Ilya Yefimovich Repin, Rus ressam

Suskun

V.I.P
V.I.P
Zaporojtsi: Aslında hiç varolmamış uydurma Türk sultanı (4.mehmet)e gönderilen alay ve küfür mektublarını yazan Zaporojya Kazakları adıyla da bilinen tablo. Etnolog Dmitri Yavorinitski'nin ciddiyetsiz ve uydurma kaynaklarından esinlenen İlya Repin, 1880'de skeçe başladı ve 1891'de tamamladı. (Rusya Müzesi, Sankt Petersburg)

ilta-yefimovich.jpg


Bu tablo İlköğretim okullarının ders kitablarında yer almaktadır.Halen Slavyan ülkeler bunun bir gerçek olduğunu sanmaktadır...

İlya Efimoviç Repin

(d. 5 Ağustos 1844, Ukrayna (Jülyen takvimi: 24 Temmuz) - ö. 29 Eylül 1930, Kuokkala, Finlandiya)

Rus ressam.


Repin'in biyografisin yazmış olan F. ve J. Parker, onun Rus sanatındaki konumu hakkında şöyle demişlerdir:

"Batı sanat tarihçileri ve eleştirmenleri Repin'in başarı ve katkılarını fazla önemsememişlerdir, ya onun 'millî' kimliği takdir edilmediğinden veya --ki bu daha muhtemeldir-- Repin teknik bir yenilikçi veya yeni bir sanat ekolunun yaratıcısı olmadığından. Üstelik o bir realistti ve modernist değildi. Lâkin, hem devrim öncesi hem de Sovyet Rusya'da, Repin'in yeri Dostoyevski ve Tolstoy, Mussorgsky ve Rimsky-Korsakov'un yanı başındadır. O her şeyden önce Ruysa'nın en önde gelen millî sanatçısıdır, eserleri Igor Grabar'ın önermiş olduğu millî sanat kıstaslarına uymaktadır: halkın ruhunu yansıtmalı, onun düşünce ve emellerini ifade etmeli; heyecanlandırmalı ve onun tarafından anlaşılabilir olmalıdır."
 
Top