Halide Onbaşı

HEREDOT

Katılımcı
ASKERİ ÜNİFORMA GİYEN TEK KADIN YAZAR: HALİDE ONBAŞI

Halide Edip Adıvar’ın vatan savunması sırasında hem hatip, hem Hilali Ahmerci olduğu, bununla birlikte silah kullanmamış da olsa cephenin en ileri saflarında görev aldığı ve “silahlı bir gözlemci ve ajitatör” olduğu ifade ediliyor.

Halide Edip’in, İzmir’in işgali üzerine düzenlenen Sultanahmet Mitingi’ndeki konuşmasıyla genç ihtiyar herkesi ağlattığı anlatılan kitapta, ünlü yazarın “Türkiye’nin istiklal ve hayat hakkını alacağı güne kadar hiçbir korku, hiçbir meşakkat önünden kaçmayacağız. Yedi yüz senelik tarihin ağlayan minareleri altında yemin ediniz” diyerek mitinge katılanlara yemin ettirdiği kaydediliyor.

Daha sonra Anadolu’ya geçen ve Ankara’da etkin görevlerde bulunan ünlü yazarın, cephede görev yapmak isteyince Batı cephesi karargahında onbaşı olarak görevlendirildiği, önce çavuş, İzmir’in kurtuluşu sırasında da başçavuş olduğu ifade ediliyor.

Halide Edip’in “askeri üniforma giyen tek kadın yazar” olduğu vurgulanan kitapta, bu cesaretli kadının, İstanbul’da kurulan Nemrut Mustafa Divanı’nın idama mahkum ettiği 6 kişi arasında yer aldığı ve Divanı Harp’te yargılanma konusu olan tek kadın olduğu belirtiliyor.
 
Top