Her bayrağın bir hikayesi var

Bayragın ortaya çıkışı Çinlilere dayandı¤rılıyor. Hükümdarı ve maiyetini, diğer insan¤lardan ayırmak için kullanılmaya başlanan bayrak hızlı bir şekilde yayılarak Hindistan, İran, Mısır gibi yerlerde de kullanılıyor. Bugün bulunabilmiş en eski bayrak, 5 bin yıl önceye ait İran kaynaklı bir bez. Savaşlarda tarafları birbirinden ayırt etmek için fonksiyonel olduğu görülen bayrakların, belli ulusları temsiliyse ancak 15. yüzyılın sonlarında. Sonuçta ulusal bayraklar ancak modern ulus-devletin doğuşuyla netlik kazanıyor. Yani öyle uzun bir tarihi de yok. İki üçgenli Nepal ve kare biçimli İsviçre dışında bayrakların dikdörtgen olmasının pratik sebebi de gemilerin direklerinde, uzak mesafelerden seçilebilmelerini sağlamak.
Memleketimize gelince, Osmanlı'da her lonca yada ocağın da kendi bayrakları bulu¤nurken sadece padişah bayrağı ulusal nitelik taşımış.

14. yüzyılda beyaz bayrak kullanan Osmanlı, 15. yüzyılda kırmızıya geçmiş. Hepimizce malum olan o üç hilalli bayrak ise esas olarak donanmanın bayrağı. Bugünkü biçimiyle ay yıldız, 17. yüzyılın sonlarından itibaren Osmanlı'da ulusal ve resmi bayrak olarak benimseniyor. Ancak önemli pir farkla: Ayın içine giren yıldız sekiz köşeli! Abdülmecit dönemindeyse yıldızların köşeleri beşe iniyor. 29 Mayıs 1936 tarihli Bayrak Kanunu’yla da şekilleniyor.

İnsan bayrağın sıradan bir bez parçası olmadığını ne zaman anlar? Bir ayıklama yaparak hangi ülkenin bayrağı hangi anlama geliyor ona bakalım Sonuç belli en büyük bayrak' herkesin kendi bayrağı ...

ASTRONOMİK TESADÜF
Türk bayrağıyla ilgili olarak, Osmanlı'dan beri kullanılan ay yıldız figürünün doğuşunu Kosova Savaşı'na bağlayan görüş ağırlık kazanıyor. Buna göre I. Kosova Savaşı'ndan sonra ölen Türklerin kanları adeta bir göl oluşturmuş. Astronomik bir tesadüf sonucu iç içe görünen Ay ve Jüpiter'in bu kan gölüne yansıması, bayraktaki motifi doğurmuş. Beri yandan ayın, hilalin Türkler için öteden beri önemli sayıldığı da bir başka kabul gören görüş. Tabii İslamiyet'in kabulüyle birlikte hilalin anlamı daha da önemli bir hale geliyor. İlginç bir nokta da, ayın Bizans tarafından da kullanılan bir sembol olması.




'Türk Bayrağı Tüzüğü'ne göre ölçüleri, konulacağı, kullanılacağı yerler belirlenen' bayrak; yırtık, sökük, yamalı, delik, kirli, soluk, buruşuk veya layık olduğu manevi değeri zedeleyecek herhangi bir şekilde kullanılamıyor. Resmi yemin törenleri dışında hiçbir şekilde masalara, kürsülere örtü olarak serilemiyor. Oturulan veya ayakla basılan yerlere konulamayan bayrağın bu benzeri eşyaya şeklinin yapılması da yasak. Tartışmalara konu olan bir yasağı da Amerikalılar yapıyor, bizim neden bayraklı tişörtümüz yok!) elbise veya üniforma şeklinde giyilememesi. Bayrağa sözle, yazıyla veya hareketle herhangi bir şekilde hakaret etmek de suç.


GÜNEY AFRİKA


Dünyanın belki de en renkli bayrağı Güney Afrika'nınki. On yıllarca apartheid rejimi altında yaşadıktan, ırk ayrımcılığı yüzünden zulüm gördükten sonra nefis bir buluş değil mi aslında, bu kadar renkli bir bayrak? Zaten 1994 yılında kabul edilen bayraktaki her bir renk de o günlere bir gönderme. Kırmızı dökülen kanları, mavi gökyüzünü, yeşil ülkeyi, siyah ülkedeki siyah vatandaşla¤rı, beyaz Avrupalı vatandaşları, sarı yeraltı zenginliklerini ifade ediyor. Bunların oluşturduğu Y harfi ise ülkenin bir aradalığını ve farklı etnik yapıların kaynaşmasını anlatıyor.

NEPAL



Himalayaların üstündeki dünyanın en yüksek ülkesi Nepal'in bayrağı dünyadaki tek üçgen formlu bayrak. İki üçgen, Rana Hanedanı'ndan gelen birbirine rakip iki büyük soyu, temsil ediyor. Anayasal hükümetin oluştuğu 1962'de resmi' olarak kabul edilen bayrakta, yukardaki ay kraliyeti aşağıdaki güneş ise Rana ailesini temsil ediyor. Beri yandan bunlar ay ve güneş var olduğu sürece Nepal'in yaşaması dileğini de anlatıyor. Bayrağın kenarlarındaki mavi renk barışa bayrağı oluşturan üçgenler ise hem Himalaya Dağları'nı hem de ülkede yaygın olan Hinduizm-Budizm ikilisine bir gönderme.


ABD



ABD bayrağında yatay olarak uzanan 13 çizgi, Yeni Dünya'da kurulan ilk 13 koloniyi; bayrağın köşesindeki, sayıları zamanla artan yıldızlar ise eyaletleri temsil ediyor. Başlangıçtaki 13 yıldızın sayısı bugün 51’e çıkmış durumda. Renklere gelince: Beyaz saflığı; kırmızı cesareti, kahramanlığı; mavi ise güçlüklerle mücadele etme azmini anlatıyor.


BREZİLYA


'İttihat ve Terakki'nin çevirisi 'Ordem e Progresso'ya Brezilya bayrağının üzerinde de rastlamak enteresan tabii. Söylentilere göre, bayrak komisyonuna girmiş Fransız pozitivist August Comte'un birçok öğrencisinden birisinin marifeti bu kalıbı bayrak üzerine yerleştirmek. Bayraktaki yeşil ve sarı renkler, Brezilya’nın kolonyal mazisinin eseri: Brangança ve Habsburg hanedanına gönderme. Bazı kaynaklara göre ise yeşil baharı ve ormanları, sarı ise altını simgeliyor. Ortada bulunan mavi gökyüzü üzerindeki yıldızlar ise ülkeyi oluşturan eyaletleri sembolize ediyor.

HOLLANDA


1500'lerin sonunda ortaya çıkan Hollanda'nın bayrağı en eski üç renkli (tricolor) bayrak. İspanyollara karşı ayaklanan Hollandalıların sembo olarak kullandıkları bayrakta, o zamanlar kırmızı yerine turuncu varmış. Ayaklanmanın lideri Prens William, 'Orange' hanedanından. Kırmızıya ge¤çişin nedenleri konusunda çeşitli nedenler sayıI¤sa da (Turuncu boya imalatının zorluğu en popüler olanı. 1600'lerden itibaren bugünkü renk¤ler yerleşmiş, Hollanda Milli Takımları’na' 'Portakallar’ denmesinin, turuncu forma giymelerinin sırrı da bu ..


DOMİNİKA



Fransız ve İngiliz kolonisi olduktan sonra bağımsızlığını kazanan bu küçük Karayip adasının bayrağının ortasında adanın sembolü olan Sisserou papağanı var. Çevresindeki 10 yeşil yıldız, ülkedeki 10 bölgeyi ve umudu simgeliyor. Kırımızı yuvarlak ise sosyalizme bir gönderme. Sarı, beyaz, siyah şerit üçlemesi, 'teslis': Baba, oğul, kutsal ruh. Zaten haç şeklindeler. Şeritlerdeki sarı güneş, limon ve ananası; beyaz nehirlerin ve şelalelerin duruluğunu, Dominikalıların saflığını; siyah Afrikalı kökleri işaret ediyor.
 
Top