• Merhaba Ziyaretçi.
    "Yapay Zeka Objektif " Fotoğraf Yarışması başladı. İlgili konuya  BURADAN  ulaşabilirsiniz. Sizi de bu yarışmada görmek isteriz...

Halk Kütüphaneleri Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

dderya

kOkOşŞ
V.I.P
Gezici Kütüphane Hizmeti nedir?

Şehirlerin uzak semtlerinde, kasaba veya köylerde yaşayıp, uzaklık sebebiyle yerleşik halk kütüphanelerinden yararlanamayan vatandaşlarımıza gezici kütüphanelerle hizmet götürülmektedir.



Bakanlığımıza bağlı 51 (09.08.2010 tarihi itibariyle) gezici kütüphane aracı ile hizmeti verilmektedir.
 

dderya

kOkOşŞ
V.I.P
Eve Teslim Kitap Projesi nedir?

Bakanlığımızca, halk kütüphanelerinin hizmetlerinden yararlanamayan, hayatlarını eve bağımlı olarak devam ettirmek durumunda olan vatandaşlarımıza, sosyal katılım ve fırsat eşitliği sağlamak amacıyla “Eve Teslim Kitap” Projesi hazırlanarak uygulama konulmuştur.



“Eve Teslim Kitap Projesi” Bakanlığımız tarafından 2006 yılında 20 pilot ilde uygulamaya konulmuş olup, günümüzde eve bağımlı hayat süren vatandaşlarımıza yönelik olduğu kadar, okuma yazma oranı daha fazla olan orta yaşın üzerindeki vatandaşlarımızın da ileride evlerinde kütüphane hizmetlerinden yararlanmaları düşünülerek hazırlanmıştır.



Bu proje geleceğe yönelik olarak tasarlanmış ve kütüphane hizmeti olarak toplum bilincine yerleştirilmeye çalışılmaktadır.
 

dderya

kOkOşŞ
V.I.P
Kadın Dostu Kütüphaneler Projesi nedir?

“Kadın Dostu Kütüphaneler” projesi Bakanlığımız tarafından 8 Mart 2010 Dünya Kadınlar Günü’nde uygulanmaya başlanmıştır. Kadınları kütüphanelerle buluşturmayı amaçlayan projenin hedefi; kadınların internet kullanma ve televizyon izleme gibi sosyal anlamda yalnızlaştırıcı alışkanlıklardan uzaklaşarak toplumsal etkileşimi hızlandıracak kütüphane faaliyetlerine çekilmesi ve kütüphanelerin daha fazla kullanılmasının sağlanmasıdır. Bu doğrultuda kütüphanelerde kadınlara yönelik çeşitli kültürel etkinlikler düzenlenmektedir.
 

dderya

kOkOşŞ
V.I.P
Halk kütüphanelerinde hangi konularda kültürel etkinlikler gerçekleştirilmektedir?

Kütüphanelerde, kullanıcı gruplarının öncelikle gereksinim duyduğu konularda kültürel etkinlikler gerçekleştirilir. Bunların dışında her yıl, Mart ayının Pazartesi günü ile başlayan son haftasında “Kütüphane Haftası”, Kasım ayının ikinci Pazartesi günü başlayan haftada “Dünya Çocuk Kitapları Haftası”, çeşitli etkinliklerle hafta boyunca kutlanır. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı, 30 Ağustos Zafer Bayramı, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ile 10 Kasım Atatürk'ün Ölüm Yıldönümü’nü içine alan haftalarda, kütüphanelerde bu günlerin anlam ve önemine ilişkin kültürel etkinlikler düzenlenir.
 

dderya

kOkOşŞ
V.I.P
Halk kütüphanelerinin koleksiyonlarını kütüphaneye gitmeden tarayabilir miyim?
Genel Müdürlüğümüze bağlı tüm kütüphaneleri kapsayacak şekilde toplu ya da kütüphane bazında yapılabilmektedir. Araştırmanızı, eser, yazar ve konu adı, ISBN vb. alanlardan birini ya da bir kaçını doldurmak suretiyle yapabilirsiniz.Katalog taraması için adresine tıklayınız.
 

dderya

kOkOşŞ
V.I.P
Internetten katalog taraması yapabilmek için üye olmak gerekli midir?

Kütüphane üyeliği olmadan da internet katalog taraması yapılabilmektedir. Taramalarınızı belirli bir kütüphane seçerek ya da toplu olarak tüm kütüphanelerimize ilişkin sonuçları içerecek şekilde, hem basit hem de gelişmiş arama alanlarından yapabilirsiniz. Kütüphane kaynaklarının ödünç alınması kütüphane üyeliği gerektirmektedir. Kütüphane üyeliği için sadece kimlik belgenizi (T.C. numarası ile birlikte) ibraz etmeniz yeterli olup, herhangi bir evrak istenmemektedir.


Kütüphane üyeliği ile, taramalarınızı özelleştirebilirsiniz: Kullanıcı bilgilerinizle sisteme girdiğinizde sanal raflar oluşturabilir, daha önce ödünç aldığınız materyallerin takibini yapabilir, yayın önerisinde bulunabilirsiniz. Ayrıca kullanıcı şifre bilginizi düzenleyebilirsiniz.
 

dderya

kOkOşŞ
V.I.P
Katalog Tarama sonuçlarının dökümünü alabilir miyim?

İnternete bağlanabileceğiniz herhangi bir yerden ve kütüphaneye üye olmadan da bibliyografik kayıtlara ait çıktı alabilirsiniz. Tarama sonuçlarının Excel, Html, XML formatlarında alınabilmesi için çalışmalar devam etmektedir.
 

dderya

kOkOşŞ
V.I.P
Halk kütüphanelerinde hangi türlerde kültürel etkinlikler gerçekleştirilmektedir?

Kitap, kütüphane ve kütüphanecinin önemini, bilgi kaynakları ile bilgi teknolojilerinin doğru ve etkili kullanımı ile bunların memleketimizin kültürel, ekonomik ve sosyal kalkınmasına katkısını belirten konferanslar, paneller, söyleşiler, sempozyumlar, seminer ve çalıştaylar yapılır. Okurları yazarları ile bir araya getiren imza günleri ile söyleşi saatleri düzenlenir. Masal, fıkra anlatma veya okuma, çizgi film ve eğitici film gösterisi, tekerleme, bilmece, resim yapma, oyun, çocuk tiyatrosu günleri gibi çocuklara yönelik kültürel etkinlikler gerçekleştirilir. Daha çok yeni yayınlardan meydana gelen kitap, süreli yayın, kütüphane ile ilgili fotoğraf, resim, afiş, karikatür, pul, kartpostal sergileri açılır. Kütüphaneyi ve kitapları konu alan şiir, kompozisyon, hızlı kitap okuma ve resim yarışmaları ile ses, yöresel yemek, satranç yarışmaları düzenlenir. Öncelikle okuma sevgisi, kitap ve kütüphane konularında olmak üzere film, slayt ve videolar gösterilir. Kütüphane bünyesinde Türk el ve süsleme sanatları, koro çalışmaları, tiyatro, resim, folklor, yabancı dil, diksiyon, bilgisayar programları, internet eğitimi, çocuk bakımı ve eğitimi, aile planlaması, sağlıklı beslenme, örgü, biçki-dikiş, yemek yapma ve benzeri konularda seminerler ve kurslar verilir. Kullanıcı ile kütüphaneyi bir araya getirecek gezi, piknik ve sportif etkinlikler gerçekleştirilir. Kütüphane hizmet ve faaliyetleri ile ilgili duvar gazetesi ve mahalli çeşitli faaliyetlerin duyurulması için duyuru panosu hazırlanır. Türk büyükleri, insanlığa hizmet etmiş ünlü şahıslar ve kütüphanenin bulunduğu çevrede yetişmiş önemli kişileri anma etkinlikleri düzenlenir.
 

dderya

kOkOşŞ
V.I.P
Halk kütüphanelerinde gerçekleştirilen kültürel etkinliklerden nasıl haberdar olabiliriz?

Halk kütüphanelerinde gerçekleştirilen kültürel etkinliklere ilişkin veriler, adresindeki “Kültürel Etkinlikler Programı”ndan takip edilmektedir. Vatandaşlar adı geçen web sayfasını ziyaret ederek kültürel etkinliklere ilişkin sorgu yapabilmektedirler. Ayrıca vatandaşlar sisteme üye olmaları durumunda, belirledikleri kütüphanelerde gerçekleştirilecek etkinlikleri sistem tarafından otomatik e-posta gönderilmektedir.
 

dderya

kOkOşŞ
V.I.P
Halk kütüphanelerinde gerçekleştirilen kültürel etkinliklerden kimler yararlanabilir?

Kullanıcıların bedensel ve zihinsel yetenek ve becerilerini geliştirmek, bilgi merkezi olmanın yanı sıra kütüphaneleri birer kültür, sanat ve iletişim merkezi haline getirmek, kütüphane ile kullanıcısı arasında olumlu etkileşim yaratarak, çevre halkının kütüphane ile ilişkilerini artırmak ve başta çocuklar olmak üzere toplumun her kesiminin okuma kültürünü ve araştırma alışkanlığını geliştirmek amacıyla gerçekleştirilen kültürel etkinlikler tüm vatandaşlara ücretsiz olarak açıktır.
 
Top