Bazı besinlerin tüketim sıklığı ve miktarına dikkat edilmesi gerekir. Sağlıklı yiyeceklerde bile aşırıya kaçıldığında zararlı olabilir. Sizler için hangi besinden ne kadar tüketilmesi gerektiğini derledik. İşte hangi besinden ne kadar tüketilmeli...
KESTANE
Kış aylarının vazgeçilmez besinlerinden biri olan kestanenin düşük kalori yüksek lif içerir.
Ancak aynı zamanda yüksek miktarda karbonhidret içerdiği için gün içerisinde en fazla 5 tane tüketilmelidir.
BAL
Doğal şeker olan ve kilo almya neden olmayan en sağlıklı besinlerin başında gelen balın da gün içerisinde yeterli miktarda tüketilmesi gerekir.
Öksürük, nezle ve kabızlık gibi rahatsızlıklara doğal ilaç etkisi yapanın yanı sıra bağışık sistemini de güçlendirir. Gün içerisinde 2 yemek kaşığındna fazla tüketmeyiniz.
PEYNİR
Kahvaltıların vazgeçilmesi peynir günlük enerji oranını karşılayan etkili besinlerden biridir. 30 gram peynir bir köfte büyüklüğündeki etle aynı besin değerlerine sahiptir.
Ancak peynirin içerdiği yüksek miktarda yağ kiloya neden alır. Ekmek yerine peynir tüketmek bilinçsiz kiloya neden olur.
TEREYAĞI
Tereyağı doğru saatlerde ve doğru miktarda tüketilmediğinde zararlı bir hale gelebilir. Kas, kemik ağrılarına ve mide sağlığına faydası olan bu besin aşırı tüketildiğinde damar tıkanıklığına yol açar.
Uzmanlar 6-18 yaş arası kişilerin 2 yemek kaşığı kadar, 18-30 yaş bir yemek kaşığı kadar, 30-60 yaş arası kişilerin ise bir tatlı kaşığı kadar tüketmeleri gerektiğini vurguluyor.
MEYVE
Vitamin ve mineral deposu olan meyveler yıl boyu vücudun bağışıklık sistemini korur ve hastalıklara karşı daha dirençli hale getirir.
Ancak alınan fazla vitaminler vücutta depolanmaz ve idrar yolu ile vücuttan çıkar. Bu nedenle günlük sınırda meyve tüketmek faydalı olacaktır. Hatta bazı uzmanlar meyvelerdeki vitaminlerin idrar yolu ile vücuttan çabuk atılmaması için kabukları ile beraber tüketmeleri gerektiğini öneriyor.
BAKLAGİLLER
Bakliyatlarda en çok popüler olanlar; fasulye, mercimek ve nohuttur. Protein kaynaklı bu besinleri miktarlı tüketmekte fayda var. Bir tabak baklagil 25 gram protein, 6 gram lif ve 1 gram yağ içeririr.
Kalsiyum, demir, B12 vitaminleri bakımından zengin olan bu baklagilleri haftada en fazla 2 kez tüketilmelidir. Çünkü içerdikleri gaz maddesi midenin hasar almasına neden olabilir. Ayrıca iki bakliyatında aynı anda tüketilmesi kiloya neden olur.
KESTANE
Kış aylarının vazgeçilmez besinlerinden biri olan kestanenin düşük kalori yüksek lif içerir.
Ancak aynı zamanda yüksek miktarda karbonhidret içerdiği için gün içerisinde en fazla 5 tane tüketilmelidir.
BAL
Doğal şeker olan ve kilo almya neden olmayan en sağlıklı besinlerin başında gelen balın da gün içerisinde yeterli miktarda tüketilmesi gerekir.
Öksürük, nezle ve kabızlık gibi rahatsızlıklara doğal ilaç etkisi yapanın yanı sıra bağışık sistemini de güçlendirir. Gün içerisinde 2 yemek kaşığındna fazla tüketmeyiniz.
PEYNİR
Kahvaltıların vazgeçilmesi peynir günlük enerji oranını karşılayan etkili besinlerden biridir. 30 gram peynir bir köfte büyüklüğündeki etle aynı besin değerlerine sahiptir.
Ancak peynirin içerdiği yüksek miktarda yağ kiloya neden alır. Ekmek yerine peynir tüketmek bilinçsiz kiloya neden olur.
TEREYAĞI
Tereyağı doğru saatlerde ve doğru miktarda tüketilmediğinde zararlı bir hale gelebilir. Kas, kemik ağrılarına ve mide sağlığına faydası olan bu besin aşırı tüketildiğinde damar tıkanıklığına yol açar.
Uzmanlar 6-18 yaş arası kişilerin 2 yemek kaşığı kadar, 18-30 yaş bir yemek kaşığı kadar, 30-60 yaş arası kişilerin ise bir tatlı kaşığı kadar tüketmeleri gerektiğini vurguluyor.
MEYVE
Vitamin ve mineral deposu olan meyveler yıl boyu vücudun bağışıklık sistemini korur ve hastalıklara karşı daha dirençli hale getirir.
Ancak alınan fazla vitaminler vücutta depolanmaz ve idrar yolu ile vücuttan çıkar. Bu nedenle günlük sınırda meyve tüketmek faydalı olacaktır. Hatta bazı uzmanlar meyvelerdeki vitaminlerin idrar yolu ile vücuttan çabuk atılmaması için kabukları ile beraber tüketmeleri gerektiğini öneriyor.
BAKLAGİLLER
Bakliyatlarda en çok popüler olanlar; fasulye, mercimek ve nohuttur. Protein kaynaklı bu besinleri miktarlı tüketmekte fayda var. Bir tabak baklagil 25 gram protein, 6 gram lif ve 1 gram yağ içeririr.
Kalsiyum, demir, B12 vitaminleri bakımından zengin olan bu baklagilleri haftada en fazla 2 kez tüketilmelidir. Çünkü içerdikleri gaz maddesi midenin hasar almasına neden olabilir. Ayrıca iki bakliyatında aynı anda tüketilmesi kiloya neden olur.