
V.I.P
İstediğiniz işe kavuşmanın yolu sadece iyi bir eğitimden, iyi okullardan mezun olmaktan geçmiyor. İş görüşmelerinde yapacağınız herhangi bir konuşma, hangi işe alınıp alınmayacağınız konusunda büyük önem taşıyor. Özellikle büyük şirketlerin çok aşamalı sınavlarını geçip, sıra mülakata geldiğinde ne yapacağınızı bilmeden davranmak istemiyorsanız, The Wall Street Journal’dan derlediğimiz ipuçlarına bakın.

Konuşacaklarınızı önceden prova edin

Yetenek ve mesleki edinimlerle ilgili sınavlara nasıl hazırlanıyorsak aynı şekilde, mülakata da hazırlık yapmak gerekiyor. Kendinizi ifade eden, iş geçmişinizi iyi anlatan bir konuşma hazırlayın. Görüşmeye gitmeden kendi kendinize prova yapın. Ancak bu şekilde kendinizi doğru şekilde tanımlayabilir, anlatmak istediğinizi en kısa şekliyle iletebilirsiniz. Ve kendinizi anlatmak için çok ve uzun cümle kurmaktan kaçının.

Sorulan soruları iyi anlayın

Mülakat esnasında, size neyin sorulduğu hakkında kesin bilgi sahibi olun. Her cümleyi dikkatle dinleyin, ona göre cevaplayın. Cevap vermiş olmak için cevaplamayın. Mülakat yaptığınız kişinin pozisyonu, sizin istediğiniz pozisyon ve sorulan soru üçgeninde konuşmaya başlayın. Örneğin, “İş hayatınızda yaşadığınız birkaç deneyimi bize anlatır mısınız?” sorusuna yarım saat cevap vermek yerine, birkaç cümle ile öz konuşun.

Görüşmecinin beden diline dikkat

Görüşme yaptığınız kişinin, nasıl özelliklere sahip olduğunu biraz olsun anlayabilmek için karşınızdakinin konuşmasına odaklanın. Ayrıca mülakatı yapan kişinin nasıl giyindiği, hangi konulara öncelik verdiği ve hangi tavırla hareket ettiği size önemli ipuçları verir. Eğer mülakatı yöneticinin odasında yapıyorsanız, masasının çevresinde neler var, ya da arkadaki panoda hangi cümleler yazıyor, kimin fotoğrafları olduğuna dikkat edin. Görüşme esnasında panoda gördüğünüz cümle ya da kişi ile ilgili birkaç uygun söz söylemek, mülakatta karşınızdaki insanı ummadığınız bir şekilde etkileyebilir.

Konuşmanız ilgi çeksin

İş görüşmelerinde sadece işle ilgili konular hakkında konuşarak istediğiniz sonuca ulaşamayabilirsiniz. Ne konuştuğunuzun yanısıra, nasıl konuştuğunuzdan bahsediyoruz. Konuşmanızdaki akıcılık, anlaşılır cümleler ve ifadeler de sonuca ulaşmada etkilidir. Eğer mülakat sırasında “Anlattıklarınız bizim sorduklarımızla ilgili değil” cümlesiyle karşılaşmak istemiyorsanız net cümlelerle konuşmaya özen gösterin. Unutmayın, her dakika önemli.




-alıntı-
 
Top