• Merhaba Ziyaretçi.
    "Yapay Zeka Objektif " Fotoğraf Yarışması başladı. İlgili konuya  BURADAN  ulaşabilirsiniz. Sizi de bu yarışmada görmek isteriz...

Hem seviyor hem nefret mi ediyorsunuz: Ambivalans nedir?

r0se

Forum Onuru
Özel üye
Hem seviyor hem nefret mi ediyorsunuz: Ambivalans nedir?

Aynı kişiye karşı hem sevgi hem nefret hissettiğiniz oldu mu? Ya da bir nesneye karşı duyduğunuz, kullanırken hissettiğiniz sempati ve antipati?

Aynı anda sevmek ve nefret etmek
İlk kez Dr. Eugen Bleuler tarafından ortaya çıkarılmış olan, günümüzde şizofreni, bipolar bozukluk, obsesif-kompulsif bozukluk gibi hastalıkların belirtileri arasında yer alan ve son zamanlarda ayrı bir duygudurum bozukluğu olarak kabul edilen “Ambivalans”tan bahsedeceğim.

Ambivalans, bir kişi, bir nesne veya bir durumla ilgili olarak zıt duyguların, fikirlerin ve isteklerin aynı anda oluşmasıdır. Her ne kadar psikotik ve duygudurum bozukluklarının belirtileri arasında yer alsa da bir tanı için tek başına yeterli değildir. Bu açıdan “Bazen böyle hissediyorum, acaba bende psikolojik/psikiyatrik bir sorun mu var?” endişesine kapılmamakta fayda var. Duygu olarak; birine karşı aynı anda sevgi ve nefret, düşünce olarak; bir fikri savunurken antitezini de dile getirmek, davranış olarak ise aynı anda hem ağlamak hem gülmek gibi örnekler verilebilir.

Yaşanılan iki zıt duygunun temelinde aile ilişkileri, çocukluk çağı travmaları ya da tetikleyici bir travma etkili olabilir. İlişkide ambivalans yaşayan kişilere bakılınca yaşadığı ilişkiden çok mutlu olmadığı halde ilişkiyi bitiremeyen, ilişkiye/partnere bağımlı olan kişilerde daha sık görülür.

Kişi kendi hayatından, fikirlerinden fedakarlık etme pahasına ilişkiyi bitiremediği ve karşı tarafın yönlendirmeleriyle yaşadığı için hem bağımlılığa bağlı bir öfke/nefret hem de yüksek bir aşk duygusu hissedebilir.

Ambivalansı sık sık yaşadığınızı düşünüyorsanız mutlaka bir uzman desteği almanızda fayda vardır. Eğer ara ara oluşan bir durumsa aynı anda yaşadığınız duyguları kendinize tanımlayıp bu durumun farkında olarak ve negatif duyguyu ne şekilde çözeceğiniz konusunda kendinize sorular sorarak üstesinden gelmeye çalışabilirsiniz.
 

pietaS

Ben o yoldan çıktım.
Özel üye
Eyvah eyvah.. İlaç kullanmayı bırakmış bir okbliyim.. Tabi bunu kafama göre yaptım. Ama bu illet taa çocukluğumdan beri var bende. İyi birşey olmaz zaten ki .:D
 
Top