İlişki bitirilirken kullanılan noktalama işaretleri

YoRuMSuZ

Biz işimize bakalım...
Uzun süredir aşk bölümüne uğramamıştım. Bu başlığa rastlayınca tam da bizim aşk bölümüne uygun diye düşündüm. :) Gerçekten bir ilişki bitirilirken kişiler farkında olmadan belirli noktalama işaretlerini mi kullanıyorlar? Her zaman kullanılan noktalama işaretlerinin kullanım ağırlığı değişime uğruyor mu acaba?

İlişki bitirme aşamasında kullanılan emojilerde belirgin değişimler olduğu aşikap peki noktalama işaretlerinde durum neymiş gelin birlikte görelim. :)

iliski-ayrilik.jpg


Nokta: İlişkiyi gerçekten bitirir. söylenecek bir şey de kalmamıştır. uzamaz ilişki. biter. nettir.

Virgül: Kesinlikle devam edeceği herkes tarafından bilinen ilişkidir. genelde uzun ilişkilerde sık sık virgül kullanılır. Tarafların ayrılmadığını yakın arkadaşlar çok iyi bildiği gibi, ilişki içinde olan taraflar da içten içe bilir ama bu panik olmalarını engellemez. Virgülle ayrılma genelde karşı tarafa kaybetme korkusu salma için kullanılır. İlişkide bu virgüllerden çok kullanılırsa sonunda nokta koymak gerekecektir. Çünkü bitse de kurtulsak ruh hali baskın olmaya başlayabilir. genelde bir tutam cesaret bu tarz ilişkileri bitirmek için yeterlidir.

Noktalı Virgül: Yine uzun ilişkilerde görülen bir ayrılık türüdür. virgülün aksine ortada ayrılmak / ara vermek için elle tutulur bir sebep vardır. Taraflar ara verir. düşünmeleri gerekir. muhtemelen ilişkiye tekrar başlanacaktır. Yapıcıdır. Bu nedenle virgülden çok daha olgun bir noktalama işaretidir.

Soru İşareti: bir taraf ayrılalım der. karşı tarafın ayrılmayalım n’olur beraber olalım demesi beklenir aslında. Bu bir testtir. sorudur. karşı taraftan gelecek tepkiye göre başka bir noktalama işaretine dönüşür.

Ünlem: bir tarafın kabahatli olduğu durumlarda karşı taraf ilişkiyi ünlemle bitirebilir. ilişkiyi bitiren kişi açıklama beklememektedir. geri dönüşü pek yoktur.

İki Nokta Üst Üste: Ayrılmanın sebeplerinin uzun uzun anlatıldığı ilişki bitirme şeklidir. Bu sebepler maddeler halinde sıralanabileceği gibi paragraf haline de getirilebilir. Sonunda kullanılacak noktalama işareti ise bu maddeler üzerinde yapılan müzakerelerle belirlenir.

Üç Nokta: Romantik, isteksiz ama mecbur ilişki bitirme yöntemidir. kendine acı çektirmeyi seven kişiler tarafından kullanılabileceği gibi gerçekten ayrılması gereken kişilerce de sıkça kullanılır. Soru işaretini andırabilir çünkü ikisinde de ilişki bitirilmek istenmemektedir.

Tırnak İşareti: Çirkin bir ilişki bitirme yöntemidir. Ben sana layık değilim, daha iyilerini hak ediyorsun, sorun sende değil bende gibi klişeleşmiş sözlerden alıntı yapılır.

Denden: Tırnak işaretini kullanan kişiler tarafından bazen bu işaret de sıkça kullanılır. Tırnak işaretinde belirtilen bahaneler karşı taraf için yeterli olmadığında ayrılmakta ısrarcı olan kişi bu işarete başvurur.

Parantez: İlişkinin bitme sebebi karşı tarafa söylenenle aynı değildir. örnek vermek gerekirse: aslında ben sana layık değilim denirken parantez içinde daha güzelini buldum denmektedir.

Alıntıdır...
 
Top