İnsanlar Tarafından Tahrip Edilen Paha Biçilemez 8 Sanat Eseri

Enda

Neylersin!!!
V.I.P

İnsanlar Tarafından Tahrip Edilen Paha Biçilemez 8 Sanat Eseri

“Lütfen dokunmayınız!” ya da “Eserlere dokunmak yasaktır!” gibi uyarılara hemen hemen hepimiz aşinayız. ? Ancak bildiğiniz gibi kimileri bu kurallara uymamayı bir çeşit eğlence olarak görüyor. Bu tip sorumsuzlukların doğurduğu sonuçlarsa sandığımızdan çok daha ciddi olabiliyor. Fotoğraf çekmek, merakını gidermek ya da “minik bir çılgınlık” yapmak için birbirinden önemli sanat eserlerine dokunan ve işin sonunda bir kaosa yol açan insanların hikayelerini dinlemeye hazır mısınız? ? İşte sorumsuz insanlar tarafından tahrip edilen, paha biçilemez 8 sanat eseri…

1. Venus Victrix​

sanat eseri

Geçtiğimiz temmuz ayında ismi açıklanmayan Avusturyalı bir turist, selfie çekmeye çalışırken Venus Victrix heykelinin ayak parmaklarına zarar verdi. İncelenen kamera kayıtlarında görevliler, turistin aslında heykele zarar verdiğini farkında olduğu gördü. Bunun üzerine polis, müzenin rezervasyon kayıtları sayesinde adama ulaştı ve adam, yol açtığı tahribat için özür dileyerek gerekirse restorasyon işlemlerinin ücretini karşılayabilceğini söyledi.

2. Dom Sebastiao heykeli​

sanat eseri

2016 yılında 24 yaşındaki bir genç Lizbon’da bulunan 126 yıllık Dom Sebastiao heykeline tırmandı. Amacı mı? Elbette selfie çekmek… ? Heykel yere düştü ve adeta paramparça oldu. Olayın sorumlusu genç ise kaçmaya çalışırken yakalandı ve sanat eserine zarar vermekten yargılandı.

3. Statua Dei Due Ercole​

sanat eseri

2016 yılında Loggia dei Militi Palace’ı ziyaret eden iki turist, selfie çekmek için fotoğrafta gördüğünüz Dei Due Ercole heykeline tırmandı. 300 yıllık heykelin orta kısmında yer alan kısım, yere düşerek parçalandı. Turistler vandalizmle suçlandı ve hükümet, gerçekleşen hasarın değerlendirilmesi için çeşitli uzmanların yardımına başvurmak durumunda kaldı.

4. Ecce Homo​

sanat eseri

Son yılların en ses getiren restorasyonlarından biriyle devam edelim. Aslen 1930’lu yıllarda Elías García Martínez tarafından resmedilen bu İsa portresi, İspanya’da bir kilisede yer alıyordu ve nemden dolayı büyük zarar görmüştü. Kilisenin restorasyonu sırasında cemaatten biri olan 80 yaşındaki Cecilia Gimenez, bu önemli resmi restore etmeye karar verdi. Bunu yapmak için izin aldığını iddia eden yaşlı kadın, adeta eseri mahvetti desek abartmış olmayız. Kilise, sonrasında eseri düzeltmek için çeşitli uzmanlarla görüşse de eserin bu halinin daha fazla ilgi çektiğini fark etti. Bu nedenle eseri restore etmekten vazgeçtiler.

5. Qing Dynasty vazoları​

5-8-1013x675.jpg

Müze ziyaretlerinizde aklınızda bulundurmanız gereken bir başka kural da ayakkabılarınızı bağlamak! 2006 yılının şubat ayında, Cambridge’de bulunan Fitzwilliam Museum’u ziyaret eden Nick Flynn; merdivenlerde yönünü değiştirmeye çalışırken ayakkabı bağıcığına takıldı ve düştü. Tutunabileceği hiçbir yer olmadığı için sert bir şekilde düşen Flynn, pervazda yer alan vazoların paramparça olmasına neden oldu. Kendisi bu kazadan yara almadan kurtulmuş olsa da 1600 ve 1700’lü yıllarda üretilen ve 100 bin dolardan fazla fiyat biçilen vazolar, adeta tuzla buz oldu. Müzeye girişi yasaklanan Flynn, yaşananları bir dizi talihsizlik olarak nitelendirdi. 2006 yılında Penny Bendall adındaki bir seramik sanatçısı, 113 parçaya bölünen vazolardan birini onardı.

6. Annunciazione​

6-10-661x675.jpg

2013 yılında Floransa’daki bir müzeyi ziyaret eden Amerikalı bir turist, kendi serçe parmağını ünlü Bakire Meryem heykelinin serçe parmağıyla karşılaştırmak istedi. Adam, heykele fazla yaklaşınca 600 yıllık heykelin parmaklarından biri koptu. Neyseki kopan parmak, orijinal parça değildi! Umuyoruz ki ikinci restorasyon işlemi çok daha sağlam olur. ?

7. The Drunken Satyr​

7-min-scaled.jpg

2014 yılında yine bir turistin selfie aşkı yüzünden sol bacağı tahrip olan bu heykel, neyseki MÖ 220 yılına ait bir heykelin replikasıydı. İşin üzücü yanı ise replika da 1800 yılında yapılmış, önemli ve değerli bir eserdi. Bu üzücü kaza gerçekleştiğinde heykelin çevresindeki güvenlik kameraları ne yazık ki çalışmıyordu. Ancak görgü tanıklarının ifadesine göre bir turist heykele tırmanmış ve bacağına oturarak poz vermek istemişti. Ancak toprak ve alçı kullanarak yapılan bu heykel, ağırlığa dayanamadı ve parçalandı.

8. The Actor​

8-675x675.jpeg

Neredeyse 2 metre uzunluğa sahip olan bu ünlü Picasso eseri, ne yazık ki bir turistin gazabına uğradı. Ayağı takılan bir kadın, dengesini kaybedince eserin üzerine düştü. Bu da eserin sağ alt köşesinde 15 cm uzunluğunda bir yırtık oluşmasına neden oldu. Eserin onarılması ise yaklaşık 3 ay sürdü. Üç ayın ardından müzeye geri dönen eserdeki tahribat, neredeyse fark edilemeyecek düzeydeydi.

Alıntı
 
Top