• Merhaba Ziyaretçi.
    "Yapay Zeka Objektif " Fotoğraf Yarışması başladı. İlgili konuya  BURADAN  ulaşabilirsiniz. Sizi de bu yarışmada görmek isteriz...

Hatay'dan geçen kuşlar

Suskun

V.I.P
V.I.P
Hatay'dan geçen kuşlar

Kuzey-güney göçü sırasında Türkiye'ye İstanbul boğazı ve Borçka üzerinden girip Anadolu'ya dağılan kuşların birleşme noktası Hatay. Buradan da Akdeniz kıyılarını takip ederek Suriye, İsrail ve Afrika'ya kanat çırpıyorlar. Bahar geldiğinde ise tersine akın başlıyor.

Hatay'da yıl içinde 281 farklı kuş türü gözlemlenebiliyor. Bunun nedeni Amanoslar ve Samandağ sahilinin hem Akdeniz hem Karadeniz ormanlarının çeşitliliğini gösterebilmesi. Ayrıca Altınözü tepeleri ve Asi nehri havzalarının yarı çöl karakterli iklimi kelaynak gibi türlerin buralarda konaklama nedeni. Subaşı Kuş Gözlem Topluluğu üyelerinden Orhan Gül, Ali ve Mehmet Atahan, 1997-2007 arasında Hatay ve çevresindeki kuş gözlemlerini içeren raporu güncelleyerek yeniden yayımladı. Buna göre yılanboyunun (Anhinga rufa), tek üreme yeri olan Amik gölünün yok olması ile Türkiye'de neslinin tamamen tükendiği tespit edilirken, boz yelkovan (Calonectris diomedea), küçük batağan (Tachybaptus ruficollis), sümsükkuşu (Morus bassanus), ak pelikan (Pelecanus onocrotalus) ve bahri (Podiceps cristatus) gibi türler şimdilik güvende. Raporda ayrıca kuş türlerinin genel statülerinin yanı sıra Hatay çevresindeki dağılımları hakkında kısa veri ve haritalara yer veriliyor.
 
Top