Hatay’ın Meşhur Yemekleri

yesim434

Hırçın Karadeniz Kızı Biricik Yeşim
AdminE
Bu Ayın Lideri
  1. Humus
  2. Biberli Ekmek
  3. Hatay Kağıt Kebabı
  4. Tepsi Kebabı
  5. Kaytaz Böreği
  6. Hatay Aşşur
  7. Ispanaklı Borani
  8. Hatay Oruk
  9. Hatay Öcce
  10. Hatay Lepeç

Hatay mutfağı için dile getirilmesi gereken çok sayıda özellik olduğunu söylemek yanlış olmaz. Dolayısıyla Hatay’da denemeniz gereken lezzetler elbette listede yer alan lezzetlerden ibaret değil! Günün farklı saatlerinde ve farklı mevsimlerde tüketilen bu lezzetler, yöre halkı tarafından büyük bir incelikle hazırlanıyor. Hatay’ın Türkiye’nin Gastronomi Şehirleri arasında haklı bir ünü bulunuyor. Yemeklerin çok büyük bir çoğunluğunun ustalık olmadan hazırlanmasının neredeyse imkansız olduğunu söylemek ise yanlış olmaz. Yemeklere göre farklılık gösteriyor olsa da pek çok lezzeti sokaklarda satış yapan seyyar satıcılardan, yöresel restoranlardan ve ev yemeği yapan dükkanlardan temin edebilirsiniz. Sizler için birbirinden lezzetli Hatay yemeklerini derledik. İşte detaylar!


1.Humus​

Humus
Günümüzde neredeyse her şehirde bulunan restoran ve meyhanelerde kolaylıkla bulabileceğiniz humus, Hatay’a ait eşsiz bir meze. Orta Doğu’dan ülkemize gelen ve orijinali mutlaka Hatay’da tüketilmesi gereken Humus, nohut ile hazırlanan bir meze. İçerisinde tahin, limon suyu ve zeytinyağı gibi malzemeler de yer alıyor. Farklı versiyonları ile karşılaşmanın mümkün olduğu bu mezeyi Hatay’da mutlaka denemeniz gerekiyor.


Merkezde bulunan restoranların neredeyse tamamında Humus’u bulmamız mümkün. Özellikle rakı sofraları için vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan humus yalnızca yemek olarak tüketilebilecek kadar zengin bir içeriğe sahip. İçeriğinde bulunan nohut sayesinde uzun süre tok kalmanızı sağlıyor. Hem yaz hem de kış aylarında tüketilen humus, özellikle akşam yemeklerinin vazgeçilmezi!


2.Biberli Ekmek​

Biberli Ekmek
Hatay mutfağı denildiğinde akla gelen pek çok farklı hamur işi olduğunu söylemek mümkün. Ancak Biberli Ekmek, Hatay için çok önemli bir yere sahip. Hem kahvaltılarda hem gün içerisinde tüketilen Biberli Ekmek, yöre halkı tarafından yaz aylarında pikniğe giderken yanlarında götürülecek kadar seviliyor. Tıpkı bir lahmacun ve pizza gibi kendine ait sosu ile hazırlanan bu lezzet, susam taneleri ile süsleniyor. Sosunda baharat, biber, salça ve soğan gibi pek çok farklı malzeme var. Hatay’da neredeyse her evde kahvaltı sofralarını süsleyen Biberli Ekmek, hem sıcak hem soğuk olarak tüketilebiliyor. Siz de bu lezzeti merkezde yer alan lokantalarda bulabilirsiniz.


3.Hatay Kâğıt Kebabı​

Kâğıt Kebabı
Hatay usulü Kâğıt Kebabı, diğer kebaplardan oldukça farklı özelliklere sahip. Tamamen yöreye has şekilde hazırlanan bu kebap, Hatay mutfağının öne çıkan yöresel lezzetlerinden biri. Kültürünün Arap mutfağına dayandığı bilinse de Hatay usulü hazırlanan Kâğıt Kebabı’nın oldukça zengin bir yemek olduğunu söylemek gerekiyor.


Kâğıt Kebabı hazırlanırken et satır aracılığı ile kıyma haline getiriliyor. Dolayısıyla makineyle çekilmiş bir kıyma kullanılmıyor. Bunun yanı sıra maydanoz, sarımsak, biber ve domates de kıymaya eşlik ederek eşsiz bir lezzet ortaya çıkarıyor. Hatay’ın neredeyse bütün restoran ve lokantalarında bu kebabı deneyebilirsiniz.


4.Tepsi Kebabı​

Tepsi Kebabı
Hatay denildiğinde akla gelen en nadire lezzetlerden bir diğeri ise Tepsi Kebabı. Tepsi kebabını Hatay haricinde ülkenin pek çok farklı şehrinde görmüş olabilirsiniz. Ancak tepsi kebabının orijinal versiyonunun Hatay’da yenmesi gerektiğini söylemek gerek. Evlerde sıklıkla hazırlanan Tepsi Kebabı; kıyma, soğan, patates, biber ve domates ile hazırlanıyor. Kebap kendine ait yağı ile pişiyor olması sebebiyle unutulmayacak bir lezzet yaratıyor. Ancak içeriğinden dolayı ağır bir yemek olduğunu söylemek gerek. Dolayısıyla akşam saatlerinde ve genellikle soğuk havalarda tercih edildiğini dile getirmekte fayda var!


5.Kaytaz Böreği​

Kaytaz Böreği
Antakya mutfağının en lezzetli hamur işi olması ile dikkat çeken Kaytaz Böreği, günümüzde Hatay’da yenilecek lezzetler listelerin başında yer alıyor. Tıpkı fındık lahmacunu andıran bir görüntüye sahip olan kaytaz böreği tamamen yöresel bir lezzet. Küçük boy hamurların elle açılmasından sonra ortasına bol kıyma yerleştirilmesi ile hazırlanan Kaytaz Böreği, Hatay’ın en meşhur hamur işi lezzetlerinden biri.


Kaytaz Böreği, lezzetini içerisinde bulunan kıyma harcından alıyor. Özellikle akşam saatlerinde tüketiliyor olsa da öğle saatlerinde çayın yanında ikram edildiğini ve dile getirmek mümkün. Yapılışı oldukça kolay olan bu lezzeti merkezde bulunan restoran ve pastanelerden bulabilirsiniz.

6.Hatay Aşşur​

Aşşur, aşur ya da aşür olarak anılan ve Hatay mutfağına ait olan bu yemek; genellikle buğday ve dana eti ile hazırlanıyor. Yerel halk tarafından dövme ismi ile de anladığını dile getirmek mümkün. Buğdayın uzun süre pişirilmesinin ardından ezilmesi ve ardından diğer malzemelerin eklenmesi ile hazırlanan bu yemek zengin içeriği sebebiyle oldukça doyurucu. Dolayısıyla diyette olanlar tarafından da yoğun bir ilgi gördüğünü ve tüketildiği takdirde uzun süre tok tuttuğunu söylemek yanlış olmaz.

Genellikle sıcak şekilde servis edilen ve tüketilen Aşşur, lezzetini yöresel lezzetler hazırlayan restoranlar da bulabilirsiniz. Ev yemekleri yapan pek çok farklı restoranda bu lezzete deneyimlemeniz adına sizlere fırsat verir. Merkezde bulunan pek çok farklı restoranda deneyimleyebileceğiniz bu lezzet içeriğinden dolayı genellikle soğuk havalarda veya akşam saatlerinde tüketilir.

7.Ispanaklı Borani​

Ispanaklı Borani
Hatay mutfağında yoğunlukla et ağırlıklı bir tüketim yapıldığını görmek mümkün. Ancak bu durum mutfağın sebze yemeklerine yer vermiyor olduğunu düşündürmemeli. Ispanak Borani, Antakya mutfağının en önemli sebze yemeklerin arasında yer alıyor. Hatta bu lezzet, İran mutfağı adına da önemli bir yere sahip.


Günümüzde Hatay için en önemli yemeklerden biri olan Ispanaklı Borani, genellikle akşam sofralarını süsleyen bir lezzet olarak hazırlanıyor. Pirinç, nohut ve ekşi sos ile hazırlanan bu yemek yoğurt ve ceviz ile süslenerek servis ediliyor. Eşsiz lezzeti ile ıspanak sevmeyenlerin bile yoğun bir ilgi duyduğu ıspanaklı borani, zengin içeriği ve enfes tadıyla unutulmaz bir deneyim yaşatıyor. Mutlaka sıcak tüketilmesi gereken ıspanaklı borani için en uygun vakit aralığı ise akşam yemekleri.

8.Hatay Oruk​

Oruk
Hatay’da içli köfte, Oruk ismi ile anılıyor. Ancak Oruk adlı bu içli köftenin herhangi bir yerde yediğiniz klasik bir içli köfte ile tamamen aynı olduğunu düşünmek büyük bir hata olur. Klasik İçli Köfte ile Oruk arasındaki en büyük fark, Oruk’un içerisine konulan dövülmüş et.


Bunun yanı sıra her içli köfte yapımında olduğu gibi Oruk yapımında da büyük bir ustalık gerekiyor. Ceviz, soğan, bulgur, et, zeytinyağı ve çeşitli baharatlar kullanılarak zengin bir içeriğe sahip hâle getirilen oruk, genellikle akşam yemeklerinde tüketiliyor. Ancak yöresel lezzetler sunan restoranlar da gündüz saatlerinde de tüketebilirsiniz.

9.Hatay Öcce​

Hatay usulü mücver olarak da ele alınabilecek bir lezzet olan Öcce, özellikle kahvaltılarda yoğun bir ilgi görüyor. Sağlıklı bir alternatif olmasının yanı sıra lezzetli ve aromatik tadıyla da dikkat çekiyor. Öcce, yardımcı bir yemek ya da ana yemek olarak da tercih ediliyor.


Taze soğan, taze sarımsak, maydanoz, taze nane, yumurta, pul biber, tuz, kabartma tozu ve unu kullanılarak hazırlanan bu lezzet; Hatay yöresi için en dikkat çekici yemeklerden biri. Klasik bir mücveri andıran ancak daha aromatik ve daha hafif bir lezzet olan öcce hem sabah kahvaltılarında hem de akşam yemeklerinde tercih edilebilecek zengin içerikli bir alternatif. Hafif bir lezzet olması ile yaz aylarında da pek çok kişiden yoğun bir ilgi görüyor.

10.Hatay Lepeç​


Lepeç, lepe yemeği ya da lepe çorbası isimleri ile anılmakta olan bu lezzet özellikle soğuk kış günlerinde içinizi ısıtacak bir alternatif olabilir. Lepeç, Hatay ziyaretiniz sırasında mutlaka deneyimlemeniz gereken bir lezzet olarak biliniyor. Pilavlık bulgur, soğan, patates, domates, biber, zeytinyağı, salça, tavuk veya et suyu ile hazırlanan bu lezzet oldukça doyurucu. İçeriğinden dolayı kesinlikle zengin olduğunu dile getirmenin yanlış olmayacağı lepeç, uzun saatler boyunca tok kalmanıza yardımcı oluyor.

Lepeç lezzetini deneyimlemek için yöresel restoranları tercih edebilirsiniz. Bu lezzet genellikle akşam yemeklerinde tercih ediliyor olsa da yöresel restoranlarda gündüz saatlerinde de deneyimleme şansı elde edebilirsiniz.

11.Şıhıl Mahşi​

Şıhıl Mahşi
Şıhıl Mahşi ismi ile anılan ve kendine ait farklı ismi ile dikkat çeken bu lezzet, görüntü olarak dolmaya benziyor. Ancak klasik dolma yemeklerinden kesinlikle farklı bir deneyim olduğunu söylemek gerekiyor. Kabak ile hazırlanan dolayısıyla kabak dolmasını andıran bu lezzet, hem içeriği hem tüketildiği esnada ağızda bıraktığı enfes aroma ile adeta büyülüyor.

Şıhıl Mahşi hazırlanırken tıpkı klasik bir dolma yemeği hazırlanıyor gibi kabakların içi oyuluyor ancak içi oyulan kabaklar yağda kızartılıyor. Yağda kızartılan kabakların içerisine önceden pişirilen kıymalı harcın eklenmesi ile hazırlanan Şıhıl Mahşi yemeğinde yalnızca kıyma kullanılmıyor. Bunun yanı sıra nohut, maydanoz, çam fıstığı ve salça da iç harca eşlik ediyor. Tepsiye dizildikten sonra tepsinin altı naneli ve salçalı su ile dolduruluyor ve ardından fırında pişiriliyor.

Şıhıl Mahşi, Hatay’da unutulmaz bir deneyim yaşamak için mutlaka denemeniz gereken lezzetlerden biri. Alışılmışın dışında bir dolma yemeği olan Şıhıl Mahşi’yi yöresel restoranlarda bulabilirsiniz.

12.Keşşir Pilavı​

Hatay yemekleri denildiğinde akla gelen lezzetlerden biri olan Keşşir Pilavı, mor havuç ismiyle de anılıyor. Antioksidan kaynağı ve sağlıklı bir besin olduğu için tercih edilen mor havuç, Keşşir Pilavı’nın ham maddelerinden biri.

Eşsiz lezzeti ile damak çatlatan bir pilav çeşidi olarak anılan Keşşir Pilavı; uzun basmati pirinç, tereyağı, kırmızı soğan, zeytinyağı, uzun mor havuç, tuz, sarımsak ve baharatlar ile hazırlanıyor. Genellikle et ve tavuk yemeklerinin yanına yeni yapılan ve bir arada servis edilen keşşir pilavını deneyimlemek için merkezde bunlar restoranları tercih edebilirsiniz.

13.Tepsi Oruğu​

Tepsi Oruğu
Tepsi Oruğu ya da Sini Köfte ismi ile anılmakta olan bu lezzet, Hatay yöresine ait ve en sevilen yöresel yemeklerden biri. İçli köfte hamurunun oyularak değil, tepsiye bastırılarak yapılan versiyonu olarak ele alınabilecek Tepsi Oruğu; genellikle baklava dilimi şeklinde kesilerek pişiriliyor. Hatay yemeklerinin diğerleri gibi bu yemek de kendine ait eşsiz bir lezzet ve aromaya sahip olduğu için yiyenler tarafından çok yoğun bir ilgi görüyor. Genellikle akşam yemekleri için tercih edilen tepsi oruğunu restoranlarda bulabilirsiniz. Soğuk kış günlerinde gündüz saatlerinde de tüketilen bir lezzet olduğunu dile getirmek yanlış olmaz.

14.Belen Tava​

Belen Tava
Hatay seyahatimiz esnasında mutlaka denemeniz gereken bir lezzet olan Belen Tava, ekmek ile lezzeti bütünleşen yöresel bir tat. En önemli özelliği arasında yalnızca lezzeti değil bunun yanı sıra çok doyurucu olması da var. Hatay’ın en yüksek ilçesi olan Belen’de ortaya çıkan dolayısıyla bugün ilçe sınırlarını aşarak bütün Hatay’a ulaşmış olan Belen Tava, ilçenin ismi ile anılıyor. İçerisinde kuzu kuşbaşı, biber, soğan, sarımsak baharatlar bulunuyor. Özellikle soğuk kış günlerinin en sevilen lezzetlerinden biri olan Belen Tava, Hatay’ın merkezi noktalarında yer alan lokantalarda tadabileceğiniz bir lezzet.

15.Kerebiç​

Kerebiç
Eğer Hatay seyahatinizi ramazan ayında yapıyorsanız Kerebiç neredeyse her gün karşılaştığınız bir tatlı olacak. Ramazan tatlısı denildiğinde pek çok kişinin hakkında Güllaç geliyor olsa da Hatay için bu durum geçerli değil. Lübnan Tatlısı olarak da bilinen kerebiç özellikle Ramazan aylarında yemek sonrası en sevilen lezzetlerden biri.

Ceviz veya Antep fıstığı ile hazırlanan ve kendine ait farklı bir lezzete sahip olan Kerebiç, Hatay’ın en önemli lezzetlerinden biri olduğundan dolayı pek çok farklı yerde satılıyor. Kerebiç lezzetini deneyimlemek için restoranları tercih edebileceğiniz gibi seyyar satıcılardan da bu lezzeti alabilir ve deneyebilirsiniz.

16.Hatay Künefe​

Künefe
Hatay denildiğinde akla gelen tatlıların başında elbette Künefe var. Künefe, Türkiye için en önemli lezzetlerden biri haline geldiği için Türkiye’nin pek çok farklı noktasında karşılaşabileceğiniz bir lezzet. Ancak Hatay’da tadacağınız Künefe’yi hayat boyu unutamayacağınızı söylemek gerekiyor. Tuzsuz Antakya Peyniri, kadayıf, fıstık ve şerbet ile hazırlanan künefe; yiyenlerin bir daha unutamayacağı bir lezzet oluyor. Künefe lezzetini deneyimlemek için seyyar satıcıları tercih edebileceğiniz gibi merkezde bulunan restoranları da tercih edebilirsiniz.


17. Kömbe​

Kömbe
Kömbe ya da Antakya Kömbesi, Antakya’ya ve Hatay’a dair en önemli tatlılardan biri. Kömbe ismi ile anılan bu tatlıyı Anadolu’nun birçok yerinde bulabilirsiniz. Fakat Hatay’da hazırlanan orijinal versiyonu diğer bölgelerde hazırlanan versiyonlarından oldukça farklı. Hatay Kömbesi; içerisinde karanfil, mahlep, tarçın, yenibahar, zencefil ve damla sakızı gibi pek çok farklı ham madde bulunuyor. Baharatlar ile zenginleştirilen kömbe, yumurta ve yoğurt bulunmayan bir hamur ile hazırlanıyor. Bu özelliğiyle uzun süre taze kaldığını dile getirmek mümkün. Özellikle bayram sofralarında tercih edilen Kömbe’yi paketlenmiş hali ile satın alabilir ve evinizde tüketebileceğiniz gibi sevdiklerinize hediye olarak da götürebilirsiniz.


18.Kireçte Kabak Tatlısı​

Kireçte Kabak Tatlısı
Kabak Tatlısı, hem hafif hem lezzetli olduğu için pek çok kişi tarafından oldukça yoğun bir ilgi görüyor. Ancak Hatay’da hazırlanan Kireçte Kabak Tatlısı’nın klasik Kabak Tatlısı’na oranla çok daha farklı olduğunu söylemek yanlış olmaz. Öyle ki bu tatlı, neredeyse klasik kabak tatlısını sevmeyenler tarafından bile beğeni görüyor.


Bölgede yetişen bal kabaklarından hazırlanan ve sönmemiş kireçte bekletilerek pişirilen Kireçte Kabak Tatlısı, kendine ait eşsiz aroması ile âdeta büyülüyor. Genellikle ceviz ve tahin ile servis edilen bu tatlı, pek çok farklı restoranda yemek sonrası verebileceğiniz bir sipariş olarak karşınıza çıkabilir.
 
Top