I. Dünya Savaşı Madalya ve Nişanları

Suskun

V.I.P
V.I.P
I. Dünya Savaşı Madalya ve Nişanları

* Demir Haç

* Harp Madalyası

* Kılıçlı Mecidi Nişanı

Demir Haç
120px-EK_1class.png

Demir Haç 1. Sınıf
Tür
Kahramanlık Madalyası
Olası hak sahipleri Askeri personel
Veriliş nedeni Başarılı İttifak askerlerine
Durum Artık verilmemektedir
İlk verilişi 10 Mart 1813
Son verilişi 31 Aralık 1946

120px-EK_2class.png

Demir Haç 2. Sınıf


*Demir Haç (Almanca: Eisernes Kreuz, kısaca: EK)

Demir Haç madalyası ilk kez, Prusya Kralı III. Friedrich Wilhelm tarafından 10 Mart 1813 tarihinden itibaren verilmeye başlanmış Alman Savaş nişanıdır. Alman mimar, ressam Karl Friedrich Schinke tarafından dizayn edilmiştir. Napolyon ile yapılan savaşlar sırasında, Fransız-Alman savaşı sırasında (1870), Birinci ve İkinci Dünya Savaşı sırasında savaşta yararlılık gösteren askerlere verilmiştir.

Önceleri göğüse takılan 2. sınıf ve boyuna asılan 1. sınıf iki ayrı madalyadan ibaretken, 2. Dünya Savaşında, 1. sınıf madalyaya ek olarak “şövalye sınıfı” adı altında bir madalya türü daha ortaya çıkmıştır.
Şövalye sınıfı Demir Haç madalyaları

* Şövalye Haçı
* Şövalye Haçı ile Meşe Yaprağı
* Şövalye Haçı ile Meşe Yaprağı ve Kılıç
* Şövalye Haçı ile Meşe Yaprağı ve Kılıç ile Pırlanta ilaveli
* Şövalye Haçı ile Altın Meşe Yaprağı ve Kılıç ile Pırlanta ilaveli


108px-RK_EK.png

Demir Haç madalyasının Şövalye sınıfı


108px-RK_EK_mit_einchenlaub.png

Meşe yaprağı ilaveli


108px-RK_EK_mit_ol_sw.png

Meşe yaprağı ve kılıç ilaveli


108px-Knight%27s_Cross_of_the_Iron_Cross_with_Oakleaves%2C_Swords%2C_and_Diamonds.png

Altın meşe yaprağı, kılıç ve pırlanta ilaveli

 

Suskun

V.I.P
V.I.P
200px-Gallipoli-star.jpg

Beyaz çizgili kırmızı şeridiyle birlikte Harp Madalyası
Osmanlı İmparatorluğu tarafından verilmektedir
Tür
Kahramanlık Madalyası
Veriliş nedeni I. Dünya Savaşı'nda büyük kahramanlık gösteren herkese verilir
Savaş I. Dünya Savaşı
Durum Artık verilmemektedir
İlk verilişi 1 Mart 1915​

Harp Madalyası, I. Dünya Savaşı'nda Osmanlı cephelerinde üstün cesaret ve kahramanlık gösteren Osmanlı ve İttifak Devletleri askerlerine Sultan Mehmet Reşat tarafından 1 Mart 1915'te verilen askerî nişandır. Osmanlı İmparatorluğu'nun en son madalyası olan Harp Madalyası, İngilizler tarafından Gelibolu Yıldızı (İngilizce: Gallipoli Star), Almanlar tarafından ise Demir Hilal (Almanca: Eiserner Halbmond) olarak adlandırılmıştır.

Madalyanın ön yüzünde beş köşeli kırmızı bir yıldız, onun ortasında gösterişli bir hilal vardır. Hilalin içbükeyinde Osmanlı padişahı Mehmet Reşat'ın tuğrası bulunmaktadır. Ayrıca tuğranın altına, Hicri takvime göre madalyanın verildiği tarih olan 1333 (Miladi takvime göre 1915) yılı işlenmiştir.
 

Suskun

V.I.P
V.I.P
150px-Medjidieorder.jpg

Kılıçlı Mecidi Nişanı
Osmanlı Devleti tarafından verilmektedir
Tür
Kahramanlık Nişanı
Veriliş nedeni Başarılı olan Türk ve yabancı askerlere verilir
Durum Artık verilmemektedir.
İlk verilişi 1844
Son verilişi 1917​

Kılıçlı Mecidi Nişanı, 1844'den itibaren verilmeye başlanmış olan askeri nişandır. Sultan Abdülmecit döneminde tasarlanmıştır. Çift kılıçlı nişan, beşer şualı yedi şubeden (köşe) ibarettir. Ortasında padişahın tuğrası yer almakta, etrafında kırmızı mineli fon üzerinde altın ile yazılmış "Gayret, Hamiyet, Sadakat" sözleri bulunmaktadır. Alt kısmında 1268 (1851) tarihi yazılıdır. Şua aralarında Ay Yıldız motifi ve nişanın asılma yerinde ona bağlı kırmızı mineli ay yıldız vardır. Şemsesi aynı modelde çift kılıçlıdır. Şua üzerlerinde ay yıldız motifleri bulunmaktadır. Mecidiye Nişanı Sultan Abdülmecid Hanın (1823-1861) 1851'de çıkardığı nişan, mecidi nişanı. Asıl adı “mecidi nişanı” olmasına rağmen halk arasında mecidiye nişanı adıyla anılmaktadır. Mecidiye nişanının beş rütbesi vardı. Birinci rütbesinden 50, ikinci rütbesinden 150, üçüncü rütbesinden 800, dördüncü rütbesinden 3000 ve beşinci rütbesinden 6000 adet basıldı. Yalnız birinci rütbenin murassaı (değerli taşlarla süslemesi) bulunmaktadır. Mecidiye nişanının ortasında çemberle çevrili kabarık kısımda bir tuğra yer alır. Bu kısmın etrafında kırmızı mineli bir fon üzerinde “gayret, hamiyyet, sadakat” kelimeleri; altındaysa, 1268 (1851) tarihi yazılıdır. Kordon ucuna asılan birinciyle, boyuna asılan ikinci ve üçüncü rütbeli nişanlar, hemen hemen aynı büyüklüktedir. Dördüncü rütbe daha küçük, beşinci rütbeyse en küçük olanıdır. Beşinci rütbe gümüş olup, diğerleri altındandır.

Mecidiye nişanı ilmiye ve askeriye mensuplarından üstün hizmet ve muvaffakiyet gösterenlere verilirdi. Birinci ve ikinci rütbelerin sahiplerine nişanları, padişahın huzurunda takılırdı.

Beratla verilen ve kullanılan mecidiye nişanı, kayd-ı hayat şartıyle verilir, nişan sahibinin ölümünde hazineye iade edilirdi.
Dış Görünüş Özellikleri

* Çap. : 6.5 cm. (Nişan)
* Çap. : 10 cm. (Şemse)
* Env. No. : 841/732
 
Top