• Merhaba Ziyaretçi.
    "Yapay Zeka Objektif " Fotoğraf Yarışması başladı. İlgili konuya  BURADAN  ulaşabilirsiniz. Sizi de bu yarışmada görmek isteriz...

Hayat Kurtaran İlginç Bilgiler

YoRuMSuZ

Biz işimize bakalım...
Bu bilgiler başınıza geldiğinde hayatınızı kurtarabilir. Bu durumları yaşamamış olmanızın yaşamayacağınız anlamına gelmediğini unutmayın. İlginç ama işe yarar bilgiler...


hayat-kurtaran-bilgiler-13.jpg

Yanan yağı asla su kullanarak söndürmeyin. Yağ molekülleri sıcak bir tavanın ya da tencerenin hemen dibine çöker ve alevlerin çok daha yükseğe çıkmasına sebep olur. Bunun yerine ocağı kapatıp, alevin üzerini kapatarak oksijen almasını önlemelisiniz.


hayat-kurtaran-bilgiler-05.jpg

Uçuş güvenliği +3/-8 kuralını takip eder yani kalkarken ve inerken yolcular dikkatli olmalıdırlar. Uçak kazalarının %80'i kalkış ve iniş sırasında meydana geldiği için bu zaman zarfı içinde müzik dinlemek ya da film izlemek yerine daha dikkatli olmak faydalı olacaktır.


hayat-kurtaran-bilgiler-12.jpg

Kapalı alan yangınlarında ölümler yanmaktan değil dumandan boğulmaktan kaynaklanır. Bu tip yangın durumlarında yere yakın kalarak soluduğunuz duman seviyesini en aza indirin.


hayat-kurtaran-bilgiler-06.jpg

Kopup yere düşen bir yüksek gerilim hattında yeteri çok yüksek elektirk varsa bastığınız yerden elektrik çarpılabilirsiniz. Eğer kopmuş, yere düşmüş bir yüksek gerilim hattı görürseniz mutlaka yolunuzu değiştirin ve hemen yetkililere haber verin. Eğer kablo yanınıza düşerse ayaklarınızı birleştirin ve zıplayarak oradan uzaklaşın. Normal adımlar atarsanız elektrik sizi iki bacağınızdan da ayrı ayrı çarpabilir.


hayat-kurtaran-bilgiler-07.jpg

Size yaklaşan bir saldırganı çok parlak ışığı olan bir el feneri ile de etkisiz hale getirebilirsiniz. Agresif birinin size yaklaştığını fark ettiğinizde 300'den fazla ansi-lümen gücünde bir el fenerinin ışığını gözlerine tutmak size kaçmak için bir fırsat tanıyabilir. Üstelik gereksiz panik yapmış olsanız bile karşı tarafa biber gazı ya da elektrik şok cihazı sıkmış gibi zarar vermiş olmazsınız.


hayat-kurtaran-bilgiler-08.jpg

Kaybolduğunuz yerde bir su akıntısı ya da bir çit, tel örgü benzeri bir şey varsa onu takip ederek yolunuzu bulabilirsiniz.


hayat-kurtaran-bilgiler-09.jpg

Prezervatifler oldukça elastiktir. Yüklü miktarda su saklamanız gerektiği zaman yanınızda kondom varsa onu kullanabilirsiniz. Kondomlar ayrıca suya oldukça dayanıklıdır da, yani ıslanmamasını istediğiniz kibrit, saat, pusula, telsiz gibi gereçleri içine koyarak koruyabilirsiniz.


hayat-kurtaran-bilgiler-10.jpg

Eğer size bir yeri boşaltma talimatı geliyorsa bunu sakin bir şekilde yapın ama mutlaka yapın.


hayat-kurtaran-bilgiler-11.jpg

Vücudunuza saplanmış bir nesneyi olduğu yerden çıkarmak kan kaybını arttıracaktır. Bunun yerine yarayı kapatıp kan kaybını yavaşlatarak profesyonel yardım alana kadar beklemelisiniz.


hayat-kurtaran-bilgiler-18.jpg

Hayatta kalma uzmanları '3ler Kuralı'nı daima hatırlar. İnsanlar genellikle oksijen solumadan 3 dakika, ekstrem hava koşullarında barınak olmadan 3 saat, su içmeden 3 gün ve yemek yemeden 3 hafta hayatta kalabilir.


hayat-kurtaran-bilgiler-15.jpg

Birisine uzun bir sopayla vurarak hayatını kurtarabileceğinizi biliyor muydunuz? Bu tür bir durumda yapılması gereken en doğru hareket elektriğin kaynağını kapatmak olsa da bunun mümkün olmadığı durumlarda yapılabilecek bir şey var. Uzun, sert ve iletken olmayan bir cisimle elektrik çarpılan kişiye sertçe vurup onun elektrikten kopmasını sağlayabilirsiniz.


hayat-kurtaran-bilgiler-16.jpg

Heimlich manevrasını kendi kendinize yaparak yemek borunuza takılmış bir şeyi çıkartmak mümkün. Daha güçlü olan elinizle yumruk yapın ve karnınızın üst kısmına kaburganızın bittiği yere koyun. Diğer elinizin avuç içini ise yumruğun üzerine koyun. Yumruk olan elinizi içeri ve yukarı yani diyaframa doğru güçlü bir şekilde ve ani bir hareketle bastırın; bunu birkaç kez yani boğazınıza kaçan şey çıkana kadar tekrar edebilirsiniz.


hayat-kurtaran-bilgiler-17.jpg

Uçakta size verilen can yeleğini aniden şişirme içgüdüsüne mutlaka hakim olun. Uçak suya ani iniş yapacaksa veya bir başka suyla temas edecekseniz can yeleğinizi inmeden önce şişirmeniz demek kabin içinde zor hareket edeceksiniz anlamına gelir. Önce bir çıkış kapısına gidin ya da yüzün ve daha sonra su üzerinde kalmak için can yeleğinizi şişirin.


hayat-kurtaran-bilgiler-02.jpg

Çok mecbur kalmadığınız takdirde asla kar yemeyin. Vücudunuz karı eritmek için oldukça fazla enerji harcar. Susuz kaldığınız zaman sadece son çare olarak kar yiyin çünkü vücudunuz kardan su elde etmek için fazlasıyla ısı vermek zorunda kalacaktır.



hayat-kurtaran-bilgiler-03.jpg

Islak olmak ve üşümek, kuru olmak ve sıcak kalmak arasında bağlar vardır. Soğuk ortamlarda vücut ısınızın kolayca düşmemesi için pamuk yerine yün giysiler tercih edebilirsiniz. Bu giysiler daha çok nem emerek vücudunuzun kuru kalmasını sağlayacaktır. Yani aslında kuru kalmak için elinizden geleni yapmanız gerekiyor!


hayat-kurtaran-bilgiler-04.jpg

Araç aynalarında kör noktalar olması kaçınılmaz ama riski azaltmanız için yapabileceğiniz bir şey var. Aracınızın yan aynalarını aracınızın kenarını çok az görebilecek şekilde ayarlarsanız yanlarda oluşabilecek kör noktaları ortadan kaldırabilirsiniz. Dikiz aynanız ise arkanızdaki aracı görmenizi sağlamalıdır. Yani sürücü koltuğuna otruduğunu zaman önce mutlaka aynalarınızı kontrol edin ve ayarlayın.



hayat-kurtaran-bilgiler-01.jpg

Güvenlik danışmanı Murali Krishnan yürürken akıllı telefon kullanmanın çok fazla bilişsel efor gerektirdiği için tehlikeli olduğunu söylüyor.
 
Top