IQ= 228 Marilyn vos Savant...

eFSaNe_KaRTaL

| çArŞı |
Özel üye
MarilynvosSavant.jpg

Marilyn vos Savant
(telaffuzu /ˌvɒs səˈvɑːnt/; d. 11 Ağustos 1946

"En yüksek IQ (228 IQ)"' kategorisinde Guinness Rekorlar Kitabı'nda yer alan ABD'li dergi köşe yazarı, yazar, okutman, ve oyun yazarı. 1986'dan beridir çeşitli konularda okuyuculardan gelen soruları ve problemleri çözdüğü Parade dergisinde Ask Marilyn ("Marilyn'e Sor") köşesini yazmaktadır.


Biyografi

Vos Savant, sırasıyla Almanya ve İtalya'dan Birleşik Devletler'e göç etmiş olan Joseph Mach ile Marina vos Savant'ın çocuğu olarak St. Louis, Missouri şehrinde doğdu. Vos Savant, erkekler ve kadınların evlilik öncesi soyadlarını, erkek çocukların babalarının soyadını, kızların ise annelerinkini kullanmalarını gerektiğine inanmaktadır. Bilgin anlamına gelen "savant" kelimesi, ailesinde iki şekilde kullanıldığı görülmektedir: anne tarafından büyükbabasının soyadı vos Savant iken anne tarafından büyükannesinin kızlık soyadı Savant idi. Vos Savant, Alman ve İtalyan'dır, ve fizikçi ve filozof Ernst Mach'in soyundan gelmektedir.

Gençlik yıllarında vos Savant, babasının marketinde çalışarak zaman geçirdi ve okumaktan ve yazmaktan zevk aldı. Bazen makaleler yazdı ve sonradan onları, takma bir ad altında yerel gazetede yayımladı. 16 yaşındayken üniversiteli bir öğrenci ile evlendi fakat 20'li yaşlarında olduğu dönemde evliliği boşanma ile sona erdi. 35 yaşındayken, ikinci kez evlendi.

Ailesinin daha faydalı bir branş isteğine karşın Washington University in St. Louis'de felsefe eğitimi aldı. İki yıl sonra, aile yatırım işine yardım etmek için okulu bıraktı. Vos Savant, 1980'li yıllarda New York City'ye taşındı. Parade dergisindeki haftalık köşesinden önce, "I.Q. testleri" içeren Omni I.Q. Quiz Contest for Omni'yi yazdı.

Vos Savant, Jarvik yapan kalbin geliştiricilerinden biri olan kocası Robert Jarvik ile beraber New York City'de yaşamaktadır. Vos Savant, Jarvik Heart, Inc. şirketinin baş mali memurudur. Toastmasters International tarafından "1999'un beş seçkin konuşmacısı" ndan biri seçildi ve 2003 yılında, The College of New Jersey tarafından üniversite akademik derece olan Doctor of Letters onursal derecesi aldı.

Çalışmaları

1985 – Omni I.Q. Quiz Contest
1990 – Brain Building: Exercising Yourself Smarter (Leonore Fleischer ile beraber)
1992 – Ask Marilyn: Answers to America's Most Frequently Asked Questions
1993 – The World's Most Famous Math Problem: The Proof of Fermat's Last Theorem and Other Mathematical Mysteries
1994 – More Marilyn: Some Like It Bright!
1994 – "I've Forgotten Everything I Learned in School!": A Refresher Course to Help You Reclaim Your Education
1996 – Of Course I'm for Monogamy: I'm Also for Everlasting Peace and an End to Taxes
1996 – The Power of Logical Thinking: Easy Lessons in the Art of Reasoning…and Hard Facts about Its Absence in Our Lives
2000 – The Art of Spelling: The Madness and the Method
2002 – Growing Up: A Classic American Childhood
 
Top