• Merhaba Ziyaretçi.
    "Yapay Zeka Objektif " Fotoğraf Yarışması başladı. İlgili konuya  BURADAN  ulaşabilirsiniz. Sizi de bu yarışmada görmek isteriz...

Hamileliğe siz hazırsınız, peki ya dişleriniz?

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
Hamileliğe siz hazırsınız, peki ya dişleriniz?

Dünyanın en güzel haberlerinden birini aldınız, test sonuçlarınız pozitif ve hamilesiniz. Kafanızdan, "Hamileliğim süresince acaba ne yapmalayım veya nelere dikkat etmeliyim?" şeklinde birçok soru geçiyor.
İşte dişlerinizle ilgili merak ettiğiniz herşeyi Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Uzmanı Dr.Mustafa Ramazanoğlu anlatıyor.

Taşıdığınız yükün önemi dolayısıyla, hekiminiz tarafından size sunulan birçok tavsiye ve kural hem siz hem de bebeğiniz için sağlıklı bir gebelik döneminin geçmesini sağlayacaktır. Hamileliğiniz sırasında en çok dikkat etmeniz gereken unsurlardan biri de diş ve dişetilerinize göstermeniz gereken bakımdır.
Hamilelikte meydana gelen hormonal değişimler dişeti hastalığının oluşumunu hızlandırdığı gibi bebeğinizin sağlığını da etkileyebilmektedir. Kadınların büyük bir kısmı, dişetlerinde şişme, kanama, kırmızılık ve hassasiyet ile kendini belli eden gebelik gingivitisi (dişeti iltihabı) ile hamilelikleri sırasında karşılaşmaktadır. Ayrıca, bu basit iltihabi durum bazen çok daha büyük boyutlar kazanabilmekte ve iltihabın dişleri tutan kemiğe de yayılmasıyla periodontal hastalık ile sonuçlanmaktadır. Son yıllarda devam eden çalışmalar, periodontal hastalığa sahip gebelerde, sağlıklı gebelere gore yedi kat fazla erken doğum ve düşük doğum ağırlığı gibi sonuçların ortaya çıkabileceğini göstermektedir. Hamilelikte sırasında karşılaşılaşabileceğiniz diğer sorunlar ise, kimi zaman ilaç tedavisini de gerektirebilen dişlerinizden kaynaklanan iltihabi durumlardır. Bu iltihabi problemlerin ortaya çıktığı sırada, hamileliğin mevcudiyeti diş hekiminin girişimini ve uygulayacağı ilaç tedavisini zorlaştırmaktadır.
Hamilelik sırasında ortaya çıkan diş ve dişeti hastalıklarından korunmanın en iyi yolu, hamilelik öncesinde diş ve dişeti sağlığınızın diş hekiminiz tarafından detaylı bir şekilde değerlendirilmesi ve hamilelik sırasında oluşabilecek problemleri önleyebilmek için gerekli tedavi ve ağız bakımının uygulanmasıdır. Şayet hamileyseniz, diş hekimine gitmek için çok geç kalmış sayılmazsınız, ama diş hekimine gittiğinizde sakın hamile olduğunuzu söylemeyi unutmayın! Çünkü bebeğinizin gelişimi dolayısla, hamileliğin ilk üç aylık dönemi ve son üç aylık dönemin ikinci yarısı diş hekimliği girişimleri açısından mümkün olduğu kadar kaçınılması gereken dönemlerdir. Diş hekimi ve gebeliğinizi takip eden hekiminizin ortak çalışması, hem bebeğiniz hem de sizin için diş ve dişeti problemlerinden uzak, sağlıklı bir hamileliğin devamını sağlayacaktır.
Peki, size hamileliğiniz sırasından diş ve dişeti ile ilgili problemlerden uzak durmak için ne gibi görevler düşüyor? Öncelikle diş hekiminiz önerileri doğrultusunda, yeni bir fırça, uygun bir diş macunu ve diş ipiyle başlayabilirsiniz. Yumuşak kıl yapısına sahip bir fırça, zaten kanamaya müsait olan olan dişetleriniz için en uygun seçim olacaktır. Her yemekten sonra doğru bir şekilde fırçalamak ve düzenli diş ipi kullanımı sizi problemlerden uzak tutacaktır. Fırçalama ve diş ipi kullanımı sırasında meydana gelen kanama sizi ürkütmesin, çünkü ilerleyen zamanlarda dişetleriniz sağlığına kavuştukça kanamalar da azalacaktır. Ama yine de, diş hekimi kontrollerinizi ertemeleyin!
 
Top