• Merhaba Ziyaretçi.
    "Yapay Zeka Objektif " Fotoğraf Yarışması başladı. İlgili konuya  BURADAN  ulaşabilirsiniz. Sizi de bu yarışmada görmek isteriz...

Hayvanlar rüya görürler mi?

dderya

kOkOşŞ
V.I.P
Hayvanlar rüya görürler mi?
Hayvanlarda insanlar gibi rüya görebilirler mi? Hayvanlar rüya görüp görmediklerini anlatamasalar da, araştırmacılar yaptıkları gözlemler sonucunda onların rüya görüp görmediklerine dair veriler sunuyor.

hayvanlar-ruya-gorurler-mi--8800606.jpg


Kediler, köpekler ve doğada yaşayan varlıklar araştırmacılar tarafından incelendi. Uzmanlar bu durumu incelerken iki farklı yola başvuruyorlar. Birincisi, uykunun aşamalarında hayvanların davranışlarını incelemek, ikincisi ise uyku sırasında gösterdikleri beyin aktivitelerinin insan beynine benzeyip benzemediğini anlamak…

1960lı yıllarda insanların rem uykusu aşamasında ilginç hareketler yaptıkları tespit edilmişti. Bu hareketler uyku sırasında kasların felç olduğu sanıldığına yönelik bir bulgu olmuştu.

Araştırmacılarda hayvanlarda da benzer bir durum yaratarak, nasıl rüya gördüklerini inceleyebileceklerini düşündüler. Fransız bir bilim adamı, bir kedinin beyin sapını asıl beyine bağlayan ve varoli köprüsü adı verilen bölgeyi çıkardığında kedinin uykuda felç olma durumunun ortadan kalktığını, yürümeye ve saldırganlaşmaya başladığını gördü.

Bu durum kedilerin uyanıkken yaptıkları aktivitelerin rüyasını gördükleri sonucuna varılmasına neden oldu. Kedilerin uykuda fare avlıyor gibi davrandıkları, benzer davranışların köpeklerde de görüldüğü sonucuna varıldı.

Araştırmalar sonucunda REM uykusu davranış bozukluğu olan bazı insanlarınsa rüyalarında yumruklama, tekmeleme, sıçrama, koşma gibi eylemleri canlandırmaya çalıştığı, bunların hem kendilerine hem de yanlarındaki insanlara zarar verebileceğini açıkladı.

Özetle kedilerin bu aktivitelerinin rüya olarak adlandırılıp adlandırılamayacağı tartışmalı bir konu. İnsanlar da uyku sırasında rüya gördüklerini bilmiyor, fakat uyandığında bunun farkına varıyor. Aynı şey hayvanlar için de geçerli mi bilemiyoruz.
 
Top