Hürriyet Gazetesi - Hecelere ayrıma ile yanlış bilgi - ilkokul, ilköğretim

YoRuMSuZ

Biz işimize bakalım...
Türkiye'nin çok okunana gazetelerinden biri olan Hürriyet gazetesinde bulunan birleşik kelimelerin hecelere ayrılması ile ilgili iki haber birbirini yalanlıyor. Bu durum öğrencilerin de sınavlarda hecelere ayırma ile ilgili soruları yanlış cevaplamalarına neden oluyor.

İnsanları doğru bilgilendirmenin birinci önceliği olan gazetenin bu konuda iki farklı birbirini yalanlayan haberi yayında tutması çok ilginç. Bu yanlış bilgilendirme ile sınava giren öğrenciler de bu konu ile ilgili heceleme hataları yapıyorlar.

Söz konusu bilgi, birleşik kelime olan ilkokul ve ilköğretim sözcüklerinin hecelere ayrılması ile ilgili...

Alttaki linkte ilkokul sözcüğünün doğru hecelenişinin ilk-o-kul şeklinde, ilköğretim sözcüğünün doğru hecelenişi ise ilk-öğ-re-tim şeklinde olduğu belirtilmiş. (TDK'ya göre bu sözcükler il-ko-kul ve il-köğ-re-tim şeklinde hecelenir)

Link 1:

Ekran görüntüsü:
ilkokul-heceleme.png


Alttaki linkte ise, üstteki bilgiyi yalanlayacak şekilde (doğru olarak) ilköğretim sözcüğünün il-köğ-re-tim şeklinde hecelere ayrılmasının doğru olduğu belirtilmiş.

Link 2:

Ekran görüntüsü:
ilkogretim-heceleme.png



TDK'nın sayfasında ilkokul sözcüğünün il-ko-kul olarak hecelenmesi gerektiği belirtilmiş. İlköğretim sözcüğü de benzer bir birleşik kelime olduğu için aynı şekilde hecelenmesi gerekir. TDK'nın da artık şu birkaç yıl içinde yaptığı kural değişikliklerine bir son vermesi gerekiyor.

 

yilmaz27

Ne Mutlu Türküm Diyene
Site Yetkilisi
Süper Moderatör
her normal insan dogru yazar ama onlar nasil hecelemis bilemiyorum iste parayla okuyum yuksek lisans alanlarin sonu ne yazdigini nasil hecelendigini bilmez :-))
 

yesim434

Hırçın Karadeniz Kızı Biricik Yeşim
AdminE
Bu Ayın Lideri
Agzi olan konusuyor iste baska hic birsey degil birde dünya capinda bir gazete insanlara verdikleri ögretikleri yazinin nasil dogru oldugunu kendileri bile bilmiyor sonra bunu okuyan insanlar ne yapsin
 
Son düzenleme:
A

Aysel Cingöz

Ziyaretçi
TDK bu konuda net olarak kuralı belirtmiş. Yukarıdaki linkte açılan sayfada aynen şu ifade var.

İlk heceden sonraki heceler ünsüzle başlar. Bitişik yazılan kelimelerde de bu kurala uyulur: ba-şöğ-ret-men, il-ko-kul, Ka-ra-os-ma-noğ-lu vb.

Hürriyet gazetesi bir bilgi için hem doğru hem yanlış demiş. Demek ki gazetelere çok güvenmemek lazım.
 
Top