• Merhaba Ziyaretçi.
    "Yapay Zeka Objektif " Fotoğraf Yarışması başladı. İlgili konuya  BURADAN  ulaşabilirsiniz. Sizi de bu yarışmada görmek isteriz...

Hatay'ın Türkiye'ye Katılması

wien06

V.I.P
V.I.P
Birinci Dünya Savaşı sonuna kadar Hatay çevresi (İskenderun, Antakya) Halep ilinin sınırları içinde bulunuyordu. Buraları, 1918 Mondros Mütakeresinden beş hafta sonra, Fransız kuvvetleri tarafından işgal edilmiştir. 1921 da imza edilen Ankara İtilâfnamesi ile de Fransızlara bırakılmıştır.

Kurtuluş Savaşı’nı bitiminden sonra, bütün halkı Türk olan ve bir Türk beldesi olan Hatay'ın yabancılar elinde kalması Büyük Atatürk'ün ve yeni Türkiye Devleti'nin ön plânda aldığı bir konu olmuştur. Büyük Atatürk, Adana'nın kurtuluşundan sonra, Adana'ya yaptığı bir gezi sırasında, kendisini kara bayraklarla karşılayan Antakyalılara Kırk asırlık Türk yurdu, yabancı elinde esir kalamaz» demekle, Hatay'ın kurtuluşuna, daha o yıllarda verdiği önemi belirtmiştir.Fransa’nın. Suriye'ye bağımsızlık vermeyi vaat etmesi üzerine, Hatay'ın geri alınması konusundaki çalışmalar artmış, Hatay'a ilkin özel bir idare verilmesi yolunda, Milletler Cemiyeti’nde teşebbüsler, girişilmiş, sonunda, Hatay'ın emniyetini, Fransızlarla birlikte sağlayabilmemiz için Türk askerleri 5 Temmuz 1938 de Hatay topraklarına girmiştir. Yirmi yıla yakın bir zamandan beri kendi askerlerini aralarında görmeyen Hatay’lılar, çılgınca bayram yapmışlardır.

Hatay'da tam bağımsız bir idarenin kurulması için 13 Ağustos’ta seçimler yapılmış ilk Hatay Meclisi de Türklerin çoğunluğu ile 2 Eylül 1938 de açılmıştır. Devlet başkanlığına da Dr. Abdurrahman Melek getirilmiştir.

Hatay Millet Meclisinin kabul ettiği Anayasaya göre iç işlerinde tam bağımsız ve Türklerin çoğunluğu altında bir Cumhuriyet olan Hatay, Meclis yoluyla, Türk bayrağına benzer bir bayrak kabul etmiş ve Türkiye'de yürürlükte bulunan kanunları da bir kanunla, Hatay'da da yürürlükte saymıştır.

Yeni Hatay Devleti, bağımsızlık yolundan, Türkiye'ye katılma yoluna doğru hızla ilerlerken. Türkiye ile Fransızlar arasında devamlı görüşmeler olmuş, bu görüşmelerin sonunda da 23 Haziran 1939 da Hatay'ın Anavatana katılması anlaşması imza edilmiştir. Hatay Meclisi, 29 Haziran'da yaptığı çak heyecanlı bir oturumda, sürekli alkışlarla ve oybirliği ile kendini feshetmiş ve Anavatana katılma kararı vermiştir.

30 Haziran 1939 da Türkiye Büyük Millet Meclisi, yaptığı bir oturumda Hatay'ın Türkiye'ye katılmasını kabul etmiş 7 Temmuzda da Hatay'da bir il idaresi kurulması yolundaki kanun kabul edilmiştir.
 

Simurg

Kabullenmiş olmanın dayanılmaz hafifliği...
Özel üye
Cumhuruyetin ilani sonrasinda topraklarimiza katilan tek yer Hatay ancak, Kurtulus Savasi'nin hemen oncesinde dustugumuz durum goz onune alininca Hatay devede kulak kaliyor.
 
geçen yıl zar zor geçtiğim inkılap tarihi dersine hataylı oda arkadaşımla çalışıyodum. maddelerden biri "hatay hariç türkiye sınırı belirlendi" gibi bi şeydi. "hatay pic gibi kaldı yani, helal olsun" deyip mahvetmişti beni. :D
sonuç: hataylıları seviyorum iyi ki vatana katılmışlar. :P
 
Son düzenleme:

ykslmzrk

Üyecik
katılmasaydı annem suriye'de kalırdı, üniversite için van'a gidemezdi, babamla tanışamazdı ve ben doğamazdım. atatürk akıllı adammış vesselam.
 
Top