Hayalinizdeki iş hayal mi?

Melek

Özel Üye
Özel üye
Nur Dinçel (İçerik Yöneticisi)


Yapılan araştırmalar da gösteriyor ki çalışanların %75’lik bir kısmı hala hayallerindeki işin arayış içinde.

“Zevk alacağın bir iş bul ve hayatın boyunca bir gün bile çalışmak zorunda kalma.” demiş Confucius.
Bir yönden bakıldığında çok doğru bir söz aslında. Çalışanlar –yaptıkları her ne kadar ağır bir iş de olsa- sevdikleri işi yaptıkları sürece şikâyet etmiyor, pazartesi sendromu yaşamıyor, her sabah erkenden kalkıp işe gitmek bir külfet gibi gelmiyor, işlerini en iyi şekilde yapmak istiyor, yaptıklarından zevk alıyorlar ve sonuçta da başarıyı yakalıyorlar.

Ancak, günümüz koşullarını düşündüğümüzde bu söz bir bakıma doğruluğunu kaybediyor. İş bulmanın bu kadar zor olduğu bu devirde maalesef iş arayan kişilerin hayalindeki işi bulana kadar bekleme, karşılaştığı iş fırsatını beğenmeme gibi bir lüksleri yok... Ya kişiler deneyim yetersizliği gibi sebeplerden ötürü çok istedikleri bir işe kabul edilmiyorlar ya kazanç sağlama zorunluluğundan dolayı istemedikleri işlerde çalışıyorlar ya da gerçekten isteklerinin ne olduğunu bilmiyorlar. Sonuç ise malum, çalışan memnun değil, işveren memnun değil, ortaya çıkan iş başarılı değil, insanlar olmaları gereken yerde hiç değil...

Peki, gerçekten bu kadar zor mu hayalimizdeki işte çalışabilmek? Gerçekten hayalimizdeki iş yok mu? Ya da biz gerçekten biliyor muyuz hayalimizdeki işin ne olduğunu, işin tanımında nelerin yer aldığını?

Nasıl bir işte çalışmanın hayalini kuruyoruz aslında? Bazı kişiler yetişme çağında ne yapmak istediklerini biliyor oluyorlar. Diğerleri ise hala bunu şekillendirmeye çalışıyor. Çoğu insan 1 ya da 2 kariyer denemesinden sonra tamamıyla farklı bir alanda hayatlarını devam ettirebiliyorlar.

Zaten günümüzde ortaya çıkan tablo da iş ortamında değişik iş fırsatlarını denemenin son derece kabul edilir olmaya başladığını gösterir durumda.
Sonuçta, hayalinizdeki işe ulaşabilmek için ilk adım gerçekten yapmak istediğiniz işe karar verebilmektir. Okurken girilecek kısa süreli işler veya stajlar değişik işler hakkında fikir edinmenin en iyi yollarıdır. Bu şekilde hem uzun vadeli bir taahhüt altına girmezsiniz hem de değişik, size çekici gelen iş fırsatlarını deneme fırsatınız olur.

“I Don’t Know What I Want, But I Know It’s Not This: A Step By Step Guide to Finding Gratifying Work” kitabının yazarı Julie Jansen’e göre profesyonel yaşamdaki mutsuzlukla ilgili rehber olabilecek 6 temel senaryo var. Bunların sınırlarını ise anlamlı gelebilecek işlerin azlığı, sıkılma, belirli bir yere erişmiş olma hissi ve ayrılmaya bir veya iki adım kalmış olması belirliyor.

Eğer şu anda yapmış olduğunuz işten fazlasını yapma hayalini kuruyorsanız, hayalinizdeki işi bulabilmek için aşağıdaki başlıkları inceleyerek işe başlayabilirsiniz:

Gitme Vakti Geldi mi?
Eğer Pazar geceleri korkunç hislerle doluyorsanız, küçük şeyler büyümeye başladıysa, işte inanılmaz canınız sıkılıyorsa, büyük bir ihtimalle kariyer değiştirme zamanı gelmiştir. Rutin olarak derin korkular duyuyorsanız, aynı alandaki bir iş de muhtemelen çok fazla bir değişiklik yapmayacaktır.

Mevcut İşinizdeki Çıkmazlar Neler?
Mevcut işinizde sizi delirtecek maddeleri listeleyin. Her gün aynı şey mi oluyor? Tatminsizliğinizin sebeplerini listelemeniz size yeni bir hedef çizme yolunda yardımcı olacaktır.

Nerede, Ne Yapmak İstiyorsunuz?
Hayalinizdeki işin içeriklerini listeleyin, mümkün olabilecek tüm detayları da ekleyin. Ne yapmak istiyorsunuz, nerede yapmak istiyorsunuz?..

Uzmanlara göre kendi değerleriniz üzerinde düşünerek veya yazarak kariyer taslağınızı oluşturmanız gerekiyor. Ayrıca, sizin için çok önemli olan maddeleri de belirtmiş olduğunuzdan emin olmalısınız. Mesela, hayatta bir iz bırakmak sizin için önemli mi? Öyleyse bunu da bir madde olarak belirtmeniz gerekiyor. Uzmanlara göre değerleriniz, tüm yaptıklarınızın duygusal bir değeri olma niteliği taşıyor.

İstekleriniz ve Yetenekleriniz Uyuşuyor mu?
Daha sonra, kabiliyetleriniz ve becerilerinizi belirtin. Becerileriniz yaparak öğrendikleriniz, kabiliyetleriniz ise doğuştan gelen özelliklerinizdir. Yeni bir kariyere ulaşmanın anahtarı, kabiliyetleriniz ile isteklerinizin birbirleriyle uyuşmasıyla mümkündür. Hangi konularda iyisiniz? Maaşınızın azalmasına hazır mısınız? Eğer öyleyse siz ve aileniz kesilen finansmanı nereden karşılayacaksınız?

Çalışmak İstediğiniz Alanı Gerçekten Biliyor musunuz?
Sonrasında ise çalışmak istediğiniz, ilginizi çekecek kariyer olanaklarını, iş alanını araştırın. Burası özel bir eğitim gerektiriyor mu? Lisans alınmalı mı? Ek bir üniversite derecesi alınmalı mı? Bulunduğunuz yerden işi yapabilecek misiniz, taşınmanız gerekiyor mu?

Sorumlu Olduğunuz Kişileri de Hesaba Kattınız mı?
Müthiş kariyer fırsatı eşinizi de bağlayacaktır, özellikle de değişiklik daha az kazanç gerektirecekse. Şık kıyafetler, güzel bir araba olmadan yapabilecek misiniz? Çocuklarınızın eğitimini düşündünüz mü? Etrafınızdaki herkes yeni kariyerinizin parçası olacaktır, o yüzden eşinizi doğru karar verirken ortağınız haline getirin. Eşiniz ve aileniz taşınmak isteyecekler mi?

Değişik Kişilerin Görüşlerini Aldınız mı?
Düşündüğünüz alanda çalışan kişilerle, nasıl bir işin içine girdiğinizi daha iyi görebilmek için konuşun. İyi ve kötü yanları nelerdir? Bunları da değerlendirme sürecinize dâhil edin. Size cazip gelen işlerde çalışan insanlarla konuşmanın yanı sıra, kütüphanelere gidin, internette araştırmalar yapın. Araştırmanızı yaparken sektör trendlerini de mutlaka değerlendirin. Arzu etmiş olduğunuz sektör yükselme eğilimi mi gösteriyor, yoksa düşüş mü?.. Bu tarz bilgiler ticaret gazetelerinden veya internetten bulunabiliyor. The Bureau of Labor Statistics 2010 yılına kadar olan sektör ve iş trendleri hakkında bir araştırma yayınlamış durumda.

Bu Alandaki Ücretleri Araştırdınız mı?
Araştırmanızı yönlendirirken ücretin de mutlaka göz önünde tutulması gerektiğini unutmayın.

Son olarak da, sizi hayalinizdeki işe götürecek faktörleri bir liste haline getirin. Bu faktörler eğitim ve öğretimi içermiyor, borçları ve ailevi yükümlülükleri karşılamıyor olabilir. Her faktör için spesifik bir strateji düzenleyin.

Doğru bir kariyer yolu çizmek hayatımız boyunca vereceğimiz en kritik kararlardan birisidir. İşimiz karakterimiz hakkında bilgi vermenin yanı sıra nasıl bir araba kullandığımız, nasıl bir evde yaşadığımız, ne tarz insanlarla ilişkide olduğumuz hakkında da bilgi verir. Bütün bunlardan daha önemlisi ise hayatımızın çok önemli bir bölümünü işimizde geçirdiğimizdir. Maalesef çoğu insan her gün işe gidiyor ve her geçen gün daha düşük bir performans sergiliyor. Çünkü işlerini içten gelerek yapmıyorlar. İş alanıyla ilgili yeni şeyler öğrenmek istemiyorlar, gelişmeleri takip etmiyorlar, sadece işin gerektirdiklerini yerine getiriyorlar. Çoğu insan hafta sonu için yaşıyor, hafta içi ise robot gibi davranıyor. 5 gün robot gibi geçtikten sonra 2 gün de aslında ne istediğini düşünerek geçiyor.

Hayat gerçekten çok kısa ve hayatımızın büyük bir kısmını, en değerli zamanlarımızı bizi mutsuz eden bir işte çalışarak geçiriyoruz.
Sorumluluklarımız, hayatımızı idame ettirmek ve geçinmek için gerekli olan para ihtiyacı yüzünden işten ayrılıp anında isteklerimize kavuşamıyoruz. Önemli olan, hayatta bizi tatmin edecek hedefe doğru ilerleyebilmektir. Eğer belirli bir hedefimiz yoksa ve hayalimizdeki işe küçük adımlarla da olsa ilerlemiyorsak sadece kendimizi kandırıyoruzdur
 

emre

Katılımcı
Hayat gerçekten çok kısa ve hayatımızın büyük bir kısmını, en değerli zamanlarımızı bizi mutsuz eden bir işte çalışarak geçiriyoruz


süperrrrrrrrr sagolll abla
 
Top