• Merhaba Ziyaretçi.
    "Yapay Zeka Objektif " Fotoğraf Yarışması başladı. İlgili konuya  BURADAN  ulaşabilirsiniz. Sizi de bu yarışmada görmek isteriz...

iPhone 13 serisinde gelmesi beklenen 5 özellik

Apple'ın önümüzdeki haftalarda piyasaya sürmeye hazırlandığı iPhone 13 serisinde gelmesi beklenen 5 özellik ne?

apple-iphone-13.jpg

Akıllı telefon piyasasının büyük oyuncularından Apple, önümüzdeki haftalarda merakla beklenen iPhone 13 serisini vitrine çıkarmaya hazırlanıyor. Şirket, seri ile birlikte çeşitli yenilikleri de kullanıcıların beğenisine sunmayı planlarken, eleştirildiği bazı konularda da ciddi şekilde revizyona gittiğini gösteriyor. Peki, iPhone 13 serisi ile birlikte gelmesi beklenen en muhtemel 5 özellik ne?

iPhone 13 serisinde gelmesi beklenen 5 özellik​

1. Çentiklerin küçülmesi

2017 yılının Eylül ayında Apple’ın güçlü özelliklerinin yanı sıra tasarım tarafında da ciddi yeniliklerle gelen iPhone X modeli vitrine çıktı. Özellikle ekran tarafında kullandığı çentikle dikkatleri üzerine çeken cihaz, akıllı telefon sektöründe uzun yıllar sürecek yeni bir trend başlatmıştı.

Apple’ın ardından neredeyse tüm akıllı telefon şirketleri, cihazlarını çentik tasarımı ile birlikte piyasaya sürdü. İlk etapta kullanıcılar tarafından fazlasıyla benimsenen çentik, belirli bir zaman sonra tepki çekmeye başladı. Şirketler, artık klasik hale gelen ve kullanıcıları sıkmaya başlayan çentiğin yerine farklı tasarımlar denemeye başladı. Bunlara pop-up kamera veya ekran altı kamera gibi teknolojileri örnek gösterebiliriz.

Ancak bu şirketlerin aksine Apple, son olarak piyasaya sürdüğü iPhone 12 serisinde bile çentik tasarımını tercih etti. Apple’ın yıllardır sürekli olarak çentik tasarımını kullanması ciddi şekilde tepki çekerken, şirkete yakın kaynaklardan gelen bilgilere göre iPhone 13 serisinde de kullanıcıların isteği gerçekleşmeyecek. Ancak bu sefer durum biraz daha farklı olacak.

Son dönemde sızdırılan bilgiler ve serinin ortaya çıkan maketlerini göz önüne alırsak Apple, iPhone 13 serisinde kullanılacak çentiklerin boyutunu yüzde 25 oranında küçültmeyi planlıyor.

2. Pil kapasitelerinin artması

iPhone 13 serisinde gelmesi beklenen 5 özellik
iPhone 13 serisinin pil özellikleri ile ilgili son dönemde kullanıcıları heyecanlandıracak yeni bir iddia ortaya çıktı. Ünlü analist Ming-Chi Kuo’ya göre Apple, ”Soft Board Technology” olarak adlandırılan yeni pil teknolojisi sayesinde serinin tüm modellerinde mevcut pil boyutunu artırmadan daha fazla pil kapasitesi sunmayı planlıyor.

Buna göre iPhone 13 mini, iPhone 13 ve iPhone 13 Pro modellerinde yüzde 10, iPhone 13 Pro Max modellerinde ise yüzde 18’lik bir pil kapasitesi artışı olacak.

3. Ekran tazeleme hızlarının 120 Hz olması

Son dönemde amiral gemisi sınıfında yer alan Android telefonların 90 Hz ya da 120 Hz tazeleme hızlarına sahip paneller kullanmasına rağmen Apple, iPhone 12 serisinde 60 Hz standart tazeleme hızı sunan paneller tercih etmişti. Şirket her ne kadar yazılım desteği ile gayet akıcı bir ekran deneyimi sunsa da, iPhone 13 serisi ile birlikte bambaşka bir yol izleyecek.

Şirkete yakın kaynaklardan gelen bilgilere göre Apple, bu sene Samsung Display ile ortaklığa giderek serinin Pro ve Pro Max modellerinde LTPO paneller kullanacak. Bu sayede ekran tazeleme hızları 1 Hz ila 120 Hz arasında uyarlanacak. Yani tazeleme hızları gerekli durumlarda 120 Hz kadar çıkarken, aksi durumlarda da 1 Hz’e kadar düşecek. Böylelikle güç tüketiminde yüzde 20’lere varan bir azalma meydana gelecek.

4. Kamera lenslerinin büyümesi

Hatırlanacağı üzere geçtiğimiz aylarda Unbox Therapy adlı bir Youtube kanalı aracılığıyla iPhone 13 Pro Max modelinin maketi karşımıza çıkmıştı. Bu makette iPhone 12 Pro Max modeline kıyasla en dikkat çeken değişiklik küçülen çentiklerin yanı sıra kamera lenslerinin ciddi oranda büyümesiydi.

Bu tür maketler, genellikle Apple tedarik zinciri kaynakları tarafından sızdırılmış bilgiler doğrultusunda tasarlandığı için iPhone 13 Pro ve Pro Max modelinde kamera lenslerinin büyümesini bekliyoruz. Bu da sensörlere daha fazla ışık girmesi ve daha kaliteli fotoğraflar çekilmesi anlamına geliyor. Bununla birlikte iPhone 13 ve iPhone 13 mini modellerinde ise böyle bir değişikliğin olup olmadığı ise şu an için merak konusu.

5. Face ID‘nin gözlük veya maske takılması durumunda da çalışması

Apple’ın iPhone X modeli ile birlikte kullanıcıların beğenisine sunduğu teknolojilerden biri de şüphesiz Face ID. Herhangi bir parola girmeye gerek kalmadan kullanıcıların yüzünü tarayarak ekran kilidini açmalarına olanak sağlayan bu özellik, maalesef aynı başarıyı gözlük veya maske gibi yüzün belirli kısımlarını kapatan aksesuarların takılması durumunda gösteremiyordu.

Özellikle 2019 yılının sonlarına doğru patlak veren koronavirüs salgınından korunmak için sürekli olarak maske takılması gereken bu dönemlerde kullanıcıların işini bir hayli zorlaştıran Face ID, iPhone 13 serisi ile birlikte daha da yetenekli bir hale gelecek.

Şu an için Apple’ın Face ID üzerinde nasıl bir değişiklik yaptığı bilinmese de, şirkete yakın kaynaklardan gelen bilgilere göre, iPhone 13 serisinde yeni bir kamera düzeni bizleri karşılayacak. Böylelikle Face ID, gözlük veya maske gibi aksesuarların takılması durumunda da gayet başarılı bir şekilde çalışacak.

Kaynak: SDN
 
Top