• Merhaba Ziyaretçi.
    "Yapay Zeka Objektif " Fotoğraf Yarışması başladı. İlgili konuya  BURADAN  ulaşabilirsiniz. Sizi de bu yarışmada görmek isteriz...

Haksız yere işten çıkarılan ne yapmalıdır

dderya

kOkOşŞ
V.I.P
Çevremizde karşılaştığımız durumlardan biri haksız yere işten çıkarılmaktır. Peki haksız yere işinize son verildikten sonra yapmanız gerekenler hakkında ve doğan haklarınızdan haberiniz mı?

İşçi çalıştığı işyerinde herhangi bir sebep bildirilmeksiniz işten çıkarılabilmektedir. İşveren bunu her işçiye yapabilmektedir. Bu durum ile karşılaştığınız da haklarınız olduğunu unutmamalı ve kanunun size verdiği hakları kullanma yoluna gitmelisiniz. Size bildirim yapmadan işten çıkartan işvereni gerekli olan işçi mahkemesine şikayet edebilirsiniz. İşine son verilen işçinin anayasa ve yasalardan işe iade, tazminat gibi birtakım kanuni hakları doğmaktadır. Bu haklar kanun tarafından sağlandığından işveren işçinin haklarını ortadan kaldıramamaktadır. Yasa hem işveren hem de işçileri bağlayıcı özelliği bulunmaktadır. Yani işçinin ya da patronun sözü tek başına geçerlilik taşımamaktadır. Böyle bir durumda işçinin yapması gerekenler, öncelikli olarak işverene ihtarname çekmelidir. İhtarnameden sonuç alınmaz işe önünüzde hukuken tek bir seçenek kalır o da dava açma hakkınızı kullanmanızdır. Hakkı kendine verilmeyen yada hakkı inkar edilen işçi, mahkemede işçilik davası açması gerekir. İşçi, Çalışma Bakanlığına şikayet yoluna başvurmak mümkünse de bu idari bir başvuru şekli olup mahkeme kararı gibi bir bağlayıcılığı yoktur. Bazen anlatımdan kaynaklı yanlışlardan dolayı başvuru aleyhinize delil bile olabilmektedir. Mahkemeye başvuru yaptığınızda işte çıkarılma nedeninizi açıklamanız istenecektir. Siz de işverenin herhangi bir nedene bağlı kalmadan sizi çıkarttığını ve bildirim de dahi bulunmadığını belirtebilirsiniz. Mahkeme sizin adınıza işlemlere başlar ve işverene gerekli belgeleri gönderdikten sonra yasal süreç başlamış olur. Bu süreç içerisinde siz işe geri iade olmanızı isteyebilirsiniz. Tazminatınız ödenmemiş ise işveren tarafından ödenmesini isteyebilirsiniz.

İşçi mahkemesi bir çok kararında işçi lehine kararlar çıkartmaktadır. Mahkeme de sizin adınıza olumlu karar çıktığında işe tekrar geri dönebilir ve bulunduğunuz konumdan işe devam edebilirsiniz. İşveren bu konuda size herhangi bir yaptırım yapar ise mobbing davasını da açabilir ve haksızlığa uğradığınızı belirtebilirsiniz. Kanuni haklarınız olduğunu unutmamalı ve işverenin size sunduğu bilgi veya beyanları okumadan imzalamamalısınız. Aksi takdirde aleyhinize kararlar çıkabilmektedir.
 
Top