• Merhaba Ziyaretçi.
    "Yapay Zeka Objektif " Fotoğraf Yarışması başladı. İlgili konuya  BURADAN  ulaşabilirsiniz. Sizi de bu yarışmada görmek isteriz...

İl İl Yöresel Kıyafetler

yilmaz27

Ne Mutlu Türküm Diyene
Site Yetkilisi
Süper Moderatör
Kilis
135319.jpg

Kilis, sonradan il olarak ayrılan illerimiz arasındadır. Bundan önceki bağlı oldugu il Gaziantep'tir. Haliyle tarihi boyunda Gaziantepe bağlı oldugu sebepten ötürü yöresel kostümler'in görselliği milli kostümleri yansıtan aksesuar ve parçaları Gaziantep ili İle aynıdır. Folklor kostüm'leri olarak incelersek eğer Kilis kostümü'nün imalatında kullanılan kumaşlar özenle seçilmekte olup kumaşların kalitesinin yöresel olmasına dikkat edilmektedir.

Kilis erkek kostümünün içerisindeki aksesuarlar ve parçaların başlıcaları şunlardır; keçe fes veya karton festen başlık, üzerine ipeksi veya dokuma kuşaktan baş dolaması, içerisine kutni veya şile bezi kumaş türlerinde gömlek, sırma, pullu ve simli işlemelerden oluşan ve yöresel ezgiler taşıyan kollu cepken, deri silahlık, ipeksi kumaştan veyahut dokuma kumaştan bel dolaması, yöresel potur Kilis yöresi'ni yansıtan şalvar ve deri dilli ayakkabı kulanılmaktadır.

Kilis bayan yöresel kostümünün içerisindeki aksesuarlar ve parçaların ise başlıcaları; boncuk işlemeli karton fes üzerine işlenen başlık, dantelli yemeni yazma, pullu işlemeli kutni kumaştan üç etek, dokuma bel dolaması, yöresel şalvar ve deri tokalı ayakkabı kullanılmaktadır.

Kostümler alıcının isteği üzerine tasarlanıp farklı aksesuarların bir araya geitirlmesi ile üretilmektedir. kostümün maliytini arttırmak veyahut azaltmak amaçlı seçilen kumaşlar birincil sınıf atölye ortamlarında usta ellerce üretilmektedir. alıcı kostümleri ister kiralık istersede toptan parekende olarak satın alabilmektedir. dünyanın her kıta ve ülkesine kapıda teslimat imkanları ile hizmet vermekte olup her yöre ve kesime hitap etmekteyiz.
 

yilmaz27

Ne Mutlu Türküm Diyene
Site Yetkilisi
Süper Moderatör
Osmaniye
135049.jpg

Osmaniye Yöresel Kıyafeti ,folklör kostümleri içerisinde Çok farklı bir yere sahiptir.Bu kostümün adana ilimizin kıyafetinin esintilerini taşımakta olsada renk ve işleme bakımından farklıdır.Bu kostümün kiralık ve çocuk için olanı mevcuttur.Kostümün kumaşarı Bossa ve alpaka kumaş erkek kıyafeti nde,bayan da ise basma ve şile bezi kumaşlardandır.

Osmaniye kostümü erkeklerde uzun kollu cepken bir diğer adıyla ceket üzerine sırma ve sutaşı işlemeler mevcuttur.Astar olarak pamuklu astarla kumaşa dikilir.Kostümün belinde ismaliye dokuma kuşağı bulunmaktadır.Dokuma kuşağı eni 50 cm boyu ise 2 metredir.Bu belinde tok bir görsellik ve duruş sağlar.Başında ise anadolu kostüm lerinde genel olarak kullanılan keçe yünlü fes kullanılır.Keçe fes üzerine ise sarı iyi poşi bağlanır.Şalvar bol ve adana şalvar görüntsünde olsada biraz daha fazla ağlı ve bol duruşludur.Kostümün ayakkabısı ise deri ayakkabı içerisinde kullanılan gömlek şile bezi hakim yakalı gömlektir.Ayrıca bazı köy ve ilçelerinde ise işlemeli şile bezi gömlek kullanılır:Ayakkabı deri ayakkabıdır.

Bayan Osmaniye kostüm basma şalvar , şile bezi halim yaka gömlek, beşi bir yerde gerdanlık kurdela üzerine dikilmiş, belinde dokuma heybe çantası, uzun krep yazma, başında tepeli ve karton kısa fes önünde işlemeli önlük belinde ise kaytan kullanılmaktadır.Ayakkabı olarak ise deri ayakkabı kullanılır.
 

yilmaz27

Ne Mutlu Türküm Diyene
Site Yetkilisi
Süper Moderatör
Düzce
images

YÖRESEL GİYİM:
Düzce köylerinde kıyafet farklılıkları görülmektedir. Bir köyde Karadeniz'de olduğu gibi peştamal, yün kuşak, çorap ve lastiği olan köylümüz; diğer bir köyde şalvarı ve feracesiyle değişik giysi sunmaktadır. İşlemeli cepkenler, pembe şalvarlar, iğne oyalı yemeniler, tel kırmalı örtüler, dokuma önlükler, heybeler maddi kültür unsurlarımızdandır.

HALK OYUNLARI VE FOLKLOR:

İlde Azeri, Çerkez oyunları ile Akçakoca yöresinde horonlar göze çarpmaktadır. Akçakoca'da görülen horonların büyük bir bölümü Rize, Hemşin, Hopa yörelerinde oynananlardır. Bunların bazılanda Gürcü özelliği de görülür. Azeri oyunlarında başta Şeyh Şamil olmak üzere genellikle Kars yöresinde oynanan oyunlara rastlanmaktadır.Oyunlara türüne göre; bağlama, kaval, davul, kemençe, tulum, mızıka ve zurna eşlik eder. Yöremiz halkı yaşayış bakımından nasıl bir mozaiği andırıyorsa halk oyunları yönünden de böyledir. Yörenin kendine has bir oyunu yoktur. Düğünlerde çıngırdaklı def, mızıka, akordeon, kemençe ve bağlama eşliğinde yöresel türküler söylenir. Çiftetelli, üçayak, rinna, abhaz oyunları oynanır. Düğünlerde çeşitli şenliklere de yer verilir. At yarışları, yağlı güreşler, çengi ve köçekler gelen davetlileri karşılarlar. Düğün gecelerinde muhabbet tertiplenir, gençler geç saatlere kadar muhabbete devam ederler. Çerkez ve abaza muhabbetlerinde 'capşu' denilen meşhur oyunları oynanır. Ayakta duran genç kimin eline vurmuşsa ayakta o kalır, diğerleri oturur. Oyun böylece devam eder. Muhabbet esnasında en büyük kimse onun izni alınmadan odadan çıkılmaz.
 
Top