• Merhaba Ziyaretçi.
    "Yapay Zeka Objektif " Fotoğraf Yarışması başladı. İlgili konuya  BURADAN  ulaşabilirsiniz. Sizi de bu yarışmada görmek isteriz...

İMKB radara yakalandı!

BeReNN

Alyam?
Özel üye
Türk hisse senetleri yeniden yabancıların radar ekranında: Dört dev yabancı bankadan Türk hisseleri için "al" tavsiyesi
666645_detay.jpg


Morgan Stanley'nin yapılan açıklamasında, ekonomistlerinin, Türkiye'nin gelişen piyasalar arasında Rusya'dan sonra en düşük kamu borcuna sahip ülke olmasını ve petrol fiyatlarındaki gerileme ile birlikte cari açığın daralmasını beklediklerine dikkat çekti. Banka ayrıca, Türkiye ekonomisi için aşırı ısınmanın artık manşet konu olmadığını kaydetti.

BORSA FAZLA DÜŞTÜ, SORUNLAR BÜYÜK ÖLÇÜDE FİYATLANDI

Morgan Stanley'in raporunda, Türkiye piyasasının yıl başından bu yana süren düşük performansının (dolar bazında - % 25.3) ardından, ekonomik sorunların büyük oranda fiyatlandırılmasının iyi bir haber olduğunu vurguladı.

DÜŞÜK BÜYÜME BANKALARA UYAR

Morgan Stanley ayrıca Türk bankaları için tavsiyesinin "overweight" olduğunu zira, düşük büyüme ortamının bankalara uyduğunu kaydederek, "Cari işlemler açığının fonlanmasına ve enflasyona yönelik endişeler azalıyor ve parasal gevşeme için potansiyel var. Bu durum bankaların kârını artıracaktır" yorumunda bulundu.

4 BANKA'DAN TAVSİYE ARTIŞI

Böylece Citigroup, Unicredit ve Deutsche Bank'tan sonra Türkiye için tavsiye yükselten yabancı bankaların sayısı 4'e yükseldi.
Morgan Stanley'nin de kervana katılmasıyla İMKB, dünkü satıcılı seansların ardından bugün yüzde 1'in üstünde bir sıçrama gerçekleştirdi. 55 bin seviyelerini tekrar zorlayan İMKB, Avrupa bankalarının yeniden sermayelendirilmesinin yarattığı endişeyle global borsalarda yaşanan düşüşten etkilenerek ikinci seansta geri çekilme yaşadı. Borsa endeksi 54 bin 500'ün üzerinde kendine yön aradı.
Son 5 dakikaya bu kararsızlıkla giren İMKB, son üç dakikada ise son günlerde çok sık yaşanan klasik hareketini gerçekleştirdi ve 55 bin seviyesinin çok az altında alım-satım savaşı gerçekleşti. Ayı ve boğaların kapıştığı görüntüsünün yaşandı bu dakikaların ardından son 10 saniye içerisindeki alım emirleri daha ağır basmış göründü ve İMKB günü bir günlük aranın ardından yeniden 55 bin puanın üzerinde tamamladı.
İMKB'nin günlük kapanışı 55 bin 19 puandan ve Avrupa borsalarının yüzde 1.5-2 arasında değer kaybetitği günde yüzde 1.78 yükselişle gerçekleşti.

SORUN ISINMA DEĞİL RESESYON MU?

Buna karşılık BoA Merrill Lynch'in açıklaması kafa karıştırdı.
Dün Goldman Sachs'dan gelen TL uyarıları soru işareti yaratmıştı. Bugün ise Merrill Lynch, Türkiye ekonomisi için yüzde 3 olan 2012 yılı büyüme tahmini üzerindeki aşağı yönlü risklerin arttığını ve bundan önceki resesyonları temel alan modellere göre Ağustos ayı itibarıyla resesyon olasılığının yüzde 50'ye yaklaştığını belirtti.

AB ZAYIF BANKALARI SERMAYELENDİRMEYİ TARTIŞIYOR

Uluslararası bankalardan gelen bu açıklamalar İMKB'yi tekrar 55 bin sınırına taşırken, Avrupa'da ise bankalara yönelik endişeler giderek derinleşiyor. Öte yandan Euro bölgesindeki zayıf bankaların sermayelendirilmesi konusunda da önemli adımlar atılmasının eşiğine gelindi. Bir AB yetkilisi, Avrupa Birliği maliye yetkililerinin zayıf bankaları nasıl sermayelendirebileceklerini tartışmak için bugün biraraya geleceğini açıkladı.

Piyasa işlemlerinin sürdüğü Avrupa'da banka hisseleri 29 ayın en düşüğüne gerilerken, STOXX Avrupa 600 Bankacılık Endeksi yüzde 3 değer kaybetti.

Avrupa'nın en büyük 300 şirketini kapsayan FTSEurofirst 300 Endeksi de yüzde 1,7 oranında düşerek 894,62 puan oldu. Endeks böylece iki yılın en düşük seviyesine geriledi.

Fransız Societe Generale Bankasının hisseleri yüzde 6,5, Credit Agricole Bankasının hisseleri yüzde 4,3 ve Alman Commerzbank'ın hisseleri de yüzde 2,5 oranında düştü.

Londra Borsası'nda FTSE-100 Endeksi yüzde 0,07, Paris Borsası'nda Cac 40 Endeksi yüzde 1,31 ve Frankfurt Borsası'nda Dax Endeksi yüzde 1,53 indi.

Avrupa'da ayrıca İtalya'da Milano Borsasında FTSE MIB Endeksi yüzde 3,11, İspanya'da Madrid Borsasında IBEX Endeksi yüzde 2,21, Hollanda'da AEX Endeksi yüzde 1,24, İsveç Borsası'nda OMX 30 Endeksi yüzde 0,92, Yunanistan'da Atina Borsası yüzde 0,99 ve Rusya'da Moskova Borsası'nda MICEX Endeksi yüzde 0,19 değer kaybetti.

Avrupa'da İtalya ve Yunanistan'ın, tasarruf paketlerinin uygulanmasına karşı içeride tepkilerin artması nedeniyle bu paketleri uygulamada niyetli olup olmadığı konusunda şüphelerin artmaya başlaması borsaları olumsuz etkiliyor.

Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble'nin, Avrupa Birliği (AB), Avrupa Merkez Bankası (AMB) ve Uluslararası Para Fonu (IMF) temsilcilerinin Yunanistan ile ilgili raporunun ''olumsuz'' olması halinde bu ülkenin yardım alamayabileceği açıklaması da borsalarda olumsuz yankılandı.
 
Top